Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 123
aktuelno izdanje
Nokti ogledalo zdravlja
Nokti


Piše:B.Z.
Za brzu procenu zdravstvenog stanja dovoljno je da bacite pogled na nokte i kosu. Zdravi nokti su čvrsti i otporni, a kosa sjajna i lepršava.
- Nokti su specijalizovani deo gornjeg dela kože čija je glavna komponenta protein keratin i poslednji su delovi tela koji se snabdevaju krvlju i hranljivim materijama – kaže akademik dr Ivana Đujić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu u penziji. - Osnovna funkcija im je da od oštećenja i ozleda zaštite nerve na vrhovima prstiju ruku i nogu. Oni su prirodno bezbojni i transparentni, a kada su zdravi imaju ružičastu boju zbog izobilja krvnih sudova ispod kože. Kada u organizmu dođe do određenih poremećaja njihov izgled i kvalitet se menjaju što ukazuje na postojanje metaboličkih “problema” u organizmu, bilo da je to nedostatak vitamina i minerala ili gljivične i bakterijske infekcije. Tako nokti očitavaju metabolizam.
Prema rečima naše sagovornice, njačešći uzrok promena i nepravilnosti na noktima je nedostatak jednog ili više nutrijenta u ishrani. A, da bi korigovali ishranu neophodno je da se zna šta je to što organizmu nedostaje ili čega ima u višku, kao i u kojoj meri su nedostatak ili višak pojedinih nutrienata ili toksičnih elemenata izraženi.
- Ako na noktima uočite neke promene trebalo bi da posetite lekara. On će da predloži opšte preporuke o kvalitetnoj ishrani koje se svode na to da učešće svežeg ili minimalno termički obrađenog voća i povrća u dnevnoj ishrani bude 50-80% kao i da pijete dosta tečnosti, ali će i da preporuči korišćenje dodataka ishrani. Drugi, specifičniji i efikasniji način rešavanja problema je da utvrdite sadržaj mikroelemenata u vašim noktima. Ova analiza će da pokaže koliko zdravo se hranite odnosno da li organizmu obezbeđujete neophodne hranljive materije, kao i koliko mu štete nanosite lošim navikama. Sve ovo će da pomogne da u saglasnosti sa rezultatima analize noktiju korigujete ishranu i navike. Zato je analiza noktiju, kao i analiza kose idealan način da saznate koliko zdravo živite.
Doktorka Đujić objašnjava da su uzroci promena na noktima mnogobrojni, a za analizu nije potrebno mnogo. Za mikroanalizu dovoljno je jedno sečenje svih noktiju sa ruku, dužine 3–4 milimetra.
Kada je reč o promenama na noktima i o tome našta te promene ukazuju doktorka Đujić navodi sledeće primere:

* Lomljivi nokti mogu da budu znak mnogobrojnih oboljenja, kao što su problemi sa štitnom žlezdom, bubrezima i cirkulacijom , ali mogu da ukazuju i na nedostatak vitamina A, kalciujma, omega-3 masnih kiselina i drugih minerala.

* Suvi nokti, listanje, lomljivost, horizontalne i vertikalne brazde i(ili) konkavan oblik na krajevima upozoravaju na nedostatak gvožđa, cinka, proteina i(ili) vitamina A i C i kompleksa vitamina B. Takođe, savitljivost nokata zavisi i od sadržaja vode. Suv nokat je krt, a nokat zasićen vodom (može da veže do 30% vode) je mek i lako se seče.

* Vertikalne linije su znak nedostatka gvožđa i proteina, dok horizontalne linije upozoravaju na izloženost emocionalnom i fizičkom stresu.

* Bele pege ukazuju da ishrana nije odgovarajuća, a povlače se kada se nivo cinka, proteina ili drugog deficitarnog nutritijenta u ogranizamu poveća normalnom ishranom.

* Ovalni oblik i bleda boja noktiju znak su nedostatka gvožđa.

* Široki i pločasti nokti upozoravaju na postojanje hormonalnog disbalansa u organizmu.

*Prilično debeli nokti su sumnja na vaskularnu degeneraciju ili promene tiroidne žlezde.

* Nedostatak vitamina A i B12 uzrokuje tamniju osnovu nokta, dok se, istovremeno, njegovi krajevi iskrivljuju.

* Izrazito beli nokti mogu da ukažu na obolelu jetru, a jarko crveni na bolest srca.

* Sivo-crna “prebojenost” nokta, uvek je siguran znak postojanja malignog melanoma.

* Žućkasti nokti često su udruženi sa dijabetesom i(ili) hroničnim bronhitisom, a ne moraju, kao što se često misli, da budu posledica gljivične infekcije.

* Izrazito tvrdi i distrofični nokti prate oboljenja bubrega.

* Nedostatak proteina, folne kiseline i vitamina C uzrokuje zanoktice.

* Manjak vitamina B12 vodi do povećane suvoće, vrlo zaokruženih i zavrnutih krajeva i tamnih noktiju.

* Nedostatak gvožđa može da izazove pojavu noktiju konkavnog izgleda i(ili) vertikalne brazde.

* Manjak prijateljskih bakterija (laktobacila) u telu može da prouzrokuje porast broja gljivica ispod i okolo nokta

* Nedovoljno hlorovodonične kiseline doprinosi rastu lomljivih i listajućih noktiju.

* Crvena koža oko ploče nokta ukazuje na moguć poremećaj metabolizma esencijalnih masnih kiselina.

* Gljivične infekcije od kojih su onihomikoze najčešće (čine preko 50% svih oboljenja noktiju), prepoznaju se po žutim, zadebljalim, trošnim, izlistalim i zamućenim noktima.

* Bakterijske infekcije koje su posledica povreda i(ili) čestog izlaganja kože i noktiju vodi i hemikalijama, prepoznaju se po crvenilu, otoku i bolu oko ploče nokta.

* Bradavice i tumori (benigni i maligni) koji se formiraju oko i ispod noktiju su posledica ozbiljnih poremećaja u funkciji vitalnih organa.
Naša sagovornica naglašava da promene na noktima mogu da se jave i kao posledica upotrebe nekih lekova ili uz neka druga oboljenja. Tako kožne bolesti kao što su psorijaza, ekcemi i opadanje kose u pečatima, uvek izazivaju i promene na noktima, dok bolesti jetre, bubrega, pluća i štitne žlezde utiču na kvalitet noktiju.

ISHRANA
- Dijete koje se sastoje od 50% voća i povrća, obezbeđuju neophodnu, korisnu apsorpciju vitamina i minerala. Takođe, lešnici, bademi, orasi i hrana bogata gvožđem i proteinima pomažu da nokti budu jaki i zdravi. Često bi trebalo i da se pije tečnost, sok od šargarepe i čaj od mente, kao i da se jedu kornfleks i ostale šitarice, kako bi se nokti održali zdravim i čvrstim – kaže dr Đujić.

Broj 123
Divlji ovas za životne prekretnice

Muskatni oraščić tera stres

Masirajte šake, probudite telo

Voda pamti i prenosi misli

Kako da "složite" ishranu i varenje