Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 124
aktuelno izdanje
Zbogom pušenju
za tri meseca
Piše: dr Tatjana Lalić
Većina praznika i slava je za nama, bilo je lepo, mada se često preterivalo i u hrani i piću. Uz to je cigareta za mnoge bila nešto što se, ne samo u tim prilikama, podrazumevalo. Ako je neko od pušača osetio da je preterao, ili se zamislio nad činjenicom da nismo rođeni kao pušači, da ne moramo, uz mnoge stvari koje nas truju, sami da se trujemo i odlučio da ostavi duvan može da mu pomogne nov terapeutski metod, koji mnogi nazivaju metodom budućnosti.
Reč je o hologramoterapiji, novom pravcu u biorezonantnoj medicini, koja se intenzivno razvija od sedamdesetih godina prošlog veka u bivšem Sovjetskom Savezu. Pre svega u naučnim institutima u Moskvi i Sankt Petersburgu.
Da bi razumeli hologramoterapiju, podsetimo šta je biorezonanca i biorezonantna terapija. Poznato je da svaka živa ćelija emituje elektromagnetni talas i to je njena osnovna karakterisika. Time se u svim živim bićima stvara specifično i jedinstveno elektromagnetno polje preko koga se sva živa bića na planeti nalaze u vezi ili vibracionoj interakciji. Ako je ta veza dobra kažemo da su u rezonanci, ali kada se pojave nepovoljni uticaji, elektromagnetni talasi se menjaju i od sinhronih, postaju haotični. A, suština hologramoterapije je korekcija talasa koje emituju ćelije.
Cilj terapije je da talase vrati u harmonijsko stanje, odnosno da podseti ćelije na njihovu pravilnu funkciju. To je moguće jer su istraživanja potvrdila neverovatan fenomen - ćelijsku memoriju. Ali, o tome detaljnije drugom prilikom. Sada samo ukratko. Naše ćelije su "pametne", imaju sposobnost pamćenja, jer je svaka sastavljena od više od 80% vode, a dokazano je da voda pamti i nosi zapis elektromagnetnog talasa.
Pod spoljašnjim uticajima (alkohol, duvan...) ćelije počinju da "pate od zaboravnosti". A, kada u organizam unesemo više nikotina nego što je normalno, ta se hemijska supstanca, odnosno njeni metabolički proizvodi, vezuju za ćelijske receptore i ćelija polako počinje da se navikava na novo stanje, novu količinu nikotina i drugih supstanci iz duvana. I prihvata ih kao sastavni deo. To je fizičko-hemijska osnova zavisnosti. Proces "zaboravljanja" ćelije i privikavanje na nikotin se odvija postepeno. Zbog toga se pušenje i svrstava u bolesti zavisnosti.
O dosadašnjim metodama odvikavanja od pušenja mnogo se pisalo( tablete, flasteri, akupunktura...), ali se manje zna o hologramoterapiji kao metodu za odvikavanje od nikotinske zavisnosti.

HOLOGRAM
Hologram je trodimenzionalna slika. Mnogi pamte lepe razglednice iz detinjatva koje, kada ih okrećemo, menjaju boju i sliku. No, hologram nije samo to. Sa naučnog aspekta, to je višeslojni zapis o informacijama, odnosno zapis karakteristika elektromagnetnog talasa. Taj talas, kao što smo rekli, je nosilac svih karakteristika ćelija, organa i organizma. U hologramu je zapisan u više slojeva, što ga čini trajnijim (i do dvadeset godina) i kompleksnijim. Ako se hologram razbije na milione delova, svaki delić nosi informaciju o celini. Poređenja radi, kada razbijemo kristalnu vazu ili čašu i pažljivo pogledamo svaki delić videćemo celu sliku predmeta. To su hologramske karakteristike.

Devedesetih godina prošlog veka u Lenjingradu su uradili zanimljiv eksperiment i prvi put prikazali delovanje holograma na čoveka. Sastojao se u sledećem - urađen je hologram (prostorna slika) papagaja u više dimenzija i ispitivali su moguće alergijske reakcije. U prostoriju gde je postavljen hologram papagaja, uveli su dečaka kod koga je uobičajenim medicinskim ispitivanjem bila potvrđena alergija na perje. Posle nekoliko minuta provedenih u toj prostoriji dečak je dobio sve simptome alergije (curenje iz nosa, kašalj, kijanje..) koji su se javljali kad je ptica bila tu. Osim vidnih simptoma merili su i druge parametre kao što su potencijal kože na određenim tačakama. I on se drastično menjao.
Ovaj eksperiment se smatra početkom primene holograma u medicinske svrhe.
Kako se hologram koristi u odvikavanju od pušenja?
Hologramska korekcija talasa, s jedne strane, deluje snažno na organizam, vraća ga u normalu, ali je istovremeno i blag metod, jer nema negativnih posledica. Sve se odvija postepeno, bez velikog ataka na organizam. Proces intenzivno traje tri meseca, čime se izbegava apstinencijalna kriza. Osim toga smanjuju se želja za pušenjem, kao i propratni štetni efekati nikotina (nervoza). Zato se prave posebni hologrami za zaštitu pluća, bronhija, koriguju se meridijani i celokupni emocionalni status. Ovom metodom, ustvari, podsećamo ćelije na stanje pre nego što smo počeli da pušimo.
Način na koji se to radi je vrlo jednostavan. Onaj ko želi da ostavi pušenje, preuzme preparat u kojem se nalazi elektromagnetni zapis urađen na osnovu hologramskog aplikatora. Reč je o vodenom rastvoru jer, kao što smo rekli, voda najbolje prima i čuva informacije. Te informacije imaju karakteristike elektromagnetnih talasa centra za uživanje nikotina koji se nalazi u mozgu, ali pre nego što smo počeli da pušimo i smanjuju želje za pušenjem. Tu su i talasi zdravog tkiva pluća, bronhija... Zato postoje četiri vrste hologramskih kapi koje se koriste tokom tri meseca. Pored toga, dobija se i hologramski aplikator u obliku male nalepnice koja se stavi na ugao naočara (ako neko nosi naočare), ili u ugao monitora kompjutera, i neophodno je budemo najmanje četiri sata u kontaktu sa njom. U tom slučaju korektivni talasi padaju direktno kroz zenicu oka do centara u mozgu koji su odgovorni za uživanje nikotina. Kapi se koriste više puta u toku dana, svaki put kada poželimo da upalimo cigaretu. Potpuno su bezopasne, ne izazivaju alergiju, jer nema materijalne supstance u njima, već je reč samo o informacijama. Zbog toga ne možemo ni da se predoziramo.
Većinu potencijalnih korisika interesuje da li ovaj metod odvikavanja od pušenja izaziva osećaj gađenja i povraćanje, kao u slučaju drugih metoda? Odgovor je - ne! To je i prednost ove blage i praktične metode. Jer, pacijent može, dok koristi ove hologramske kapi, da puši i da ništa neprijatno ne oseća. Javlja se samo gubitak želje za pušenjem i zbog toga često baci do pola popušenu cigaretu. Za to vreme obavezno je da se nosi hologramska nalepnica koja, i kada prestanemo da pušimo, deluje preventivno. A, efekti odvikavanja od pušnja se brzo uoče - od subjektivnog osećaja manje želje za pušenjem, smirenosti, manje kašlja, do potpunog gubljenja želje da se zapali cigareta, lepšeg tena... Osim toga popravlja se celokupno stanje organizma, kako na fizičkom, tako i na psihičkom planu.
Uspešnost ove metode, prema podacima klinika u Moskvi u kojima se primenjuje i usavršava, je oko 90%. Ali, trebalo bi da se ima na umu da su rezultati individualni, kao i koliko će da traje odvikavanje, da li će da bude potpuno ili delimično.
Hologramoterapija je moderan pravac u biorezonantnoj medicini, koji u poslednje dve decenije doživljava punu afirmaciju ne samo u Rusiji, već i u zapadnim zemljama. Ovo je samo jedan od načina kako se koristi hologram u zdravstvene svrhe, a ima ih mnogo. Primenjuju se antivirusni, antibakterijski, antialergijski, imuni hologrami, kao i specifični za pojedina obolenja. A, dalje usavršavanje i šira primena ovog metoda može da se očekuje u bliskoj budućnosti.

Broj 124
Čajevi za dobro raspoloženje

Biber pospešuje varenje

Lan i kamilica leče gastritis

Homeopatijom protiv upale pluća

Pokret otvara dušu