Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 133
aktuelno izdanje
Zašto neće grom?
Kopriva

Piše:Vukosava Stevanović, apotekar
U narodnoj medicini kopriva ima široku primenu što ukazuje na ogromno poverenje naroda u njene lekovite vrednosti. Upotrebljava se kao lek od mnogih bolesti : groznice, kašlja , žutice, krvoliptanja iz nosa, grudobolje, gonoreje, protiv opadanja kose.
Novija istraživanja su pokazala opravdanost vekovne upotrebe koprive, a istraživanja njenog sastava i civilizacijski problemi zdravog življenja preporučuju je za upotrebu u svakodnevnoj ishrani, ali ništa manje nije važna u preventivi i fitoterapiji.
U fitoterapiji se koristi list (Urticae folium) i koren (Urticae radidž). Danas ćemo govoriti samo o listu i njegovoj upotrebi. Bere se u proleće i to mlad i zdrav, suši u tankom sloju u hladu, da bi sačuvao svoju zelenu boju.

SASTAV LISTA
Jedan od važnih sastojaka lista koprive su esteri kafene kiseline, koja pripada fenolnim kiselinama danas poznatim antioksidansima. List koprive sadrži i flavonoide (kemferol, izoramnetin, kvercetin). Oni pripadaju polifenolnim jedinjenjima koja inhibiraju (sprečavaju) oksidaciju lipida (masti), koja se u biološkim sistemima dovodi u vezu sa starenjem i pojavom hroničnih bolesti. List koprive je bogat i mineralima (jedinjenja silicijuma i kalijuma. Odnosom kalijuma i natrijuma (63:1) objašnjava se blago diuretičko (pojačava mokrenje) dejstvo lista koprive. U listu se takođe nalazi: hlorofil (5%), vitamini (C i K), mineralne soli (Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu, Co), mravlja kiselina, acetilholin, histamin, serotonin i leukotrien.

KOME, KADA I ZAŠTO KOPRIVA
* Za zdrave zube i kosti, za mineralizaciju u doba rasta, trudnicama i dojiljama – svima je neophodno prisustvo kalcijuma u svakodnevnoj ishrani.
* Bogatstvo magnezijumom sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, stenokardične, muskularno-tetanične i visceralne prirode.
* Da spreči pojavu adenoma prostate i pomogne terapiji akutnog prostatitisa sa polenom se kombinuje kopriva jer obezbeđuje potrebne količine Zn (cinka) čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
* Prisustvo mangana ublažava staračku senilost i otklanja zaboravnost.
* Dovoljna količina vitamina K u svakodnevnoj ishrani sprečava pojavu krvarenja, a njegov značaj za organizam i svakodnevno prisustvo u hrani razlog je da ga popularno nazivaju „faktor dugovečnosti”.
* Stvaranje hemoglobina pomažu gvožđe, bakar i vitamin C , a mangan pomaže aktiviranje gvožđa iz depoa te je njena svakodnevna upotreba prava preventiva anemije.
* Prisustvo kvercetina opravdava njenu upotrebu protiv alergija
* Kopriva se preporučuje kao dopuna terapiji u mnogim oboljenjima:
* Olakšava tegobe izazvane artritisom,
* Preporučuje se osobama sklonim alergiskim reakcijama,
* Redovna je dopuna terapiji krvarenja različitog porekla,
* Prisustvo glikokinina i magnezijuma obezbeđuju bolje terapeutske efekte dijabetičarima.
* Bogatstvo minerala je preporučuje u oboljenjima jetre i žučnih puteva.

DOZE
Čaj: 3-4 supene kašike usitnjenog lista koprive preliti sa pola litra ključale vode, poklopiti i nakon 15 minuta ocediti. Popiti tokom dana tri do četiri šolje ovako pripremljenog napitka. Radi boljeg ukusa kopriva se može mešati sa šipurkom.
Osušeni list: Koristiti 2-4 grama tri puta na dan.
Tečni ekstrakt (1:1): 1,5ml tri do četiri puta na dan.
Tinktura (1:5): 5-7,5ml tri do četiri puta na dan.
Sirup (iz svežeg soka): 5-15ml tri puta na dan.

NARODNA VEROVANJA
Za obilje mleka i roda
U narodnim verovanjima delovi tela (kost, meso, put, krv) simbolizuju životnu snagu i vitalnost, a obredna kupanja obezbeđuju zdravlje. Ritualne radnje sa vodom prati i upotreba biljaka među kojima značajno mesto ima i kopriva. Čajkanović je mnoga od njih zabeležio. Na Đurđevdan se kupa u vodi u kojoj je potopljena kopriva „zdravlja radi”, daje se i stoci „radi zdravlja i obilja u mleku”.
Zbog jake apotropajske moći koristi se u zaštiti i čoveka i životinja: Porodilji se meće u jastuk da je brani od „senke” (ženski demon koji porodilji škodi), stoci se na Đurđevdan mažu vimena radi odbrane od činilica koje mogu oduzeti mleko, u seme namenjeno za setvu meće se koren koprive koji se prilikom setve zakopa usred njive. Svima je poznata kao utuk protiv groma. Tiberije se kad zagrmi kitio lovorom, a Srbi su se kad prvi put u proleće zagrmi kitili koprivom. Koprivom su Srbi kitili i verige da grom u kuću ne udari.

Protiv malokrvnosti:
50g koprive kuvati 15 minuta u litri vode, ostaviti preko noći. Sutradan napitak popiti u više manjih porcija.

Protiv reumatizma:
20g smeše jednakih delova lista koprive i breze kuvati petnaest minuta u pola litra vode. Čaj piti u toku dana umesto vode.
Za istu svrhu se može sačiniti smeša jednakih delova koprive, lipe i zove. Dvadeset grama ove smeše preliti sa pola litra vode, poklopiti i zagrejati do ključanja. Ocediti posle jednog sata i piti umesto vode.

Losion protiv peruti i opadanja kose:
100g koprive kuvati na tihoj vatri 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodti 25gr kamilice i ostaviti 8 sati da stoji.Tečnost zatim ocediti i dodati joj 200 gr vinskog sirćeta. Ovaj losion utrljavati u koren kose svako veče. Rezultati neće izostati.

IZVOR GVOŽĐA
Neinformisanost i sve veća potrošnja biološki nepotpune hrane stvara sve uslove za nastanak tzv. bolesti civilizacije. Najčešći poremećaj čitavog čovečanstva uzrokovan ishranom je nedostatak gvožđa u organizmu.
Istraživanja u nas objavljena još pre ovog poslednjeg rata pokazala su da oko četiri miliona odraslog stanovništva ima probleme izazvane nedostatkom gvožđa. Ovi podaci se slažu sa podacima publikovanim u Skandinaviji, Velikoj Britaniji i SAD koji pokazuju da oko 65 odsto svih žena koje imaju menstruaciju pati od nedostatka gvožđa. Prirodna lekovita sredstva mogu biti i preventiva i terapija ili dopunska terapija.
Za one koji žele u svoj jelovnik da uvrste koprivu evo i recepta za čorbu koja će biti prava blagodet za vaš organizam.

Čorba od mladih kopriva
Potrebne namirnice: 1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 1 pavlaka, 1 dcl ulja, 0,50 gr maslaca, 100 gr brašna, 2 češnja belog luka, so i biber.
PRIPREMA: Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasirani beli luk. Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta. Služiti toplo.
Da sačuvate zdravlje ili lakše pobedite bolest uspećete ako vam je kopriva svakodnevna hrana. I ne zaboravite, ako koprivu ne berete sami, ili ako hoćete da koristite neki od navedenih preparata nabavljajte ih SAMO u apoteci. I zakonodavac apoteku izdvaja od drugih mesta prodaje. Za nju su najrigorozniji uslovi za dobijanje saglasnosti za rad kako u pogledu prostora tako i u pogledu kadra.
Iz svega rečenog kopriva nam se nametnula kao neophodan satojak svakodnevne ishrane bilo da smo zdravi i želimo da se zaštitimo od bolesti, bilo da želimo da ublažimo tegobe već nastalog oboljenja.

LEČI REUMU
Sastojci koprive pokazuju dejstva slična nesteroidnim antireumaticima (NSAID) čija je upotreba raširena (Ibuprofen, Diklofenak...). Zato se preporučuje kao dopunska terapija posebno onim osobama koje teško podnose navedene lekove, jer se uz preparate koprive može smanjiti njihova doza ili izbeći svakodnevna upotreba. Ovo je primer korisne interakcije biljaka sa konvencionalnim lekovima.


Za potpunije informacije
obratite se časopisu Bilje i Zdravlje ili se javite
savetovalištu DEMETRA na neki od telefona
011/2186-451; 222-5467; 313-3239

Broj 133

Biljem protiv akni
Lavanda za miran san
Miloduh čisti telo i duh
Šargarepa ublažava gorušicu
Kalifornijske esencije
Vežbe za oblikovanje tela
Tumačenje snova


Prof dr Milanka Erski Biljić, mikrobiolog
Med uništava bakterije

Dr Šripad Khedekar, homeopata
Lečim čoveka, ne bolest

Dr Zoran Đurić, neuropsihijatar
O ljubomori kod dece

Dr Čen Biao, stručnjak za tradicionalnu kinesku medicinu
Zdravlje leži u ravnoteži

Prim.dr med sci Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić
Kako pobediti rak

Dr Tatjana Lalić
Govor talasa

Natali Rodrigez-Ristić, arhitekta
Feng Šui u radnom prostoru