Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 132
aktuelno izdanje
Zeleni saveznici
Kičica

Piše:J. M.
Osim što se varenjem hrana razlaže tako da je organizam koristi za izgradnju i ishranu ćelija, ovaj proces je važan i za proizvodnju energije neophodne za rad mozga, srca, bubrega, jetre i ostalih organa. Savremeni način života, nepravilna ishrana, stres i nervoza, najčešći su uzrok bolesti probavnog trakta. Od početka proleća do jeseni, stomačne tegobe mogu i da se pojačaju jer ishrana obiluje svežim voćem i povrćem, često tretiranim raznim hemijskim sredstvima, koje se pre upotrebe nedovoljno opere. Srećom, lekovito bilje i narodni čajevi često su dovoljan lek kako za ublažavanje i lečenje povremenih tako i hroničnih ili akutnih stomačnih tegoba.

LJUBIČICA
Cveta sve do kraja maja, a ponekad ponovo u jesen, a za kuvanje čajeva koriste se list, cvet i koren. Osim što u korenu ima saponina (dobar za iskašljavanje), ljubičica sadrži alkaloide violi i odoratin, salicilnu kiselinu, vitamin C i karoten. U narodnoj medicini čajevi od ovog vesnika proleća naročito se koriste protiv nadutosti i za bolji rad organa za varenje.
RECEPTI:
U slučaju nadutosti, 10 g suvog ili svežeg lišća ljubičice kuvajte na tihoj vatri u 250 ml mleka. Dodajte kašičicu meda, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Uzimajte po jednu kašiku dnevno, 4-6 sedmica.
Za bolje varenje, 25 g cele biljke prelijte litrom ključale vode i poklopljeno ostavite 15 minuta. Procedite i pijte 2-3 šoljice dnevno.

KIČICA
Malo je lekovitog bilja koje se u narodu tako mnogo, često i uspešno upotrebljava kao kičica: za otvaranje apetita, kod smetnji u varenju i protiv groznice. Bere se dok je u cvetu, a sadrži gorke heterozide (geniciopikrozid, eritaurozid, eritrocentaurozid) i alkaloide, među kojima je najvažniji gencijanin.
RECEPT:
Za jačanje varenja i otklanjanje nadutosti spremite mešavinu od jednakih delova kičice, angelike i pelina. Kašiku mešavine prelijte sa 250 ml ključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta. Popijte pred spavanje.

HAJDUČKA TRAVA
Cvetovi ove biljke beru se tokom leta, a listovi do kraja jeseni. Nadzemni deo biljke u cvetanju sadrži flavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole, stereole i tanine. Tradicionalno, čaj se koristi za poboljšanje apetita, kod želudacnih tegoba, nadimanja i teškog varenja, kao i za normalizaciju apetita i čišćenje probavnih organa.
RECEPTI
Kod slabog varenja i nadimanja, nekoliko cvetova hajdučke trave i isto toliko listova lovora prelijte sa 200 ml ključale vode. Hladite poklopljeno, ne sladite i popijte posle jela.
Kod želudačno-crevnih smetnji, kašičicu osušenih i isitnjenih cvetova hajdučke trave prelijte sa 150 ml ključale vode i ostavite u poklopljenom sudu 15-20 minuta. Procedite i neslađen popijte pre jela, 2-4 puta dnevno.

NANA
Mnogobrojni su oni koji smatraju da je kraljica čajeva. Lekoviti list bere se od maja do septembra i sadrži tanin, etarsko ulje, holin, pektin, skrob i gorke materije. Čaj se koristi za smirenje želudačnih grčeva i bolova, a dobar je saveznik u borbi sa bolestima žuči i jetre. Takođe, nana je čistač urinarnog trakta i povoljno rehidrira organizam.
RECEPT:
Za smirenje želudačnih tegoba u litar ključale vode dodajte 1-2 šake svežih listova nane i kašiku zelenog čaja. Ostavite poklopljeno 5 minuta i popijte tokom dana. Zasladite po želji.

PŠENIČNE MEKINJE
Posle prosejavanja brašna ostaju omotači pšeničnog zrna bogati mineralima (mangan, magnezijum, fosfor, selen, gvožđe, bakar i cink) i vitaminima, naročito onim iz grupe B. Obiluju i dijetnim vlaknima koja deluju laksativno pa se često preporučuju obolelima od divertikularne upale debelog creva.
RECEPT:
Za čišćenje creva, 2 kašike pšeničnih mekinja prokuvajte u 300 ml vode, poklopite i ostavite da se ohladi. Jedite pre spavanja tokom 4 sedmice.

PETOPRST
Poznat je i kao petolist ili srčenjak, a za lek se vadi koren u vreme cvetanja i listovi. Sadrži tanine pa se koristi za lečenje upaljene sluzokože unutrašnjih organa, za zaustavljanje krvarenja i kod stomačnih tegoba, grčeva u stomaku i dijareje.
RECEPT:
Kod stomačnih tegoba, 1-2 kašike korena petoprsta prelijte sa 500 ml vode i pustite da polako vri 15 minuta. Procedite i nezaslađeno popijte tokom dana. Napomena: oni sa osetljivim želucem ne smeju da popiju više od ove količine jer mogu da izazovu želudačne tegobe.

PERŠUN
Ova začinska biljka od davnina se koristi i kao lekovita. Poput drugog zelenog povrća, nadzemni deo biljke bogat je hlorofilom, flavonidima i vitaminima, neročito vitaminom C, dok koren sadrži proteine, vitamine, minerale i flavonoide. U manjim dozama (listovi i koren) peršun stimuliše apetit, pojačava lučenje stomačnih sokova i poboljšava varenje. Ima blago laksativno dejstvo pa se koristi protiv zatvora.
RECEPT:
Za poboljšanje metabolizam napravite mešavinu od po 100 g korena, lista i semena peršuna. Od te mešavine uzmite 2 kašike i kuvajte u 200 ml vode 5-8 minuta. Poklopite, pustite da odstoji sat i procedite. Pijte pre jela po šoljicu dok ne potrošite mešavinu.

Broj 132
Maslačak gricka kilograme
Potočarka jača kosu
Svemoćna majkina dušica
Crni dud obara šećer
Breza čisti bubrege
Zeleniš na trpezi
Meditacijom protiv neuroza
Putevi i staze ozdravljenja


Urča Jelić, operska pevačica
U Srbiji ću doživeti stotu!

Prof dr Milanka Erski Biljić, mikrobiolog
Zašto je med najbolja hrana i lek

Dr Vesna Stojanov
Zdrave navike protiv povišenog pritiska

Dragana Timotić Mijatović, klasični homeopata
O primeni homeopatskih lekova
u trudnoći i lečenju steriliteta

Dr Dmitar Hajder, akupunkturolog
Čarobne iglice tope kilograme

Dr Nada Filipović, reumatolog
Kako usporiti razvoj artritisa

Prof dr Dragoslav Sokić
Sve što niste znali o epilepsiji

Dr Zoran Đurić, neuropsihijatar
Zašto Srbi potiskuju osećanja