Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 133
aktuelno izdanje
Čista savest i unutrašnji mir
Jana Milić

Piše:Jelena Matijević
Glumica Jana Milić, jednostavno objašnjava "tajnu" svoje savršene figure:
- Mogu da kažem da se zdravo hranim, a nisam lenja ni kada treba da se vežba. Vozim bicikl, idem na “pauer plejt” i jogu, plivam i svaku priliku iskoristim za šetnju. Čak i kada idem da radim - prošetam do pozorišta! A godinama sam išla na latino ples i džez balet.
Istina je, kako kaže, i da je takve navike stekla još u detinjstvu.
- Mama mi je svakog jutra kuvala čaj i na tacni donosila jabuku. Bez toga nisam smela da idem u školu. Nije mi bilo ni do jednog ni do drugog, ali sam je slušala. Danas razumem zašto je to radila. Sada često pijem zeleni čaj jer čisti organizam i uvek radije preporučujem biljne, prirodne preparate nego opšte poznate marke. Bakina kuhinja i njene tajne, saveti i stari, provereni melemi, su mi i dan-danas bolji nego markirane kreme i parfemi. Osim toga mislim da je propolis odličan za metabolizam i zdravlje, a ponekad i dobar lek za kožu. I njega često koristim.

* Kažete da ste pronašli sopstvenu ravnotežu u ishrani?
- Ako čovek ne nađe ravnotežu u sebi, uzaludno je da je traži bilo gde. Ali, ko ima sreću da pronađe tu ravnotežu, a na to doda i zdravu ishranu, dobija savršen recept za uspeh. Unutarnji mir i čista savest su, ipak, bolji recept za život nego špagete i pun stomak. A kada je o mojim obrocima reč, doručak je najbitniji, jer daje energiju za ceo dan i pokretač je duše i tela. Zato ga, za razliku od večere, nikada ne preskačem. Ne volim da jedem kasno, ne prija mi. Takođe, moji obroci su često salate a ne “konkretna” jela, kako ih poneko naziva. Mislim da ljudi imaju pogrešan stav da zdrava jela nisu ukusna. Postoje mnogobrojne kombinacije onih nimalo masnih, a ukusnih.

* Šta je to nezaobilazno u Vašoj verziji zdrave ishrane?
- Povrće! Paprika, paradajz, krastavac, cvekla, rukola, zelena salata, karfiol i brokoli. Od mesa jedem samo piletinu i morske plodove, a pijem i dosta vode. Moje omiljeno jelo je, a umem da ga spremim perfektno, piletina u brokoliju sa inćunima. Čudno zvuči dok se ne proba.

* Vaš “odnos” prema cigeratama?
- Borim se! Znam da nisu dobre, pa neprekidno umanjujem dnevni broj cigareta. I napredujem. Ali iako znam da je pušenje štetno i dalje uživam u jutarnjoj kafi i cigareti. I ne dam da mi taj jutarnji ritual iko pokvari i poremeti.

* A alkohol i slatkiši?
- Verujem da su štetni podjednako. Namerno su i napravili kombinaciju. Bombonjera sa rumom... Jednog dana će, verujem, umesto čokolade sa lešnicima da naprave čokoladu sa votkom. Da skrate postupak ubijanja. Ne volim ni jedno ni drugo. Naravno, uživam u čaši dobrog vina ali to je sve.

* Imate li neki hobi?
- Pišem. Uglavnom prozu, ali i poeziju. Uskoro će da izađe moja prva zbirka pesama. Pišem i muzičke tekstove. S druge strane, filmove ne mogu da nazovem hobijem, ali sam u stanju da pogledam i četiri filma za noć.

* Glumačko umeće potvrdili ste i poslednjom, glavnom ženskom ulogom u filmu “Srpski ožiljci” američkog reditelja Brenta Hafa. Sada već imate međunarodnu karijeru. A kako je počelo?
- Još u osnovnoj školi “težila” sam glumi. Volela sam da recitujem, pevam, imitiram. Bila sam član različitih sekcija, obožavala da gledam filmove i serije i da čitam. Pored roditelja, profesora književnosti, nekako se podrazumevalo da ću i ja na Filološki. Međutim, došlo je do preokreta. Nikada se nisam dvoumila oko glume. Htela sam da probam, po svaku cenu! Bolje je tako po cenu i da ne prođem na prijemnom, nego da ne pokušam. Imala sam sreću i upisala Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Diplomirala sam u klasi profesora Vladimira Jevtovića.

* Koliko Vam profesionalne obaveze ostavljaju vremena za porodicu i ljubav?
- Bilo kojim poslom da se čovek bavi, bio glumac, pevač, bankar, novinar, prodavac, političar, predsednik države, sekretar, a porodica i ljubav mu nisu na prvom mestu onda je niko i ništa. Nikada nisam razumela karijeriste, po svemu sebične ljude. Verujem da moramo sebe da negujemo iznutra. Lako je to činiti spolja. Zato uvek moramo da imamo vremena za ljude koje volimo, pošto je u suštini lako da se napravi balans između ljubavi i posla. Ako ga nema ni posao neće biti kvalitetan. Naravno da želim da budem što uspešnija i da odglumim puno dobrih uloga, ali ako se jednog dana probudim sama, bez porodice i prijatelja biću najneuspešniji čovek na svetu. Mislim da je biti siromašan duhom strašnije od materijalnog siromaštva. Bolje je da se nema ništa u džepu nego da je čovek prazan u sebi.

* Vaš životni moto je...
- To je najčešće rečenica koja služi kao opravdanje. Obično nije naša jer je rekao neko mnogo umniji od nas, a mi se pravimo pametniji pa je citiramo. Ja često koristim onu: “Ko hoće nešto da uradi nađe načina a ko neće ništa nađe opravdanje”.

NE SANJAM ODLAZAK IZ SRBIJE
* Vaše američko iskustvo je...
- Sjajno! I čast mi je da sam imala priliku da sarađujem sa divnim glumcima kao što su Majkl Medsen, Mark Dekaskos i Džo Estevez. Naučila sam puno, ali i shvatila da oni nisu ništa bolji od mojih srpskih kolega. Samo što žive u drugačijem sistemu, državi i uslovima, dok mi čekamo tu Evropu. Često, ovde, sebe potcenjujemo a njih precenjujemo. Tako su nas naučili...

*Holivud da ili ne?
- Nemam želju i nije mi san da odem iz Srbije. Imam dva nova projekta u Americi. Otići ću, daću sve od sebe i, nadam se, napraviti dobru ulogu. Ali, vratiću se! Više volim Dunav, Savu i neku kućicu pored reke nego bilo koji okean na svetu.

VEČERA U DVOJE
* Rekli ste da ne večeravate. A večera u dvoje?
- To je već nešto drugo! Verujem da intimna večera može još više da poveže ljude. Nisam neko ko bi mogao da ruča ili večera sa bilo kim. Najčešće to radim sama. A čim te obroke “delim” sa nekim onda mi ta osoba nešto znači. Uživam da pripremim večeru za bliske ljude.

Broj 133

Biljem protiv akni
Lavanda za miran san
Miloduh čisti telo i duh
Šargarepa ublažava gorušicu
Kalifornijske esencije
Vežbe za oblikovanje tela
Tumačenje snova


Prof dr Milanka Erski Biljić, mikrobiolog
Med uništava bakterije

Dr Šripad Khedekar, homeopata
Lečim čoveka, ne bolest

Dr Zoran Đurić, neuropsihijatar
O ljubomori kod dece

Dr Čen Biao, stručnjak za tradicionalnu kinesku medicinu
Zdravlje leži u ravnoteži

Prim.dr med sci Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
Kako pobediti rak

Dr Tatjana Lalić
Govor talasa

Natali Rodrigez-Ristić, arhitekta
Feng Šui u radnom prostoru