Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 135
aktuelno izdanje
Zaljubljena u more
Marija Vicković

Piše: Marijana Vasiljević
Produženi vikend na Crnogorskom primorju sa prijateljima, razgalio je mladu glumicu Mariju Vicković, pa je na zakazani intervju došla vidno osvežena i puna vedrine. Raspoloženje joj nije pokvarilo ni trideset i kusur stepeni, koliko je na dan intervjua izmereno u hladu ispred njenog matičnog "Narodnog pozorišta". Tu, na daskama Velike scene, pričali smo o glumi, planovima, uživanjima, ljubavi...

Prirodnu lepotu lica "narušila" je sa malo rumenila, tankim slojem maskare i sjajem za usne koje je stavila samo zbog slikanja.
- Šminka me čini starijom, otkriva Marija. A, i ovakvoj vrućini volim da budem rasterećena od teške šminke, pa se inače retko šminkam.
Protekle sezone bila je angažovana u čak pet predstava, od kojih je "Švabica" poslednja imala premijeru. Za kratko vreme doživela je veliki uspeh i postala jedna od "hit" predstava.
- Zato što je univerzalna priča, uvek aktuelna, jer govori o izgubljenoj i propuštenoj ljubavi i kako to obično biva, promašenom životu. "Švabica" priča o neprevaziđenim ljudskim predrasudama, o tome kako se ljudi zbog normi i društvanih konvencija često ne usuđuju da vode život kakav žele, kaže Marija.

- U stvarnom životu ja sam potpuno drugačija, i u stanju sam sve da uradim kad se zaljubim.
Ipak, težina i dimanika glumačkog poziva bila je prevelik teret za bivšeg momka.
- Pošto je on iz Crne Gore, a ja sam bila uglavnom u Beogradu, zbog čestog dugog razdvajanja i udaljenosti me ostavio. Možda se zbog mog posla, gde mnogo radim, putujem i upoznajem razne ljude, muškarci pored mene ponekad osete inferiornim, ali šta ću im ja! (smeh).
Posao joj omogućava da ne mora da ustaje rano, najčešće oko deset sati. Budi se lako, i nema posebne rituale. Kafa joj nije obavezna, ali zato jeste čaša puna sveže ceđenog voća.

- Voće obožavam, a i time podižem imunitet. Posebno od kako sam se prošle zime razbolela, kada sam nekoliko dana imala visoku temperaturu. Tada mi je doktorka rekla da obratim pažnju na ishranu i da unosim vitamine, jer mi je imunitet bio jako opao.
Međutim, ishranu nije pojačala, iako je i to bio savet lekara. Tako joj se često dogodi da dan započne samo plazma keksom.
- Jao, znam da mi to ne valja, ali ponekad i ne doručkujem. Ručak mi je obavezan, a večeru ponekad preskočim. To je česta pojava naročito u letnjim mesecima, kada jedem laganu hranu. Pošto ne kuvam, često sebi spremim neku laganu salatu, a kod mame idem na obilnije ručkove, kaže ona.

Možda je i to zaslužno za Marijinu vitku liniju, mada, kako kaže, nikad nije imala problema sa kilogramima. Sem u jednom periodu.
- Tek što sam upisala Akademiju, i u prvoj godini sam, valjda da se priviknem na novu sredinu, bila sam u nekoj polu-depresiji i mnogo sam jela. Imala sam običaj da posle predavanja kupim pljeskavicu, "mančmelou" i "medeno srce" i sve to pojedem za tren! Posle pola godine imala sam šest kilograma više.
Zahvaljujući žestokom tempu na Akademiji, ali i savetima profesora Predraga Bajčetića da je "sve lakše kad si mršaviji", uspela je da povrati prethodnu kilažu, koju održava čestim vežbanjem, bilo u teretani ili kod kuće.

- Tri puta nedeljno sam u teretani, ali moram da napomenem da već tri godine treniram uz kasetu sa vežbama Sindi Kraford, one su se pokazale najboljim za oblikovanje tela.
Vožnja biciklom po Adi Ciganliji je takođe jedan od vidova rekreacije, a tako zadovoljava i svoju žudnju za prirodom.
- Svojevremeno mi je jedan astrolog koji mi je radio natalnu kartu rekao da mi, kao strelcu u horoskopu, odgovara da budem što češće u prirodi. Zato volim da pobegnem iz gradske vreve.
Još jednu Adu Marija često posećuje – Adu Bojanu. Tamo, osim u Budvi, letuje sa prijateljima.
- Ne volim planinu, sneg, skijanje. Kao mala, u Podgorici gde smo živeli, viđala sam sneg jednom godišnje. Čim vidimo prve pahulje, izletimo napolje da se na brzinu grudvamo, jer se taj prvi sneg ubrzo pretvori u kišu.

Sezona u pozorištu se uskoro završava, ali će Marija i leto provesti radno, jer će igrati u filmu "Granice, kiše", mladog reditelja Vlastimira Sudara, koji živi u Londonu, i nedavno je dobio nagradu na konkursu za scenario.
- To je savremena priča o ljubavi i nadi koja se dešava na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Film će se sniamti južno od Trebinja i na planini Orjen.

Prirodna lepota
Prirodno smeđu kosu nikad nije farbala, ali će možda zbog jedne predstve u narednoj sezoni posvetliti kosu pramenovima. Ne koristi posebne šampone i balzame, i ne fenira se.
- Ponekad stavim maramu, ali to je više da me ne ubije promaja u kolima dok vozim sa otvorenim prozorima, kaže Marija.

Angažovana uloga
Na nedavno održanom festivalu "Sinema siti", Marija je imala zapaženu ulogu u filmu Marka Novakovića "Neko me ipak čeka". Sociopatološka priča prikazuje četiri žene u borbi za svoje dostojanstvo, integritet, i majčinsko pravo na odluku: roditi ili ugasiti život. Njihove slučajnošću isprepletane sudbine, pored teme filma vezane za abortus, govore i o opštem položaju žena, bez obzira na razlike u njihovom socijalnom statusu.

Broj 135
Med uništava i gljivice

Krastavac čisti spolja i iznutra

Probiotici - nevidljivi čuvari imuniteta

Makrobiotika - doručak za energičan početak

Kulinarstvo - sve od tikvica

Tai či čuan, gimnastika dugovečnosti

Zaštitite kožu od dehidratacije

Ravni tabani, vežbe i obuća

Smeh i pokret mrve kamenčiće u bubregu

Sunce je hiroviti prijatelj

Duševno zdravlje - ljubav vraća u život