Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Laser skida naočare
Pregled

Piše: B. Laćarak

Naočari i sočiva uskoro će moći da se odlože u fioku! I to - zauvek! Jer, savremena medicina nudi nova rešenja za izoštravanje vida i stvaranje lepše slike sveta za slabovide. Reč je o intervenciji koja traje samo 15 minuta, izvodi se ambulantno u kapljičnoj anesteziji , a koristi se najmoderni laser koji omogućava mikronsku preciznost preoblikovanja površine rožnjače.
Odnedavno se ovaj laser za “skidanje dioptrije” nalazi u Klinici za očne bolesti Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Ovde je od početka oktobra bolji vid potražilo nekoliko desetina pacijenata iz Srbije i okolnih zemalja. Ishod je uglavnom bio isti - dioptrija je vraćena na nulu.
Prvi je novom metodom operisan dr Darko Sladaković (33), lekar koji želi da specijalizuje hirurgiju.
- Želja da se usavršavam u hirurgiji bila je najjači motiv da uklonim dioptriju koja mi je predstavljala prepreku za napredovanje u službi - objašnjava dr Sladaković. - Na desnom oku imao sam dioptriju - 3,75, a na levom 4,75 i morao sam da nosim sočiva.
Posle intervencije vid dr Sladakovića je postao znatno bolji. Operacija je bila bezbolna, a dejstvo lasera minimalno. Na desno oko aparat je delovao devet, a na levo 11 sekundi.
- Samo dok je laser bio uključen imao sam osećaj da sam na operaciji - kaže naš sagovornik. - Osetio sam blagi miris spaljenog tkiva, ali ni to mi nije smetalo. Posle operacije rožnjača je bila iritirana, peckala me je, oči su suzile, imao sam sam zamućenu sliku, a nešto duže mi je smetala svetlost. Ali, sve su to bile sitnice u odnosu na rezultat operacije!
Laserska tehnologije u promeni zakrivljenosti rožnjače, a samim tim i terapiji različitih refraktivnih anomalija, primenjuje se više od decenije i omogućila je pacijentima širom sveta bolji vid. Svake godine se više od 30 miliona ljudi podvrgava ovoj operaciji, laseri su sve moderniji, precizniji i bolji... A, jedan od najnovijih modela koji za samo dve sekunde može da “skine” jednu dioptriju koriste stručnjaci u VMA.
- Ovaj aparat može da se primenjuje na dva načina - naglašava pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik Klinike za očne bolesti VMA.

- Takozvana pe-er-ka (PRK) metoda podrazumeva površinske tehnike u toku kojih se sa rožnjače skida epitel, njen površinski sloj, a posle toga se primenjuje laser. Kod takvih operacija proces zarastanja je nešto sporiji i možda malo bolniji, jer se “ogule” nervni završeci. Zbog toga smo se opredelili da uglavnom radimo drugu, takozvanu “lasik” metodu. Ona se primenjuje kod pacijenata koji imaju dovoljno debelu rožnjaču, deblju od 500 mikrona. Intervencija je bezbolna, oporavak kraći, a rezultati su odmah vidljivi.
Refraktivnoj hirurgiji mogu da se podvrgnu pacijenti stariji od 21 godina, mada se u svetu operišu i deca od 12 godina, a gornje granice za skidanje dioptrije nema. Laser može mnogo, ali nije svemoguć, naglašavaju stručnjaci. Kandidati za ovu operaciju su pacijenti koji imaju dioptriju u rasponu od – 0,5 do -10 i od +0,5 do +5,0.
Najveća dioptrija koju su uklonili stručnjaci na VMA je minus devet i minus deset. Pacijentkinja Dijana Stanković iz Doboja (28) koja je do tada videla samo mutne obrise, bez boje, oduševljena je rezultatom operacije.
- Slika sveta pre i posle operacije je drastično drugačija - tvrdi Dijana, kojoj se, kao posledica porođaja, dioptrija za dve godine sa minus četiri popela na minus deset. - Najteže mi je bilo leti, obilno sam se znojila i naočare su mi klizile sa nosa. Teške poslove nisam smela ni da radim...
Čim je proradio novi aparat, koji imaju samo tri klinike u Evropi, pacijenti su požurili da rezervišu termin. Lista čekanja je početkom oktobra zatvorena i mesta na njoj nema do polovine oktobra.
- Dnevno možemo da operišemo deset pacijenata - naglašava general-pukovnik Miodrag Jevtić, načelnik VMA. - Spremni smo da civilne osiguranike operišemo na uput, ako se dogovorimo sa RZZO.

Jeftinije kod nas
Ako se koristi “lasik” metoda pacijenti za opreaciju jednog oka treba da plate 64.000 dinara, a za PRK metod 56.000 dinara.
- Pre nego što sam saznao da će se ova metoda raditi kod nas, raspitao sam se kod prijatelja u inostranstvu i uverio sam se da u Nemačkoj košta oko 3.500 evra, a u Americi 5.000 dolara - kaže Branislav Begović, drugi pacijent koji je laserom u VMA skinuo dioptriju. - Dvadeset godina sam nosio naočare, imao sam dioptriju minus tri, a sada vidim odlično. Malo mi smetaju farovi kod noćne vožnje, ali je sve ostalo odlično


Broj 92
Iz sadržaja


BILJNA AZBUKA
Neven, odoljen, pelin

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Gliste zovu vitamine

RUSKA NARODNA MEDICINA
Propolis bez granica

ISTINE I ZABLUDE
Prirodno ne znači i bezbedno

DR GORDANA POPOVIĆ
Spanać priziva reumu

OSTEOPOROZA
Bolest na staklenim nogama

HIRURGIJA OKA
Laser skida naočare