Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 127
aktuelno izdanje
Sve je lakše bez
suvišnih naslaga
Piše: A. Radulović
Kako se bliži proleće a odeća postaje "lakša", višak kilograma "naslagan" tokom zime postaje sve vidljiviji. Jaku, zimsku hranu, koja se termički obrađuje i sporije vari, uskoro će da zameni sveže voće i povrće s pijaca, a pre nego što organizam počne da se privikava na prolećni režim ishrane, poželjno je da se generalno očisti, kaže za "Bilje i zdravlje" Jasmina Stojanović, nutricionista.
- Kao najbolji uvod u prolećno čišćenje organizma, za one koji to žele preporučujem post, koji na najbolji način balansira dostizanje duhovne ravoteže i telesno pročišćenje – predlaže naša sagovornica. - Osnovno pravilo kod čišćenja organizma i kod posta je da ne treba šokirati organizam naglim prelazima sa teške hrane na gladovanje.
To je svojevrsna trauma za organizam. S proleća organizam treba da snabdemo većom energijom, da olakšamo varenje i postepeno pređemo na "lakšu" hranu. Turšije i kozervisane salate treba polako da zamenimo svežim salatama. Glavno je da naučimo da pravilno kombinujemo namirnice, kako bi uneli sve hranljive materije koje su nam potrebne.
- Dok ne krene sezona svežeg voža i povrća, hranu možemo da obogatimo klicama pšenice, soje, nauta, sočiva, koje možemo lako da napravimo i u kućnim uslovima. U pšeničnim klicama nalaze se enzimi, identični kao oni u ljudskom organizmu(zaslužni za varenje), pa se korišćenjem ovih klica pospešuje i ubrzava varenje. One utiču na imunitet, ali i podstiču čišćenje organizma, ubrzavaju peristaltiku creva i podspešuju izbacivanje otpadnih materija iz organizma.
- Sve ćelije u našem organizmu imaju svoje “pamćenje” i navike. Upravo iz tog razloga, neko ko je cele zime jeo masnu i jaku hranu ne bi trebalo da odmah krene da se izgladnjuje ni jedan ceo dan, a kamoli duže – objašnjava Jasmina Stojanović.
- Zabluda je da zdrava ishrana, pa i prolećno čišćenje organizma zahteva korišćenje skupih i teško dostupnih namirnica. Iako je lepo probati neku drugu kuhinju i zadovoljiti težnju za probanjem raznih ukusa, osnovu naše ishrane treba da čine namirnice s našeg podneblja.
- S proleća nam je potrebna hrana koja se lako vari i istovremeno pruža dovoljno energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti – dodaje Jasmina Stojanović. - Vrlo je bitno da hranu ne shvatamo kao usputnu, mehaničku radnju, već da se obedu, kakav god da je, posvetimo, i na miru pojedemo ono što smo planirali. Stres i jurnjava samo će pogoršati već narušenu ravnotežu organizma, i imati kontraefekat na naš probavni sistem, jetru, bubrege.

ZA POČETNIKE
Za sve koji prvi put žele da pročiste organizam s proleća naša sagovornica kaže: - Recept za pročišćenje tela je – polako, korak po korak smanjivati količine hrane, menjati namirnice koje se koriste, kao i način njihove pripreme.

* Medna voda
Dan početi kašičicom meda razmućenog u čaši mlake vode! Ovaj medni napitak odmah daje mozgu neophodan šećer i energiju, umanjuje potrebu za hranom, prepun je korisnih enzima, a mlaka voda podstiče rad creva i izbacivanje otpadnih materija.
* Voće
Posle meda, potrudite se da za doručak pojedete sveže voće i povrće. Tokom perioda čišćenja poželjno je unositi što više sezonskog voća i povrća. Voće se inače uvek uzima pre obroka, jer jedino na taj način mogu da se iskoriste hranljive materije iz voća. Kome je teško da pre ručka pojede voće, može da započne obed salatom, efekat je – isti!
* Ječam
Prolećna žitarica „broj jedan“, savršeno čisti organizam i posebno se preporučuje osobama sa viškom kilograma. Jutarnja kaše od ječma sa seitanom (pšenični gluten), peršunom ili mladim lukom i puno susama, idealan je doručak.
* Klice
Pšenične klice, klice zelene soje, rotkve i drugih namirnica izuzetno su bogate mineralima, jedu se sirove ili kratko barene, u salati i osvežavaju organizam.
* Kisele namirnice
Češće treba jesti kisele namirnice. Koristite za prelive limunov sok, domaće jabukovo sirće, ponekad vinsko sirće. Jetra i žučna kesa organi su koji pripadaju energiji proleća, a kiselkasti ukus ih stimuliše i omogućava da se pročiste od viška masnoće skupljene tokom zime.

SVE U SEZONI!
Naša sagovornica naglašava da sa upotrebom svežeg voća i povrća s pijace ipak treba malo sačekati. Ono što je trenutno na našim tezgama, puno je pesticida, dolazi iz plastenika i stvarano je u veštačkim uslovima. Najbolje je svo voće i povrće jesti onda kada je njegova sezona. Jer pitanje je da li je bolje pojesti pravilno pripremljenu turšiju, koja je sačuvala svoje najbolje nutritivne vrednosti, nego neko sveže povrće kojem sada “vreme nije”.

KLICE U “DOMAĆOJ RADINOSTI”
Izaberite hemijski netretirano seme soje, pšenice, suncokreta, sočiva, nauta, lucerke... Dobro oprati, potopiti u vodu, i staviti u teglu (period bubrenja je različit kod različitog semenja).
Teglu sa širokim otvorom do polovine treba napuniti semenom i na vrhu pokriti i vezati je gazom. Zatim, uliti vodu da pokrije seme.
Posle 8 – 12 sati iscediti vodu. U zavisnosti od temperture i vrste, seme klija od 1 – 3 dana.
Vlažnost semena se održava ispiranjem vodom dva i više puta dnevno. Teglu treba držati blizu izvora sunčeve svetlosti kako bi klice bile zelene i bogatije vitaminima. Kada dostignu dužinu 1 - 5cm, mogu se koristiti za pripremu jela.

Broj 127
Med jača mišić života

Rotkva smiruje bronhitis

Brusnica za oko sokolovo

Povećajte šanse za potomstvo

Kalifornijske esencije sređuju misli

Lekovite osobine krompira

Feng šui - otvorite vrata pozitivnoj energiji

Gojaznost: nekad vrlina, sada bolest

Anticelulit masaža