Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 120
aktuelno izdanje
Čokolada je moj porok
Irena Spasić

Piše: Jelena Matijević

Od kada je voditeljka emisije "48 sati svadba", Irenu Spasić porodice širom Srbije doživljavaju kao "rod rođeni". A kako i ne bi kada je provodadžisala da se sklopi više od 120 brakova u Srbiji.
- Postala sam dobra vila za venčanja – kaže Irena. – U prilog tome i podatak da se od parova, koji su pred kamerama rekli sudbonosno "da", samo jedan pokajao i usledio je razvod. Osim toga, svim članovima ekipe snimanje pričinjava izuzetno zadovoljstvo jer imamo jedinstvenu priliku da obiđemo i upoznamo Srbiju, da se sretnemo sa interesantnim ljudima, i ovekovečimo najrazličitije svadbarske običaje.
S druge strane, obaveze vezane za snimanja ove popularne emisije uticale su na Irenin način života i primorale je da promeni neke ustaljene navike. Život joj se, kaže, pretvorio u putovanja i to njena porodica najteže prihvata. Na put odlazi najmanje tri puta nedeljno, a ponekad se dogodi da se snimanja spoje, pa je u kući nema duže od nedelju dana.
- Posao na terenu ne dozvoljavaju mi da se zdravo hranim. Inače, obožavam da jedem, uživam u hrani i ne postoje namirnice koje izbegavam. Neke, doduše, više, a neke manje volim.
Naša sagovornica kaže da su đakonije sa trpeza širom Srbije ostavljale trag na njenu liniju pa je pre šest meseci zatražila pomoć stručnjaka za ishranu. Poželela je da zdravo smrša.
- Nutricionista je obroke prilagodio mom poslu i načinu života. Od tada za doručak uglavnom jedem korn fleks sa jogurtom i te namirnice su postale sastavni deo mog prtljaga. Kada sam kod kuće doručkujem kačamak sa jogurtom, sir sa malo paradajza i šunke, ili musli sa suvim šljivama. Između obroka gricnem po neku voćku i pijem voćne jogurte. Sve je to "hrana za poneti" tako da mogu da užinam i u kombiju i u hodu. Obožavam spanać, paprike, tikvice, beli i crni luk, a manje volim namirnice bogate skrobom. Od jela volim punjene paprike, sarmice sa zeljem, ali najviše bareno povrće sa dinstanom teletinom. Kolače svih vrsta obožavam, iako mi ih je nutricionista strogo zabranio. Volim i da ih jedem i da ih pravim. Od kupovnih slatkiša čokolada za mene ima primat i, priznajem, moj je porok! Očigledan sam primer da ona pospešuje lučenje hormona sreće tako da su mi omiljeni dani kad sebe počastim ovom poslasticom.
Kaže Irena da je posao kojim se bavi naterao da se "drži na kratkoj uzici" i da mora da vodi računa koliko slatkiša pojede. Ali i ostale, njoj omiljene, hrane kao što su paste i testa, pite sa bundevom i suvim šljivama koju je probala u Vojvodini.
- Trudim se da zdravo živim, ali obaveze na poslu me ometaju u tome. Za ponešto sam i sama kriva. Na primer ne radim vežbe, iako je to preporuka svih stručnjaka. Svuda stignem, međutim, kad je o fizičkim aktivnostima reč nisam uporna. Ponekad me mrzi, ali najčešće zaboravim da vežbam – priznaje Irena.
Ono što ne zaboravlja je da ne skida širok osmeh sa lica, što je postalo i njen zaštitni znak! I srdačnošću kojom pleni stekla je simpatije ne samo svadbara nego i televizijskih gledaoce širom Srbije.
- Po prirodi sam vedra i nasmejana jer volim život i sve što je za ljude - objašnjava.
A, kada je o izgledu reč kaže da joj nije dovoljno da je zadovoljna svojim izgledom, već i šta drugi misle o njoj. Uvažava, tvrdi, sve dobronamerne savete i sugestije.
- To se, međutim, ne odnosi na šminkanje. Mnogi mi kažu da bi svakodnevno trebalo da se šminkam, ali ja to ne radim. Na snimanjima koristim samo korektor, maskaru i sjaj za usne jer volim prirodan izgled. Nemam ništa protiv "teške, scenske šminke", ali samo kada su snimanja u studiju. Mislim da ne bi bilo ni prikladno da sa kilogramima šminke šetam po selima Srbije. Po meni je važno da devojke budu ono što jesu, da istaknu ono što je lepo na njima i da se ne trude da izgledaju starije.
Tako prirodna, Irena već dugo gospodari jednim muškim srcem, a na pitanje da li razmišlja o trenutku kada će da odene venčanicu odgovara:
- Kao i svaka žena i ja to priželjkujem!

IRENIN RECEPT

Čorba od tikvica
- 3 šargarepe
- 2 tikvice
- manji struk praziluka
- 3 čena belog luka
- kašičica peršuna
- malo mirođije i začina
- so i biber
- 1 žumance
- čaša pavlake (ako ste na dijeti može i jogurt sa 1% masti)
* Izrendajte šargarepu i tikvice, a praziluk i beli luk sitno iseckajte. Sve dobro izmešajte i sipajte u šerpu. Dodajte sitno seckane peršun i mirođiju, malo soli, bibera i začina po ukusu. Prelijte vodom da ogrezne i kuvajte na umerenoj temperaturi. Kad jelo sipate u tanjir umutite žumance sa pavlakom ili jogurtom, dodajte čorbi i dekorišite svežim peršunom.

MASKA
Za suvu kožu
- Priznajem da ne koristim stare recepte za negu lica i tela, ali znam odličnu masku sa žumancima. Nju je koristila moja mama, a mene je fascinirala zbog intenzivne žute boje. Valjda sam je zbog toga i zapamtila. Iskreno, nikada je nisam probala jer imam kombinovanu kožu, više masnu nego suvu, ali moja mama tvrdi da pomaže.
Potrebno je:
- 2 žumanca
- malo jogurta
- kašičica meda
Sve sastojke dobro sjedinite, nanesete tuferom na lice i posle 5 minuta isperete.

Broj 120
U ovom broju

Melemi od kore drveta

Lekovi iz kuhinje

Homeopatski lekovi
Stop za komplikacije

Malokrvnost
Med vraća boju u obraze

Vrtoglavice
Ringišpil iz lavirinta