Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 135
aktuelno izdanje
Kad koža strada, led ne pomaže

Piše: Dragana Timotić Mijatović, klasični homeopata
Bez obzira da li su nastale od nekog toplotnog izvora, ključale vode, hemikalija ili sunca, opekotine mogu da predstavljaju ozbiljnu opasnost i po život. Ono što će svako instiktivno uraditi kada se opeče, jeste da ublaži bol uz pomoć hladne vode ili čak kocke leda. Bolovi će se sigurno na trenutak ublažiti, ali se zatim opet vraćaju, a time se usporava i proces izlečenja – nastaju plikovi, a u zavisnosti od težine opekotine i ožiljci i keloidi. Homeopatski pristup je drugačiji, odnosno umesto supstance koja je suprotna onoj koja je izazvala povredu ili tegobu, koristi slične supstance. Još je osnivač homeopatije Samuel Haneman, u predgovoru svom kapitalnom delu „Organon“, pisao o tome kako lanene obloge namočene zagrejanim alkoholom i obavijene oko opekotina, mnogo brže dovode do smanjenja bola i isceljenja.
U „Oksfordskom priručniku za kliničku medicinu“ stoji upozorenje da se kod opekotina koje su zahvatile veliku površinu tela ne sme koristiti hladna voda, jer ona može samo da pojača šok. U slučaju opekotina koje su izazvane hemikalijama, kao prva pomoć se koristi ispiranje pogođenih delova mlakom vodom. Poseban oprez je neophodan kod povreda izazvanih ključalom vodom, jer naglo skidanje odeće može dovesti do dodatnog ozleđivanja već ionako oštećene kože. Teške opekotine zahtevaju hitnu intervenciju zbog mogućih posledica: infekcije, tetanusa, gubitka telesnih tečnosti, bubrežne insuficijencije, sekundarne upale pluća i poremećaja kod koagulacije krvi.
Kada se dogodi da neko pretrpi teške opekotine, sasvim je prirodno da se nalazi u stanju šoka i panike. Pored traume koju je doživeo organizam, postoji i teško stanje šoka uma i duše. U takvim situacijama, može se upotrebiti jedna doza homeopatskog leka Aconitum C200, koji će u mnogome ublažiti stanje pacijenta: koža je užarena i suva, glava je vrela, lice crveno, puls je ubrzan, a pacijent predviđa fatalni ishod. Ukoliko ovaj lek nije pri ruci, može se iskoristiti i univerzalni lek kod svih povreda – Arnica C200. Ostali homeopatski lekovi koji su dokazali svoje dejstvo kod opekotina su:

Arsenicum album (beli arsen)
Za ovaj homeopatski lek je karakteristično da deluje dubinski na skoro sve organe, kao i pekući bolovi, kao od užarenog ugljevlja. Zato se i koristi u slučajevima gde je dubinski zahvaćena veća površina tela i gde postoje opekotine trećeg stepena. Za ovaj lek je karakteristično da poboljšanje nastupa od toplote, pacijenti su veoma anksiozni, nemirni, imaju strah od smrti, ne smeju da ostanu sami u prostoriji. Imaju potrebu da često piju u malim gutljajima. Pogoršanje svih simptoma nastupa između ponoći i dva sata po ponoći. Kod ovih opekotina je moguće da plikovi pocrne i imaju tendenciju ka gangreni i septičkim promenama. Lek se daje u potenciji C30, tokom prvog sata na svakih 5-10 minuta, a ukoliko poboljšanje nastupi odmah, onda se ponavlja samo po potrebi, odnosno samo u slučaju da se vrate simptomi.

Cantharis („španska mušica“)
I ovde postoji anksioznost i nemir koji ne dozvoljava pacijentu da pronađe odgovarajući položaj u krevetu, s tim što se ova vrsta uznemirenosti može završiti delirijumom ili žestokim napadom besa. Karakteristično je da pacijentu izuzetno smetaju i ima strah od blistavih i sjajni predmeta, vode i ogledala. Pekući bolovi su nešto slabiji nego kod prethodnog leka, ali još uvek dovoljno izraženi. Pacijentu je bolje od hladnih obloga, nakon čega obično nastupi zapaljenski proces. Kod ovih opekotina su moguće i tetaničke i epilteptiformne konvulzije, nakon kojih pacijenta zapada u stanje kome. To je jedini lek koji se koristi kod upala oka, koje su posledica opekotina. Primenjuje se i dozira na isti način kao i prethodni lek.

Causticum (kaustična soda)
Možda je primena ovog leka jedan od najočiglednijih primera osnovnog principa homeopatije da se slično sličnim leči. One opekotine koje je u stanju da izazove kaustična soda, te iste je u stanju da izleči homeopatski lek koji se od nje pravi. Koristi se u potenciji C30 i to kako oralno tako i lokalno (2 globule Causticum-a C30 istopiti u 200ml fiziološkog rastvora). Pacijent je uplašen, posebno ako ostane sam u prostoriji. Pogoršanje nastupa sa prvim sumrakom i od hladnoće. Plikovi od opekotina su svetli, a postoji i sklonost ka gnojnim procesima. Ovaj lek se koristi i u lečenju posledica opekotina, kao i u slučajevima kada je u početku bio indikovan neki drugi lek, koji nije doveo do brzog izlečenja.

Carbolicum acidum (fenol)
Koristi se za tretman anafilaktičkog šoka koji nastaje kod ujeda pčela, zmija, ali i kod opekotina i to kod onih gde je zahvaćena veća površina, i gde postoji sklonost ka ulceraciji i stvaranju gnoja koji nagriza kožu i veoma je neprijatnnog mirisa. Bolovi su pekući i probadajući (kao kod uboda pčele ili ujeda zmije), mogu se javiti svrab i oticanje. Pacijent je sklon kolapsu sa izraženim gubitkom snage, lice mu je bledo i orošeno hladnim znojem.


Spasena devojčica
Španski homeopata dr Manuel Mateu i Ratera, opisao je u svojoj knjizi „Prva pomoć uz homeopatiju“ (Audžilios con Homeopatia), kako je još kao početnik pomogao jednoj šestogodišnjoj devojčici koja je imala opekotine na 70% svog malenog tela. Devojčicu je primio hirurg odeljenja intenzivne nege i konstatovao da su u pitanju opekotine 2. stepena. Najstrašnije od svega su bili njeni krici tokom naredna 24 sata, koje lekari nisu uspeli da ublaže nikakvim lekovima, čak ni morfijum nije pomagao. Ceo tim lekara je bio pod velikim stresom, a dr Manuel je tokom narednog dana devojčici davao na svakih sat vremena po jednu globulu homeopatskog leka Cantharis C7, ali nije bilo nekog poboljšanja. Kada je hirurg ponovo pregledao devojčicu, konstatovao je da postoje i opekotine trećeg stepena. Tada joj dr Manuel dao Arsenicum C9, nakon čega se desilo čudo – devojčica je umirila i prespavala dva dana! Ubrzo se oporavila, i na čuđenje medicinskog osoblja, nije imala čak ni jedan ožiljak koji bi je podsećao na ovu traumu.


Slično se sličnim leči
Dr Manuel je u istoj knjizi opisao kako je sam eksperimentisao sa različitim metodama lečenja opekotina. Nakon što je (veoma hrabro!) gurnuo obe šake u kipuću vodu (95°C), sačekao je 30 sekundi i započeo tretman jedne šake sa zagrejanim alkoholom (55-60°C), a druge sa rashlađenom vodom (4°C). Bolovi u ruci koja je bila umočena u vodu, brzo su se smanjili, ali su se ponovo pojavili posle nekoliko sekundi, da bi posle par minuta bili opet snažni kao na početku. Nasuprot tome, bolovi u šaci koja je bila potopljena u zagrejani alkohol su se u početku pojačali, da bi se smanjili nakon što ju je izvadio iz ovog rastvora i zatim potpuno nestali. Bolovi u prvoj ruci su ostali i nakon dva sata, posle čega je i tu ruku tretirao zagrejanim alkoholom da bi se tegobe smanjile tokom istog popodneva.


Lokalna pomoć
Homeopatski lek Cantharis C30 se može iskoristiti i za pripremu rastvora kojim se spolja tretiraju opekotine trećeg stepena. Dr Manuel savetuje da se jedna globula ovog leka rastvori u fiziološkom rastvoru kojem se doda blago zagrejani alkohol (38-40°C). Na početku tretmana je koncentracija alkohola 20%, da bi se zatim postepeno povećavala do 50%.


NAPOMENA
Svi navedeni lekovi se mogu upotrebiti za lečenje lakših posledica opekotina, a za teža stanja jedino uz prethodnu stručnu medicinsku i pomoć profesionalnog homeopate. Kod velikih i dubinskih opekotina, ne sme se koristiti zagrejani čist alkohol, već u mešavini sa fiziološkim rastvorom natrijum hlorida (jedan deo alkohola sa 4, zatim sa 3, 2 i na kraju sa jednim delom fiziološkog rastvora).

Broj 135
Med uništava i gljivice

Krastavac čisti spolja i iznutra

Probiotici - nevidljivi čuvari imuniteta

Makrobiotika - doručak za energičan početak

Kulinarstvo - sve od tikvica

Tai či čuan, gimnastika dugovečnosti

Zaštitite kožu od dehidratacije

Ravni tabani, vežbe i obuća

Smeh i pokret mrve kamenčiće u bubregu

Sunce je hiroviti prijatelj

Duševno zdravlje - ljubav vraća u život