Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 121
aktuelno izdanje
Dijagnoza iz vlasi kose
Piše Jelena Matijević

Iako za to nisu imali naučne potvrde, za naše stare su zdrava kosa i čvrsti nokti uvek bili siguran znak dobrog zdravlja. A, da je tako potvrđuju savremena medicina i biohemijske analize i kose i noktiju.
- Kosa je lična karta zdravlja svakog čoveka, jer sadržaj hemijskih elemenata u dlaci odražava stanje celokupnog organizma i integralni je pokazatelj razmene materija u organizmu – kaže akademik dr Ivana Đujić, profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu u penziji. – Dlaka je složeno višekomponentno vlakno koje se sastoji od 65-95% proteina (najviše keratina) i oko 32% vode, lipida, pigmenata i minerala u tragovima. Epidermalni sloj, odnosno koren kose, hrani se krvlju i kiseonikom iz krvotoka, a snagu kose određuje dotok krvi. Baš zbog toga, kao uostalom i drugi organi koji su dobro prokrvljeni, daje najbolje podatke o stanju organizma, o tome šta mu nedostaje ili čega ima više nego što je uobičajeno.
Kosa raste od 0,2 do 0,5 mm dnevno (oko 1 cm mesečno) i u tom periodu, kaže naša sagovornica, bogato se hrani iz krvnih sudova glave, a tom krvlju transportuju se i esencijalne ali i potencijalno otrovne materije i elementi.
- Svi ovi elementi stižu do korena kose, a potom se, dok kosa raste, ugrađuju i akumuliraju u proteine koji čine vlas. Ona tako postaje "memorijska kartica" kvaliteta života svakog od nas i na njoj se vide i "očitavaju" koncentracije ovih elemenata. Ukoliko, na primer, u organizam stignu neke otrovne materije, a čovek to ne zna, biohemijskom analizom kose sigurno će da se potvrdi da su bili ili još jesu u organizmu. Štaviše, po tome na kom santimetru dužine vlasi su pronađeni, znaće se i kada su dospeli u krv hranom, vodom, disanjem ili preko kože i sluzokože.
Metode analize vlasi, zasnovane su na poslednjim svetskim dostignućima iz hemije, fizike, biohemije i medicine. Zahvaljujući njima određuje se sadržaj vitamina i minerala (makro i mikro elemenata) u organizmu.
- Određivanje elemenata u vlasima može da ukaže na to koliko organizam odgovara "idealu" zdravlja (samo oko 20% ljudi nema nikakvih zdravstvenih problema), da li se neko pravilno hrani (obezbeđuje li organizmu neophodne hranljive materije), koliko štete organizmu nanosi lošim životnim navikama), koliko je zdrava sredina u kojoj živi, hrana koju jede, kakvim štetnim uticajima je svakodnevno izložen... Osim toga i da li nekom nesmetano funkcionišu želudac, pluća, koža (organi koji regulišu procese razmene hranljivih materija), da li je oboleo od neke hronične bolesti ili ima predispozicije da se razboli, ali i da li se pravilno leči?
S obzirom na to da su biohemijske analize kose analize količine hemijskih elemenata koji se u njoj nalaze, nameće se pitanje koja su to oboljenja tesno povezana sa njihovim poremećajem?
- U prvom redu to su smanjenje imuniteta, bolesti kože i noktiju, alergije, bronhijalna astma, bolesti organa za varenje, dijabetes, povećane vrednosti holesterola, hipertenzija, kardiovaskularna oboljenja, skolioza, osteoporoza, osteohondroza, bolesti krvi (anemija), sterilnost, smanjenje potencije kod muškaraca, kao i poremećaji rasta i razvoja kod dece.
Kako ističe profesorka Đujić, na osnovu utvrđenih poremećaja bolesniku se prepisuju lekovi, nutritijenti i drugi preparati, preporučuje se izmena ishrane, preraspodela rada i odmora, a u slučaju potrebe pacijent se upućuje na detaljnija ispitivanja kod specijaliste.
- Analiza i korekcija mikro elemenata vlasi, nov je korak u razvoju savremene medicine, jer daje mogućnost ocenjivanja funkcionalnog sadržaja pojedinih organa, tkiva, sistema i celokupnog organizma. Jasno se određuje uticaj štetnih faktora spoljašnje sredine na organe i u ranom stadijumu otkrivaju važni funkcionalni nedostaci. S obzirom na to da su preventivne mere individualne, ovakve analize omogućavaju značajno skraćenje dužine lečenja kao i manju mogućnost greške u dijagnozi – kaže dr Đujić.
Po rečima naše sagovornice za analizu je neophodan pramen kose (ne i dlaka sa drugih delova tela), dužine 3-5 cm od korena. Uzorci bi trebalo da se uzmu sa 4-5 mesta na potiljku, što bliže vratu, u slučaju da je kosa kratka neophodna je količina koja staje u kašičicu (oko 0,3 g).
- Kosa bi trebalo da bude čista, bez laka, voska ili gela, dok minival, farbanje i beljenje ne utiču na analizu, mada mora da se zna koja je prirodna boja. Analiziranje uzoraka kose radi se na 25 mikroelementa, među njima su aluminijum, gvožđe, jod, kalcijum, kobalt, silicijum, magnezijum, mangan, natrijum, selen, živa i cink. Najpre se uzorci vlasi pripreme i očiste od spoljašnjih nečistoća, a posle toga razaraju i analiziraju na atomsko-emisionom i masenom spektrofotometru – objašnjava dr Ivana Đujić.

BEBE
Ogledalo majke
- Kada se analizira kosa deteta, na osnovu količine prisutnih hemijskih elemenata u vlasima (kalcijuma, magnezijuma, cinka...) odmah se zna koliko ga je majka hranila svojim mlekom. Štaviše vidi se i kakva joj je bila ishrana u trudnoći, naročito do četvrtog meseca kada se na fetusu razvijaju vitalni organi i funkcije – ističe naša sagovornica.

RIZIČNE GRUPE
Deca, dojilje, sportisti...

- Poremećajima razmene materija, povezanim sa sadržajem hemijskih elemenata u organizmu najčešće podležu deca i mladi u periodu rasta, oni sa hroničnim oboljenjima organa za varenje i endokrinog sistema, trudnice i dojilje, osobe pod stalnim stresom, sportisti, oni koji rade ili žive u blizini industrijskih zona, rudnika, prometnih saobraćajnica ili trafostanica, kao i svi koji se loše hrane ili sprovode dijete „na svoju ruku“ - upozorava profesorka Đujić.


Broj 121

Homeopatija leči koksaki

Ruzmarin da umine bol

Propolis na kapiji zdravlja

Blagodatne biljne kupke

Matična mleč obara pritisak i holesterol

Oslabite uz krompir

Vežbama ubrzajte metabolizam