Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 137
aktuelno izdanje
Lepotica sportskog duha
Jelena Marković

Piše: M.Vasiljević
Najlepša devojka u Srbiji, Užičanka Jelena Marković, nije ni slutila da će učestvovanjem na takmičenju za mis, dobiti bilo šta osim stipendije, koja joj je i bila motiv da se prijavi. Dvadesetjednogodišnja studentkinja prava, koja tečno govori engleski, italijanski i ruski, žarko je želela da sebi obezbedi stipendiju za dalje školovanje i usavršavanje. Bez premišljanja je otišla na razgovor u “Miss yu”, jer je znala da će osim lepote imati da im pokaže i druge kvalitete. Okitila se lentom najlepše, iako je, kako sama kaže, bilo mnogo drugih lepih i pametnih devojaka.
- Pobedu sam priželjkivala, ali sam bila svesna toga da ću morati mnogo štošta da pokažem stručnom timu koji je radio sa nama, da bi shvatili da sam prava osoba za predstavljanje svoje zemlje u svetu.

* Šta misliš, koji drugi aduti osim lepote su ti pomogli da budeš izabrana?
- Verujem da je moj stav bio presudan. Imam svoje principe i gledanje na svet i ne dozvoljavam da drugi utiču na njega. Energična sam i borbena i mislim da se to oseća i na sceni, a to je ono što se traži i u svetu. Imam osećaj za druge ljude, volim da se svako u mom društvu oseća prijatno i trudim se da prijateljima pomognem bar savetom i podrškom, a to mnogo znači.
Sa visinom od 175 centimetara, težinom od 53 i obimom kukova od 93, istina, ne spadam u red mršavica. Ipak, u nekim medijima su se pojavile kritike da misica “treba da ima više oblina”.

* Kako reaguješ na to?
- Biće oblina (smeh). Sada ću da se posvetim sebi i svom zdravlju, a sa oblinama ili bez njih, ljudi me vole. Ili se možda foliraju?

* Da li si na pripremama morala da budeš na posebnom režimu ishrane?
- Moj tanjir je uvek bio pun hrane! Mogu vam reći da sam imala čak i jaču ishranu nego kod kuće jer mi je bilo potrebno mnogo energije. Inače, sve devojke su smršale po koji kilogram zbog tempa koji smo morali da ispratimo, imale smo puno obaveza u toku dana.

* Dakle, uslov da se prijaviš nije bio da skineš nekoliko kilograma?
- Nikako, ja sam prilično mršava, i skidanje kilograma bi bilo suludo, šta više, sad od mene traže se ugojim!

* Šta ti je bilo najteže na pripremama?
- Za dve nedelje, koliko su trajale pripreme na Kopaoniku, najteže je bilo to što smo nakon onog dela koji se odnosio na kondiciju, fizičku pripremljenost, morale da se potrudimo da se taj umor na nama ne vidi i da blistamo pred kamerama u svakom trenutku.

* Kako izgleda tvoj dan, kada ustajes?
- Ustajem rano, odmah doručkujem i počinjem sa izvršavanjem obaveza za taj dan. Naježim se kada čujem da devojčice preskaču doručak ili gladuju da bi bile mršave. Na to roditelji, naročito dok su im deca u pubertetu, moraju da obrate pažnju.

* Koliko paziš na ishranu? Šta izbegavaš i na čemu insistiraš?
- Sastavni deo mog obroka je voće, pijem dosta tečnosti. Trudim se da što manje vremena provodim ne radeći ništa. Čovek mora nečim da se bavi, nisam pristalica celodnevnog sedenja pred televizorom i ispijanja kafa, vreme može da utroši na mnogo kvalitetniji i bolji način..

* I na fizičke aktivnosti?
- Tačno. Treniram karate devet godina, sada imam manje vremena tako da svako veče odvojim po sat vremena za teretanu ili trčim na obližnjem stadionu. Sport nije dobar samo zbog kondicije, sport je način razmišljanja! Ponašati se sportski, znači poštovati pravila fer igre, pružiti ruku nakon poraza, razmišljati pozitivno, i naravno, nikad se ne predavati.

* A kako se neguje najlepša devojka u Srbiji?
- Nisam ljubitelj skupih preparata. Koristim sve na biljnoj bazi, čaj od koprive je idealan za kosu, volim kreme od aloje, unosim dosta vitamina u organizam kako bi mi koža i kosa bile zdrave. Protivnik sam šminkanja, a primećujem da danas neke devojčice već u petom razredu stavljaju puder i tešku šminku.

* Šta je to što koristiš iz prirode?
- Pijem čajeve od kamilice, nane, koprive... Med je odličan i za imunitet u za kožu. Pomenula sam aloju koja je čudotvorna , i za imunitet i za lepotu.


ŽELJE I OČEKIVANJA
* Šta očekuješ od svoje karijere u budućnosti?
- Očekujem uspeh u oblasti advokature, ali i novinarstva, mada sad kad sam u svakodnevnom kontaktu sa novinarima uviđam koliko je to težak, zahtevan posao!


KAKO MISLIŠ, TAKO ŽIVIŠ
- Zdravo živeti znači pre svega zdravo razmišljati. Ne trovati sebe ljubomorom, zavišću, ogovaranjem. Zdravo živeti znači okrenuti se od loših navika u ishrani, spavanja do tri popodne, pušenja i alkohola u velikim količinama, i imati zdrav odnos prema sebi i okolini. Jer, ako su nam misli loše, i život ce biti takav.

Broj 137

Breskva
Sočni simbol dugovečnosti

Homeopatija
Jedić kao sucobran

Prva pomoć
Pec pec i druge nezgode

Sve o lekovitom blatu

Dijetom protiv visokog pritiska

Dermatologija
Kako sa pegama i flekama?