Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 129
aktuelno izdanje
Muzika je moja ljubav
Petra Cvijić


Piše: Jelena Matijević
Na jednom domaćem internet portalu obožavaoci su Petru Cvijić svrstali među stotinu najlepših žena sveta. Pa među deset najlepših Srpkinja. Drugi su “otvorili” klub njenih obožavalaca. Stručnjaci, njene kolege, tvrde da je jedan od najboljih prezentera vesti, da nastavlja tradiciju srpskih spikerki koju su izgradile Danka Novović, Dušanka Kalanj i Draga Jonaš. Jednom rečju, njen “nastup” voli većina gledalaca.

* "Oduvek" ste želeli baš ovaj posao?
- Dok sam bila dete nije mi bilo “ni na kraj pameti” da jednog dana budem spiker. Počelo je slučajno, u srednjoj školi kada sam sa drugaricom, čiji je otac bio vlasnik jedne lokalne televizije u Užicu, otišla da pomognem oko snimanja emisije u studiju. U šali sam iščitala neke vesti, a onda me je vlasnik mesec dana ubeđivao da budem njihov spiker. Da nije bilo mame koja me je bukvalno naterala da prihvatim poziv, verovatno ne bih pristala. Bilo je to pre 12 godina. Potom sam, sticajem srećnih okolnosti, 2000. godine prešla na televiziju Novi Sad, a ubrzo po dolasku na mesto generalnog direktora, Aleksandar Tijanić mi je ponudio posao u RTS. Sada, najčešće radim prvi dnevnik i prepodnevne vesti.

* Kažu da vesti čitate tako da Vas razumeju gledaoci svih uzrasta. Mada ima i onih, poput učesnika jednog foruma koji je napisao: “Petra čita vesti, ja gledam i ništa ne čujem”.
- Pohvale mi prijaju, jer sam perfekcionista i trudim se da posao radim najbolje što mogu. Na komplimentima se,naravno, zahvaljujem i jednima i drugima.

* Gledaoci tvrde da ste jedna od najlepših spikerki nacionalne televizije. Koliko vremena posvećujete nezi?
- Lice mi je svakodnevno “opterećeno” šminkom i važno mi je da imam kvalitetne tonike za skidanje šminke i čišćenje lica i uz to dobru hidratantnu kremu. Brigu o kosi sam prepustila frizeru koji najbolje zna koji preparati joj odgovaraju, a pošto se ne farbem verujem da nema težak posao.

* A kako održavate fizičku formu?
- Odlazim u teretanu tri puta sedmično po dva sata. Trening obuhvata i aerobne vežbe koje su dobre i za mršavljenje i za poboljšavanje kondicije.

* Koliko vodite računa o zdravoj ishrani?
- U poslednje vreme vodim računa o ishrani. Ranije sam jela jednom-dva puta dnevno, najčešće u restoranu televizije, što i nije pohvalno. Sada se trudim da imam tri obroka i dve užine u koje sam uvrstila voće, a hleb sam izbacila iz jelovnika. Ovakav način ishrane naterao me da se potrudim da mi obroci budu u približno isto vreme, pa ponekad obrok koji sama pripremim ponesem na posao. Srećna okolnost je i što ne marim za slatkišima i zasad sam zadovoljna rezultatima.

* Kako se borite protiv stresa?
- Imam svoju metodu. Uživam u kadi napunjenoj toplom vodom u kojoj su mirisna ulja.

* Ljudi danas beže od loših vesti. Kako Vi izlazite na kraj sa njima s obzirom na to da ih ponekad saopštavate javnosti?
- Posao je posao. Ponekad ne mogu da pobegnem od loših vesti. Dužnost mi je da, dok čitam, ne gestikuliram i da vodim računa da gledaoci ne primete moja osećanja i lični stav. Ipak, kada su vesti “teške” i potresne, negde u sebi sve to proživljavam.

* Oni koji Vas poznaju kažu da ste izuzetno vesela i vedra osoba.
- Jesam i trudim se da pozitivnu energiju uvek prenosim na druge.

* Kažu i da je pravo uživanje kada Vas slušaju dok pevate.
- Muzika je moja ljubav i kažu da lepo pevam. Nikada nisam išla u muzičku školu, ali su mi neki eminentni muzički stručnjaci potvrdili da sam, po svemu sudeći, apsolutni sluhista. Uživam u pesmi i volim da zapevam kad god mi se za to ukaže prilika. Često to učinim i na privatnim slavljima i na zabavama koje priređujemo u televiziji. Kada je reč o repertoaru obično su to starogradske ili novije pesme sa etno prizvukom. Sviram i klavijature i gitaru, a imam i malu kolekciju frula koje sam kupovala na putovanjima.

* Ima li vremena za ljubav i druženje?
- Vremena ima, ali još uvek nisam našla srodnu dušu. Inače ne izlazim često, samo ponekad sa prijateljima. Izbegavam diskoteke i najčešće izlazimo na mirna mesta da bi mogli da se ispričamo i “čujemo” jedni druge.

PORODIČNA OKUPLJANJA
* Odrasli ste sa roditeljima i tri sestre. Koliko često uspevate da budete zajedno?
- Veliko je bogatstvo imati tri sestre. Starija sestra živi sa porodicom u Vortingu u Engleskoj, a druge dve žive u Užicu, gde je i mama. Trudimo se da se češće viđamo, ali danas je to malo teže. Ipak januar je mesec našeg porodičnog okupljanja, a za porodičnu slavu, Vasiljevdan, nema izgovora za nedolazak. Pošto je tata umro, muž setre koja živi u Engleskoj, a koji je Grk, preuzeo je slavu i stara se da sve protekne po srpskim običajima.

REKA I SNEGO ZA ODMOR
* Rekli ste da imate dovoljno vremena za odmor. Gde ga najčešće provodite?
- U Beogradu se odmaram šetajući pored reka ili po Košutnjaku, a na Zlatibor obavezno idem zimi, kada ima puno snega kome se radujem kao malo dete. Volim da putujem. Letnje odmore često provodim van zemlje. Osim u Engleskoj, bila sam u Tunisu, Italiji, Rusiji, Kipru... Sve su zemlje lepe na svoji način, svaki narod nosi nešto svoje i neobično. Drago mi je što sam imala priliku da sve to vidim.

Broj 129
Jabuka, dunja i banana smiruju dijareju

Mirisni med, melem za srce

Preparati protiv menstrualnih tegoba

Napravite štit za otrove

Masažom probudite vitalnu energiju

Kako da odaberete zanimanje po meri