Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 119
aktuelno izdanje
Ne mogu bez slatkiša!
Jadranka Jovanović

Piše: Jelena Matijević

Sa operskom divom Jadrankom Jovanović sreli smo se kod beogradske crkve Svetog Marka, a samo posle nekoliko minuta stekli smo utisak da je reč o opuštenoj, neposrednoj i vedroj ženi.
- U prvi mah sam pomislila da, zbog nekih navika, nisam baš najbolji sagovornik za vaš list – kaže uz širok osmeh Jadranka Jovanović. - Jer, ne idem u kozmetičke salone, kod frizera odlazim jednom u tri nedelje, za firnes klubove nemam vremena, a tek nedavno sam naterala sebe da jednom nedeljno idem na masažu. Sve u svemu lepotu i telo ne negujem na način koji je poslednjih godina imperativ i preti ženi da je psihički uništi.
Kaže naša sagovornica da su, iako će nekom da zvuči čudno, operske probe "rudarski posao" jer profesija zahteva odličnu fizičku kondiciju. Kaže i da je zahvalna genima za sve što su joj podarili, a najviše na zdravlju i izdržljivosti.
- Godinama je telo čuvalo mene, ali je došlo vreme da sad čuvam ja njega - kaže.
Umetnica priznaje da je bilo, istina retko, i dana kada je imala zdravstvene probleme, ali je sve izdržavala zahvaljujući psihofizičkom skladu koji je godinama razvijala i negovala.
- Bilo bi dobro kada bi svako od nas umeo da osluškuje i razume signale koje mu telo šalje. Jer, oni nepogrešivo ukazuju na to šta mu nedostaje, šta bi trebalo da pojede ili popije. Ali, to nije ni malo lako! Zahteva istinsku samoanalizu, samokontrolu i - samoću. Samo tada čovek može objektivno da sagleda sebe. A, kada godinama upoznajete sebe spoznate šta je negativno, gde su vam vedrina i ljutnja i koliko vam je srce čisto.
Kaže Jadranka da je slušala te poruke iznutra i naučila da kontroliše telo i psihu, da je uvežbala izdržljivost, ali je napravila i izbor hrane i pića koji joj odgovaraju. Tvrdi da je gurman i da nikada nije držala dijetu.
- Ručak je za mene ritual i uživam u njemu. Volim da izmišljam jela i da od onog što imam kod kuće napravim "kreaciju". Sve vrste zeleniša, a naročito spanać i salata od rukole su moja omiljena jela. Idealan ručak za mene je dinstano povrće, a pohovanu hrenu ne volim. Meso jedem s vremena na vreme, a kada se, jednom u petnaestak dana, odlučim za mesni obrok onda je to najčešće biftek. Svinjsko meso i pečenje izbegavam. S druge strane slatkiše obožavam i, ako bi neko poželeo da me kazni, onda bi trebalo da mi uskrati slatkiše.
Na gostovanjima širom sveta naša operska diva je probala najrazličitija jela.
- Bila sam impresionirana avganistanskom i kineskom kuhinjom. Tamo sam probala pečene škorpije i morski krastavac, kao i liker od zmijskog otrova. U Meksiku mi se dopao jareći kotlet, na Kubi pečene banane, u Brazilu zapečeni puževi i koktel "kajpirinja", ali najsavršenije jelo koje samo probala je "nan", jednostavan indijski hleb. A, kada je o alkoholu reč, poštujem kućnu tradiciju. Čašica domaće rakije pre ručka u našoj kući je obavezna, mada, priznajem, volim i vina. Od mnogobrojnih koje sam probala najviše mi prijaju roze i mlada crna vina. Iako volim starija crna vina, ne pijem ih jer sadrže tanin koji nije dobar za glasne žice.
U razgovoru sa Jadrankom Jovanović nezaobilazno je pitanje da li postoji tajna njene lepote?
- Moj eliksir lepote je rad, a tajna je u životu bez računice i kalkulacija. Inače, ne smatram da je za ženu jedino važna spoljašnja lepota, već i ono što iz nje zrači. Konačno, ta unutrašnja lepota je i trajna jer je fizičkoj glavni neprijatelj vreme. Kada sam gostovala u Brazilu bila sam gošća na privatnom ostrvu Iva Pitangija, rodonačelnika plastične hirurgije. Prijatelj mi je i sreli smo se, potom, još dva puta, ali čini mi se da se ne bih podvrgla ulepšavanju čiji je on tvorac. Njegov učenik mi je tačno predvideo prve bore, ali ja ih se ne stidim jer su prirodne i u svakoj od njih zapisane su moj život i rad.
Primadona uz osmeh kaže da je šminka njen jedini porok.
- Šminkam se od rane mladosti, ali ne pratim modne trendove. Podloga na licu mi je uvek blaga i prozračna sa malo rumenila, dok je akcenat na očima. Bez maskare ne mogu da zamislim svoje trepavice. I ajlajner na kapku je neizbežan, čak i kada je bio demode. Ako nemam "kalasovsko uokviravanje" čini mi se da nisam ni našminkana.

VUKAN
Srodna duša
- Roditelji bezuslovno vole decu, ali moja ljubav prema sinu Vukanu (16) i njegova prema meni su posebni. Roditelji koji imaju više dece često jedno "vole malo više" i to je ona tanka nit koja povezuje srodne duše, pa je ljubav sa tim detetom za nijansu jača. Ja imam samo Vukana, ali je sreća što je baš on ta moja srodna duša, ne laska mi i najbolji je moj kritičar – kaže Jadranka.

JADRANKIN RECEPT
Pasta sa belim lukom

- pakovanje špageta (ili neke druge paste)
- malo maslinovog ulja
- nekoliko čena belog luka
- suva, crvena ljuta papričica
- peršun
* Rezance obarite, ali toliko da budu više tvrdi nego meki. U dubljoj posudi malo zagrejte ulje i dodajte iseckan luk, istucanu ili iseckanu papričicu i peršun. Malo propržite i prelijte preko špageta. Ukus će da upotpuni čaša dobrog vina.

Broj 119
Ekskluzivno: Diplomata Vladislav Jovanović otkriva:
JUL tajni projekat Amerikanaca


Istražujemo:
Ko je Izrael Kelman?


Neobično:
Bogati Srbin poglavica Indijanaca


Senzacionalno:
Kraljica Draga bila muško!


Zavisnost od interneta
Srbi u virtuelnoj tamnici