Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Bolest na staklenim nogama
Prevencija osteoporoze
Piše: A. Radulović

Salabljenje kostiju, gubitak kalcijuma i prelomi pri manjem naporu, neminovno ukazuju na osteoporozu, bolest od koje u Srbiji boluje svaka treća žena i svaki osmi muškarac stariji od 50 godina! Ali malo ljudi zna da se osteoporoza može sprečiti i lečiti.
Lekari kažu da je za osteoporozu najbitnija prevencija, a jedna od bitnih karika je redovno vežbanje. Koliko god da je unošenje kalcijuma važno, naročito u mladosti, fizička aktivnost može u velikoj meri da uspori smanjenje gustine kostiju, objašnjava beogradski fizijatar prim. dr Biljana Marjanović:
- U srednjim godinama neophodna je umerena fizička aktivnost dva tri puta nedeljno. Reč je fiziološkom procesu koji se vežbanjem može da uspori, a ne da dijagnozu određujemo tek kada dođe do preloma. Ogromnu ulogu u prevenciji ima timski rad lekar opšte prakse, ortopeda, ginekologa, fizijatara, jer bi trebalo da sredovečnima, naročito ženama u menopauzi, skrenu pažnju na osteoporozu. I da predlože dijetetski režim i vežbe.
Doktorka Marjanović navodi primer pacijentkinje koja je došla na rehabilitaciju tek posle dva preloma podlaktice i naprsnutog lumbalnog pršljena. Posle dva meseca upornih vežbi i magnetne terapije, njeno stanje je znatno unapređeno, ali bi bilo bolje da su mere lečenja preduzete pre teških povreda.
- Posle četrdesete, godišnje gubimo 0,5% koštane mase, a kod žena se taj minus udvostručuje ulaskom u menopauzu. Zato žene čine čak 80 odsto obolelih od osteoporoze. One su ugroženije i zato što u menopauzi gube estrogen, čime se se menja metabolizam kostiju i počinje njihova razgradnja. Gubitak koštanog tkiva javlja se i kod mlađih žena koje nemaju menstruaciju tri meseca ili duže, žena s anoreksijom, sportistkinja i žena koje nisu rađale.
Stručnjaci preporučuju merenje gustoće kostiju (osteodenziometriju) za sve žene starije od 65 godina, u postmenopauzi, za one koje su imale prelom, ili su na dugoj hormonskoj terapiji.


FAKTORI RIZIKA
- loša ishrana (nedostatak kalcijuma i vitamina D, ali i prevelike količine vitamina A ili natrijuma i belančevina)
- menopauza (naročito pre četrdeset pete godine) dovodi do pada estrogena i brzog gubitka koštane mase
- premalo vežbanja ili profesionalno bavljenje sportom
- cigarete i previše kafe
- premala telesna težina
- Višak paratireoidnih ili hormona štitne žlezde
- prevelike doze steroidnih lekova
- depresija zbog povećanog nivoa hormona kortizola
- prevelika upotreba kortikosteroida, tiroidnih hormona, lekova protiv epileptičnih napada, imunomodulatora
- premalo sunčanja
- nasledni faktori
Posle pedesete godine života ovaj poremećaj pogađa skoro trećinu muškaraca. Nizak rast i mršavost, slabi bedreni mišići i slaba ravnoteža, povećavaju rizik od osteoporoze kod muškaraca. Bolesti koje smanjuju nivo testosterona dodatno povećavaju rizik (lečenje karcinoma prostate ili bolest testisa).


ISHRANA
Ishrana siromašna gradivnim materijama izgladnjuje kosti, pa nastaju prvi problemi već posle tridesete, kada započne i prirodni proces smanjivanja koštane mase. Za čvrste kosti najbitnije materije su:
Kalcijum
Većinu ovog minerala dobijamo iz mleka i mlečnih proizvoda, ali su kalcijumom bogati i sitna morska riba, losos, zeleno povrće, sušeno voće, orašasti plodovi i tofu sir.
* Žene pre i posle menopauze koje primaju hormonsku terapiju, treba da uzimaju 1.200 mg kalcijuma i 400 jedinica vitamina D.
* U menopauzi bez hormonske terapije i žene kod kojih postoji rizik od osteoporoze uzrokovane steroidima, treba da uzimaju 1500 mg kalcijuma, 800 jedinica vitamina D
* Muškarci mlađi od 65 godina, treba da uzimaju 1.000 mg kalcijuma
* Stariji od 65 godina - 1500 mg kalcijuma
Fosfor
Fosfor ima u mlečnoj čokoladi, ali i u brzoj hrani i pićima, pa se često preteruje s njegovim unosom. Iako je ravnoteža kalcijuma i fosfora važna za održavanje gustoće kostiju, ako se pretera fosfor u stvari negativno deluje na njihovu gustinu.
Vitamin D
Potpomaže ugradnju kalcijum u kostima. Nalazi se u maslacu, žumancu, haringi, ulju iz jetre bakalara. Nastaje u organizmu umerenim sunčanjem (10- 15 minuta dnevno).

Broj 92
Iz sadržaja


BILJNA AZBUKA
Neven, odoljen, pelin

ORGANSKA POLJOPRIVREDA
Gliste zovu vitamine

RUSKA NARODNA MEDICINA
Propolis bez granica

ISTINE I ZABLUDE
Prirodno ne znači i bezbedno

DR GORDANA POPOVIĆ
Spanać priziva reumu

OSTEOPOROZA
Bolest na staklenim nogama

HIRURGIJA OKA
Laser skida naočare