Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 131
aktuelno izdanje
Sami ublažite bolove
Piše: J. Matijević
Odavno je čovek spoznao da između "udaljenih" delova tela postoji uzajamna interakcija, a to je korišćeno za ublažavanje i lečenje bolesti bockanjem iglicama, pritiskom prstiju ili zagrejavanjem određenih mesta koja su u “vezi” sa pojedinim organima i tkivima.
- Su Đok je dijagnostičko-terapijski metod koji se izvodi na šaci (Su) i(li) stopalu (Đok) – kaže profesor Vera Đorđević, licencirani predavač Su Đok terapije iz Čačka. - Građa šake i stopala neverovatno je slična anatomiji tela što omogućava “daljinsko upravljanje” energetskim procesima u telu, a princip može brzo i lako da se nauči i primeni. Prema teoriji profesora Park Džae Vua iz Južne Koreje, autora Su Đok metode, palac na šaci odgovara glavi, kažiprst i mali prst odgovaraju nogama, a srednji i domali prst rukama. Ispupčenje na dlanu koje se nalazi u nastavku palca odgovara grudnom košu, a dlan stomaku. Po rečima naše sagovornice, opisani način posmatranja sličnosti tela sa šakom i stopalom, u Su Đok terapiji je “standardni” korespondentni sistem. Posredstvom tog ali i mnoštva drugih korespondentnih sistema na telu, koji su energo-informacione kopije i tela i pojedinih organa, može da se deluje po principu “daljinskog upravljača”.
U bolesnom organu ili delu tela, zbog poremećaja protoka energije pojavljuje se neka vrsta “kratkog spoja” odnosno energetske blokade, koja stvara elektromagnetne talase. Ovi talasi, zato što imaju specifičnu frekvenciju za svaki od poremećaja u telu, dospevaju istovremeno u sve analogne delove. U momentu prispeća formiraju takozvane “korespondentne loptice”, za koje je karakteristično da su tvrđe i na isti pritisak su bolnije od okolnog tkiva. Stimulacija ovih korespondentnih loptica uzrokuje terapeutske elektromagnetne mikrotalase koji se vraćaju do ugroženog mesta i tako otklanjaju poremećaj na energetskom, a kasnije i fizičkom nivou.
Su Đok praktičari, za povremenu stimulaciju korespondentnih loptica, koriste različite tehnike i instrumente: impulsno pritiskanje, štipkanje, trenje, dijagnostičke štapiće, masažere i rolere.
- Za dužu, trajnu stimulaciju koriste se dve grupe površinskih stimulatora koji se na korespodentnu tačku ili zonu pričvršćuju flasterom ili lepljivom trakom. Prvi su veštački poput metalnih zvezdica, kuglica od metala i zvezdastih magneta, a u drugoj grupi su različite prirodne supstance biljnog i mineralng porekla kao što je zrnevlje (biber, pasulj, kukuruz) i sitni kamenčići.
Takođe, kako ističe profesorka Đorđević, kod Su Đok tretmana mogu da se koriste jednostavna priručna sredstva kao što su drvce šibice, olovka i grančica. Ali, suštinu uspeha u terapiji čini precizno pronalaženje korespondentne tačke i njeno pravilno stimulisanje. Proces liči na malo “strujno kolo” kome se sa određenog mesta šalje impuls koji poboljšava protok. Ukoliko se ne pronađe terapijska tačka ili se ne stimuliše pravilno, jedino će izostati očekivani pozitivan efekat, a organizmu se pri tom ne može naneti bilo kakva šteta.
- Svako ima pravo da stekne znanje i ovlada tehnikama za kontrolu svog zdravlja a oni koji žele sami sebi da pomognu, treba da znaju da jako dobre rezultate daje i masaža vrhova prstiju jer se na ta mesta “projektuje” mozak (u “insekt” korespondentnom sistemu). Masaža vrhova prstiju i noktiju takođe ima veliki iscjeliteljski učinak na ceo organizam, a efekat je kod akutnih stanja često trenutan. Međutim, za dobar učinak kod hroničnih stanja, potrebno je 10-15 puta ponoviti tretman. U izuzetnim slučajevima, tretmani se sprovode nekoliko puta na dan.

PROTIV GLAVOBOLJE
- Ponekad je dovoljno da se nekoliko puta lagano pritisnu određene tačke na šaci da bi glavobolja prošla. Deluje se na vrhove prstiju šaka i stopala i površine vršnih falangi prstiju uključujući i nokte. Na primer, kod bolova na temenu, korespodentne tačke se nalaze na vrhu prsta, čela pri vrhu palca (gledano sa strane dlana), a ako je bol u potiljku stimulišu se tačke u zoni nokta palca. Tačke masirajte 2-5 minuta dijagnostičkim štapićem, olovkom, ključem ili noktom druge ruke. Ako se posle masaže glavobolja samo malo ublažila onda, na odgovarajuće tačke, pomoću flastera ili lepljive trake, pričvrstite semenke ili kamenčiće i ostavite ih tako neko vreme uz povremeno pritiskanje sve do prestanka glavobolje – objašnjava profesor Vera Đorđević.

“ČAROBNI PRITISAK” ZA ZUBOBOLJU
- Jedno od najdelotvornijih i najbržih dejstava Su Đok terapije je kod zubobolje. Korespodentne tačke raspoređene su oko površine nokta na svakom prstu šake i stopala. Tako, ako vas muči bol u zubu donje vilice onda je tačka za stimulaciju uz slobodnu ivicu nokta (sa leve ili desne strane), a ako je bol u gornjoj vilici korespodentnu tačku tražite iznad korena nokta. Dijagnostičkim štapićem , olovkom, čačkalicom ili noktom prsta druge ruke pažljivo istražite oblast oko nokta i nađite najbolniju tačku i dobro je masirajte 2-5 minuta. Obično, pravilna masaža znatno ili sasvim smanjuje bol.

Broj 131
U ovom broju:


Origano i matičnjak protiv stresa


Čemerika ublažava menstrualne tegobe


Sve od mladog graška


Dijabetes pod kontrolom


Aneurizme - rizici od glave do pete