Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 130
aktuelno izdanje
Ćelavost - breme nasleđa
Piše: Tatjana Marković
Lepa i bujna kosa nije imperativ samo ženama. Za većinu muškaraca kosa je simbol muškosti i snage i njen gubitak mnogi doživljavaju kao krah muževnosti. Koliko je pripadnicima jačeg pola bitna kosa potvrđuje ne samo mit o izraelskom junaku Samsonu, koji je izgubio nadljudsku snagu kada mu je Dalila odsekla kosu, već i podatak da su mušarci perike počeli da nose još u vreme egipatskih faraona.
Ćelavost, odnosno Androgeni efluvium, je gubitak kose kod muškaraca, najčešće, počev od treće decenije života. Javlja se u 60 odsto slučajeva i na žalost glavni krivac za to je genetika. Povećan nivo testosterona, kako se često misli, sa ćelavljenjem nema ama baš nikave veze.

ĆELAVOST I PRECI
- Prošle godine je dokazano da je 3lj26 lokus na Dž hromozomu glavni krivac za mušku ćelavost - kaže dr Vesna Mikulić, specijalista dermatovenerologije i šef Polikliničog odeljenja Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu. - Nasleđivanje je dominantnog tipa, sa različitom ekspresijom gena. To praktično znači da će potomci ćelavih predaka, ako ne budu sasvim ćelavi, imati bar proređenu kosu. Receptori koji se nalaze na folikulu, mestu iz koga niče dlaka, preosetljivi su na dihidrotestosteron, oblik testosterona. Ovaj hormon se vezuje za receptore i uslovljava postepenu degeneraciju dlake.
Kako objašnjava naša sagovornica, muškarci ćelave po ustaljenom "planu". Proređenost dlake počinje u čeonoj regiji, sa izraženim zaliscima i u potiljačnoj sa proređivanjem kose. Ova polja se šire i spajaju, da bi na kraju čtav deo, od čela do potiljka, ostao bez dlake. I dlaka se menja - gubi na volumenu i jačini i prelazi iz takozvane terminalne -jake i čvrste, u intermitentnu, pa u slabu i tanku velus dlaku. Gubitak kose moguć je i uz određene bolesti kao što su poremećaj rada tireoidee ( hipo i hiperfunkija), difuzni gubitak dlake kod teških infektivnih bolesti, posle hemoterapije, terapije zračenjem.
- Potrebno je da mladi ljudi znaju da se definitivni oblik zalistaka stiče tek u dvadesetim godinama i da na genetski determinisan oblik kosmatog dela ne možemo da utičemo - priča dr Mikulić. - Nepravilna nega može da doprinese pojačanom opadanju. Kod pranja kose ne postoji pravilo, pere se kad se isprlja, tojest zamasti. Izbor šampona je individualna stvar, zavisi od tipa kože glave, bitno je da neposredno posle pranja nema nikavih rekacija, poput svraba. Čak postoje i šamponi koji pospešuju rast kose - sa kofeinom na primer.
Na gubitak kose može da utiče i preterana upotreba gelova, voskova i brilijantina. Isto važi i za vezivanje kose u rep. Vezana dlaka, naglašava naša sagovornica, lakše ispada, jer koren ne trpi samo svoju, već i težinu susednih dlaka. Ćelavost pospešuju i hronična stanja opšte iscrpljenosti organizma, stres, neadekvatna ishrana, ili oboljenja poglavine kao što su psorijaza, seboroični dermatitis...
Tretmani "spolja i iznutra"     
- Za normalan rast dlake, uz dobru i pravilnu higijenu, potrebni su i zdrava koža glave, ali pre svega dobro opšte stanje organizma. Uzmimo primer osobe koja boluje od anemije. Ona ne može da ima lepu i sjajnu kosu - ističe dr Mikulić. - Na tržistu postoje preparati kako za lokalnu, tako i za opštu, sistemsku upotrebu, za jačanje i pospešivanje rasta dlake i popravljanja njenog kvaliteta. Lokalni preparati su u vidu šampona i losiona, a za oralnu upotrebu koriste se tablete sa vitaminima i mineralima koji su potrebni dlaci i noktima. To su vitamini B grupe, folna kiselina, biotin, L-cistin, inozitol, silicijum-dioksid, gvozđe, cink, bakar. Ukoliko je gubitak dlake uočljiv, neophodna je terapija koju će da preporuči dermatolog. Tablete neće biti dovoljne.
Naši dermatolozi u lečenju muške ćelavosti godinama koriste Minoksidil, losion u koncentraciji od dva i pet posto. Međutim, da bi se videlo da li deluje, potrebno je da se koristi najmanje tri meseca. Sledeći priznat lek su finasterid tablete, koje imaju značajno bolji terapijski efekat, ali ne mogu da se primenjuju kod svih pacijenata. U pitanju je sintetski antiandrogen koji inhibira enzim zadužen za konverziju testosterona u dihidrotestosteron (DHT).
Ne postoji ništa bolje za kosu od pravilne ishrane i nege. Osim vitamina i minerala, bitni su i proteini, odnosno aminokiseline, naročito esencijalne. Naravno i materije prirodnog porekla koje čuvaju zidove krvnih sudova i pospešuju cirkulaciju. To znači da bi na listi preporučene hrane trebalo da se nađu bela i plava riba, posna mesa (pileće i ćureće belo, teletina i junetina bez masnoća, na roštilju, ili bareno), mlad neslan sir, žitarice od celog zrna, sveže voće , sveže ili bareno povrće, koštunjavi plodovi, maslinovo ulje, ali i vitaminski dodaci (suplementi)...

REŠENJE U TRANSPLANTACIJI     
Od nedavno oni sa dubljim džepom i odvažni mogu sebi da priušte presađivanje korena. Uzimaju se "parčići" sa delova skalpa koji su označeni kao androgen neosetljiva mesta i "presađuju" na androgen zavisne regije. Estetski efekti su bolji iz godine u godinu, kako i hirurzi napreduju u osvajanju tehnike i načinima transplantacije dlake. Međutim, kao i svaki ozbiljan poduhvat, i ovaj nije bez rizika. Tehnika je bolna i mogućne su infekcije i odbacivanje dlake.
Ima muškaraca koji zaista pate zbog gubitka kose, pa maksimalno puštaju ono što im je od vlasi ostalo, neshvatajući da na taj način postižu kontraproduktivan efekat i okolini postaju tema za podsmeh. Jedni nose perike, drugi koriste "čudotovorne" napitke, losione, ili šampone. Oni hrabriji se odlučuju za transplantaciju. Međutim, najbolji način da se problem reši možda je upravo u pokušaju da muškarci ćelavost prihvate kao prednost. Upravo to su uradili legandarni Jul Briner, Brus Vilis, Šon Koneri, Andre Agasi, Vin Dizel, Samjuel L. Džekson, ili naš košarkaški as Aleksandar Saša Đorđević.

VITAMINSKA BOMBA
Kod problema sa opadanjem kose izazvanih lošom ishranom mogao bi da pomogne sledeći tretman:
Vitamin C - 1.500 mg dnevno (3x500)
Cistein - 1.000 mg dnevno
Holin - 1.000mg dnevno
Inozitol - 1.000 mg dnevno
Kalcijum - 500 mg dnevno
Magnezijum - 250 mg dnevno
B-kompleks - 100 mg dnevno (2x50)
Bilo bi poželjno da pre upotrebe konsultujte lekara oko eventualnih izmena i primena formule.

DOMAĆI RECEPTI
* Med. Ugrejati maslinovo ulje,pa dodati supenu kašiku meda i čajnu kašiku cimeta. Sve se dobro izmeša. Smešom se istrlja kosa i pusti petnaestak minuta da odstoji. Zatim se kosa opere.

* Kopriva. Dvadeset grama suvog lišća koprive potopite u 150 grama 70-postotonog alkohola i ostavite na tamnom mestu bar dvadeset dana. Procediti smesu i ovim rastvorom masirati što češće i što duže koren kose, odnosno teme.
U tretmanima protiv ćelavosti može da se koristi i koren koprive. Oko 100 grama korena se opere i ostavi u komovici ili 70-postotnom alkoholu. Boca se stavi na sunce i tako bi trebalo da stoji osam dana. Zatim se procedi i u tečnost doda ricinus. Smesom bi trebalo da se, svaki drugi dan, masira teme.

* Peršun. Listove peršuna, kamilice i lavande staviti u alkoholni rastvor i ostaviti na toplom i osunčanom mestu da stoje 20 dana. Svakodnevno dobro promućkati, pa procediti i utrljavati u teme. Rastvor može da se koristi i u borbi protiv peruti.

* Kamilica i lavanda. Petnaest grama lavande i 25 grama kamilice kuvajte da provri,kad se ohladi u proceđenu tečnost dodajte sok od 50 grama limuna. Dobijeni losion možete pre pranja utrljati u teme i ostaviti da odstoji 10 minuta, a možete da ga dodate vodi (300 grama) kojom ispirate kosu.

* Beli luk. Nekoliko čenova luka samleti, utrljati u teme i ostaviti da odstoji petnanestak minuta. Zatim oprati kosu.

* Crni luk. Glavicu sa ljuskom potopiti u pola litre domaće, meke rakije. Dodati i 15 zrna karanfilića. Flaša se ostavi da stoji na suncu 15 dana. Esencijom koja se dobije lagano se masira koren kose posle pranja. Radi prijatnijeg mirisa može da se doda nekoliko kapi kolonske vode.

* Ruzmarin. Napravi se tinktura od lista ruzmarina, poželjno je da se list bere dok biljka cveta. Listovi se iskidaju, napuni se tegla, a zatim se sipa domaća rakija, najbolje komovica. Tegla se dvadesetak dana drži na sunčanom i toplom mestu. Važno je da se svaki dan tegla dobro promućka tri-četiri puta. Posle se tinktura procedi i može da se koristi, za utrljavanje u teme. Smeša može i da se razblaži dodavanjem flaširane negazirane vode.

* Propolis. Svakodnevno utrljavati propolisovu mast (10-postotnu) i 30-procentni alkoholni rastvor propolisa na mesta sa kojih kosa ispada. Terapija traje 2-3 nedelje, a nekad i do tri meseca.

Broj 130
Bela rada za bolji apetit

Sremuš - ukusan zalogaj i lek za srce

Kako pasulj podmađuje?

Rizično samolečenje

Kvantna medicina leči hroničan umor

Masaža za skidanje kilograma