Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 125
aktuelno izdanje
Kupus i celer tope kilograme
Dijeta


Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih dijeta u svetu, jer je jednostavna i efikasna. U većini slučajeva organizam brzo i dobro reaguje na ovu dijetu čak i ako se sprovodi nekoliko dana, mada se tada više radi o blagom čišćenju organizma nego o dijeti.
Uobičajeno je da ova dijeta traje sedam dana ali možete i da je produžite. Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva izgubićete 4-7 kilograma, a ukoliko ste izgubili više od 7 kilograma, pauzirajte dva dana pre nego počnete ispočetka.
Najvažniji deo dijete je supa od kupusa, celera, luka i mahunarki, a njeni pobornici tvrde da "što se više jede više će i da se smrša". Kupus pomaže da se unište masne ćelije dok se za celer ima manju kalorijsku vrednost od one koju potrošimo dok ga sažvaćemo i svarimo.

SEDMODNEVNI JELOVNIK
Supa od kupusa, celera, luka i mahunarki može da se jede kad se oseti glad, a količina nije ograničena. Važno je da je pojedete barem jednom dnevno, a uz nju na trpezi mogu da se nađu i sledeće namirnice:

1. Dan
- svo voće osim banana (količina nije ograničena)
- nezaslađen čaj, crna kafa i voda

2. Dan:
- sve vrste povrća (količina nije ograničena). Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak i kukuruz
- za večeru veliki krompir pečen na maslacu
- ne jedite voće

3. Dan
- voće i povrće po želji (osim krompira)

4. Dan
- do 3 banane u toku dana
- pijte nemasno mleko koliko želite

5. Dan
- 300 - 600 g dinstane govedine
- do 6 paradajza
- popijte 6-8 čaša vode da bi ste isprali višak mokraćne kiseline iz organizma

6. Dan
- dinstana govedina i povrće (u neograničenim količinama)

7. Dan
- obaren integralni pirinač
- povrće
- ceđene voćne sokove

RECEPT
Supa od kupusa i celera
- velika glavica kupusa
- veza celera
- 5 velikih glavica luka
- 2 zelene paprike
- 1 ili 2 konzerve paradajza
- kašika sočiva
- kašika pšenice
- kašika ječma
- kašika suvog graška
- ljute papričice po želji
- malo lista peršuna
- malo bibera

* Kupus, celer, papriku i luk iseckajte, dodajte ostale namirnice, posolite, pobiberite, stavite peršun i ljutu papričicu. Prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok povrće ne omekša.

Broj 125

Beli slez vraća dobar glas

Kandidu izlečite hranom

Pritisak obara beli luk i glog

Disanje za bolje zdravlje

Moćne trave sa Suve planine

Zašto su jednolične dijete mač za dve oštrice?

Kako da intuitivno izaberete jelovnik?