Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 124
aktuelno izdanje
Jedan pršljen, sto problema
Piše:J. Matijević
Rotirani atlas, po rečima Vladimira Maruševca, ajurveda terapeuta i joga učitelja iz Varaždinskih Toplica, prouzrokuje smanjenje zapremine otvora lobanje i kičmenog kanala, što zavisi od ugla pod kojim je iščašen (rotiran), pa su zato različiti moždani nervi i nervni putevi izloženi trajnom pritisku.
- Pošto sledeći vratni pršljen “sedi” u atlasu, a pomereni atlas ga vuče sa sobom u stranu, često se ceo kičmeni stub dovodi u kriv, savijen položaj. Usled toga kukovi se pomere iz ravnoteže što najčešće prouzrokuje skraćenje jedne noge. Sledeći problem nastaje zbog smanjenja otvora na pomerenom atlasu, kroz koji, prema mozgu, protiče krv i sve druge hranjljive tačnosti. Takođe, luksiran atlas prouzrokuje stalan pritisk na kičmenu moždinu i nerve, a istovremeno su sužene vertebralne arterije, vratna arterija, limfni kanali i ostale krvne žile. To je glavni uzrok smetnji telesne i duševne prirode, bola, invalidnosti i degeneracije.
Kako ističe naš sagovornik, ovakvo stanje može da se popravi odnosno da se atlas vrati u svoj prirodni položaj. Neophodno je samo da se nedvosmisleno potvrdi da je luksiran, a to se lako i precizno ustanovljava na samom početku tretmana.
- Vraćanje atlasa na njegovo mesto vrlo je jednostavan postupak, potpuno bezbolan i brz. Izvornom metodom vraćanja koju praktikujem nameštanje se obavlja u ležećem položaju, a sam postupak radi se prstima.
Na pitanje zbog čega se atlas namešta isključivo u ležećem položaju, Maruševac objašnjava:
- U sedećem položaju težina glave bi pritiskala atlas, pa bi u tom položaju trebalo mnogo više snage da se atlas vrati na mesto. Posle nameštanja sledi odmor, a zatim ponovna dijagnostika kojom se proverava da li je atlas pravilno vraćen. Ceo postupak traje oko pola sata.
Posle ovog zahvata kako tvrdi naš sagovornik dolazi do “samopodešavanja” kičme u pravilan položaj, što može da potraje i do 6 meseci, ali mnogobrojni problemi povezani sa iskrivljenjem kičme nestaju.
- Zbog bolje snabdevenosti mozga hranjljivim materijama, dolazi i do mnogobrojnih pozitivnih promena organizma, kako fizičkih tako i psihičkih. Tačnije, jedan mali zahvat prouzrokuje vrlo kvalitetne zdravstvene pomake. Ipak važno je da se shvati da je ova metoda pre svega temeljna preventivna mera i zato je potrebno da se što ranije primeni na deci kako bi zdravo rasla i razvijala se. Jer, tek kada se atlas nalazi u pravom položaju, mozak može ne ometano da radi.
Posle određenog vremena preporučuje se i naknadna kontrola, ali i davanje potpore telu u njegovom procesu samoiscjeljenja.
- Ta podrška, potpora i nega tela najčešće podrazumeva pravilno sedenje, redovne masaže, bilo ručne ili aparatima, naročito u predelu potiljka i leđa, kao i podvodne masaže pomoću različitih kupki. I različite vežbe za kičmu su dobrodošle. Na prvom mestu joga. U periodu posle nameštanja atlasa i njegovog povratka u prirodni položaj, izgleda kao da mozak želi da nadoknadi izgubljeno i da povrati sve one funkcije koje zbog iščašenja nije bio u stanju skladno da obavlja. A to su procesi samoregeneracije i samoiscjeljenja, koji se sada pokreću.
Maruševac podseća da ljudski organizam sa “pravilnim” atlasom počinje sve bolje da funkcioniše, tako da će svi tretmani i terapije, usled korigovanog položaja atlasa da imaju daleko veći efekat.
- Naravno da ćelije u telu i organi ne mogu da se regenerišu preko noći, pa posle otklanjanja luksacije atlasa različiti organizmi će različito da reaguju u zavisnosti od telesnog i psihičkog zdravlja pojedinca. Iako će kod većine zdravlje uskoro da se popravi, drugi moraju da imaju više strpljenja, pogotovo ako organizam do sada nije radio svojim punim kapacitetom.

REGENERACIJA
- Posle nameštanja atlasa može da dođe do izvesnih reakcija koje mogu da nastupe odmah posle samog nameštanja ili čak posle nekoliko sedmica ili meseci. Te reakcije su samo znak da je proces samoiscjeljenja u punom toku, pa se slobodno može reći da važi pravilo: “što su telo i psiha bolesniji to su reakcije snažnije”. Moguće reakcije se kreću od snažnog umora, koji ukazuje na postojanje žarišta upale, preko mišićne napetosti u području potiljka, gornjih i donjih leđa ( radi prilagođavanja mišićno - vezivnog aparata) do reakcije na ranije proživljene i nepotpuno isceljene bolesti, koje se javljaju prolazno i u promenjenom obliku. Zbog toga osluškujte telo, beležite promene u zdravstvenom stanju i podržavajte proces samoisceljenja pomoću redovnih kupki i masaža potiljka i leđa. Naglašavam da postoje i granični slučajevi kod kojih ljudski organizam ne može u potpunosti da se regeneriše jer je bolest isuviše dugo trajala – objašnjava Vladimir Maruševac.

“MLADA” METODA
- Metoda nameštanja atlasa u zapadnoevropskim zemljama obavlja se već više od dve decenije, tačnije od 1981. godine kada je otkrio dr Peter Hugler, kiropraktičar. On je uvideo da kiropraktikom ne mogu da se reše svi zdravstveni problemi povezani sa nepravilnom kičmom, pa je dalje tragao za uzrocima koji dovode do najčešćih problema sa kičmom. Tako je došao do iznenađujućeg otkrića da je kod oko 90% ljudi, prvi kičmeni pršljen (atlas), pomeren sa svog mesta, u jednu stranu. Odmah mu je bilo jasno koje probleme izaziva takva anomalija. Srećom ubrzo je otkrio i da on brzo i bezbolno može da se vrati u prirodan položaj – kaže Maruševac.

Broj 124
Čajevi za dobro raspoloženje

Biber pospešuje varenje

Lan i kamilica leče gastritis

Homeopatijom protiv upale pluća

Pokret otvara dušu