Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 129
aktuelno izdanje
Kleka da se lakše diše
Kleka

Piše:M.M.
Kleka (Juniperus communis) je četinarska biljka koja kao grm raste na severnoj hemisferi i u narodnim verovanjima je simbol dugovečnosti, snage i plodnosti. Bobice se koriste za proizvodnju ulja koje je glavni sastojak holandskog džina. Uzgred, i naziv ovog pića potiče od reči genever, kako Holanđani nazivaju kleku.

SASTAV I DEJSTVO
* Ulje kleke se koristi kao diuretik, protiv gasova i nadimanja, kao i u lečenju bolesti bubrega, bešike, srca, jetre... Infuz od 30 g kleke u 1/2 l vrele vode može da se uzima tokom 24 sata.
* Bobice kleke čiste bešiku i mokraćne kanale, pa su ih američki Indijanci koristili kao lek za infekcije urinarnog trakta. Indijanke su koristile bobice kleke kao sredstvo za kontracepciju.
* Nikolas Kulpeper, fitoterapeut iz 17. veka, preporučivao je zrele bobice kleke protiv astme i išijasa, kao i za ubrzavanje porođaja.
* U našem narodu bobice kleke se upotrebljavaju za lečenje mnogih tegoba - nazeba, kašlja, astme, stomačne probleme i prekomernog znojenja. A spolja (u jakoj rakiji) za obloge i trljanje u slučaju nazeba, reume...
* U malim dozama etarsko ulje kleke olakšava iskašljavanje.

SAVETI PLUS
* Sos od bobica kleke slaže sa jelima od mesa divljači (prepelica, fazan, zec, srna), ali i sa teletinom i drugim vrstama mesa.
* Beru se samo zrele (tamnplave) bobice kleke.
* U Švedskoj se pravi pivo sa bobicama kleke i smatra se veoma zdravim.

OPREZ

U većim dozama kleka može da iritira mokraćne puteve.

NARODNA MEDICINA
Diuretički čajevi
* Pomešajte po 25 g bobica kleke, korena zečjeg trna, šipurka i sitnice, pa kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode, sačekajte 2 sata i pijte 3 puta dnevno pre jela.

* Pomešajte po 25 g klekinja i peršunovog ploda i po 10 g peteljki višanja, zove, ploda anisa, morača i kima, pa kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode, sačekajte 2 sata i pijte 3 puta dnevno pre jela.

* Pomešajte po 25 g klekinja, rastavića, zubače i iđirota, pa kašiku mešavine poparite sa 2 dl ključale vode, sačekajte 2 sata i pijte 3 puta dnevno pre jela.
(Dr Jovan Tucakov, "Lečenje biljem")

RECEPT
Kiseli kupus s jabukama
- 750 g kiselog kupusa
- 1 velika kisela jabuka
- lovorov list
- bobice kleke
* Isecite listove kiselog kupusa, pomašajte sa komadićima jabuke, dodajte lovorov list i nekoliko bobica kleke, poklopite posudu i dinstajte 30 minuta na tihoj vatri.

Broj 129
Jabuka, dunja i banana smiruju dijareju

Mirisni med, melem za srce

Preparati protiv menstrualnih tegoba

Napravite štit za otrove

Masažom probudite vitalnu energiju

Kako da odaberete zanimanje po meri