Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 137
aktuelno izdanje
Dva života iz pupčane vrpce
dr. Mima Fazlagić

Piše: M. Vasiljević
Multipotentne matične ili stem ćelije postaju sve važnija komponenta moderne medicine, dok je lepeza bolesti gde se one mogu primenjivati sve šira. Ove ćelije predstavljaju šansu za izlečenje mnogih bolesti i povreda koje dosadašnja medicina nije uspela da izleči.
Njihova primena već je zabeležena u regenerisanju oštećenog srčanog tkiva posle infarkta, lečenju multipleks skleroze, a u toku su istraživanja primene matičnih ćelija i kod nekih fizičkih oštećenja. Pored toga, naučnici svakodnevno ispituju i mogućnost primene matičnih ćelija u lečenju neurodegenerativnih bolesti kao što su Alchajmerova i Parkinsonova bolest, kao i drugih neuroloških oboljenja. O mogućnostima primene i načinima lečenja matičnim ćelijama razgovarali smo sa dr. Mimom Fazlagić, ginekologom i naučnim saradnikom jedinog našeg autorizovanog predstavnika belgijske banke ćelija “Krio sejv”.

* Šta su matične ćelije i zašto je interesovanje za njihovu primenu naglo poraslo?
- Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih razvojem nastaju sva tkiva i organi. One imaju mogućnost da se transformišu u određena tkiva tokom čitavog života. One predstavljaju svojevrsnu „rezervu“ za obnavljanje oštećenih tkiva. Matične ćelije se koriste u terapijama različitih oboljenja već više od 30 godina. Ali, napredak tehnologije je omogućio da matične ćelije u današnje vreme postanu dostupnije i šire primenljive.

* Kako se matične ćelije izdvajaju iz pupčane vrpce?
- Krv koja se nalazi u posteljici i pupčaniku je veoma bogata matičnim ćelijama i veoma je lako dostupna. Posle porođaja, podveže se pupčanik i odvoji novorođenče. Dok je posteljica još u materici, pomoću specijalne kese za prikupljanje krvi, može da se izdvoji 60-100 ml krvi koja se nalazi u posteljici, a koja se inače uništava posle porođaja. Postupak je bezbolan i bezopasan, i traje veoma kratko.

* Kako ove ćelije mogu da se transformišu i preuzmu funkciju bolesnih ćelija?
- Procesi transformacija matičnih ćelija se dešavaju u našim organizmima svakodnevno. Kada se matična ćelija nađe u određenom tkivu, ona počinje da poprima osobine tog tkiva. Postoji mogućnost da se matične ćelije u laboratoriji diferenciraju u određeni tip ćelija, a zatim, putem transplantacije unesu u ciljano tkivo.

* Kakva je procedura ako od budućih mama poželi da prilikom porođaja sačuva matične ćelije svog novorođenčeta?
- Procedura uzimanja i transporta uzoraka krvi iz pupčanika za matične ćelije je
regulisana istrukcijom koju je propisalo ministarstvo zdravlja Srbije.

* Gde se nalazi “banka ćelija”, i koliko kosta njihovo čuvanje?
- "Cryo-Save" je najveća privatna, porodična banka u Evropi za čuvanje matičnih ćelija iz pupčanika. U njoj se čuva više od 100.000 uzoraka matičnih ćelija. Smatra se da se više od polovine svih uzoraka u privatnim bankama iz Evrope čuva u "Cryo-Save"-u. Zastupnik "Cryo-Save"-a za Srbiju je preduzeće "LIFE R.F." iz Beograda, gde zaineresovani roditelji mogu dobiti detaljnije informacije. Cenom od 1.510 evra + PDV je obuhvaćen transport, analiza na bakterijske i virusne infekcije, zamrzavanje u tečnom azotu i čuvanje prvih 20 godina.

* Da li se očekuje da se i u našoj zemlji otvori jedna takva banka?
- Naša zemlja je u proceduri formiranja javne banke matičnih ćelija iz pupčanika. U ovoj banci, uzorci će se davati dobrovoljno, a koristiće ih oboleli kojima su potrebni a odgovaraju im, slično kao kod dobrovoljnog davanja krvi.

* Da li se matične celije mogu uzeti i od odraslog čoveka?
- Kod odraslog čoveka matične ćelije se mogu uzeti iz kostne srži i periferne krvi. Iz kostne srži se dobijaju punkcijom bedrene kosti, a iz periferne krvi pomoću specijanog aparata (separatora) u postupku sličnom dijalizi.

* Koje sve bolesti se leče u svetu i kod nas stem ćelijama?
- Prvo su počele da se leče bolesti krvi, a zatim se spektar primene proširio na imunološka i metabolička oboljenja, a danas se sve više primenjuju u regenerativnoj medicini, obnovi obolelih i oštećenih tkiva. Danas se preko 80 bolesti tretira matičnim ćelijama.

* Koja su ograničenja lečenja na ovaj način?
- Ukoliko se neka bolest tretira sopstvenim matičnim ćelijama (autologo), ne postoji problem odbacivanja i nastajanja štetnih imunoloških reakcija. Ako se koriste matične ćelije davaoca (alogeno) potrebno je da se davalac i primalac podudaraju, da ne bi došlo do odbacivanja.

* Da li je uvek dovoljna količina iz pupčanika?
- Broj matičnih ćelija koji je potreban za lečenje zavisi od vrste oboljenja koje se tretira. Broj matičnih ćelija koji se dobije iz krvi pupčanika je individualan i varira od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona ćelija. Najnovije tehnologije omogućavaju bezbednu multiplikaciju, bez genetskih promena i mutacija u ćelijama, čak i nekoliko desetina puta.

* Koje će bolesti matične ćelije lečiti u budućnosti?
- Danas se najviše ulaže u istraživanja primene matičnih ćelija na polju obnavljanja nervnih tkiva i neurona (kod povreda i oštećenja centralnog nervnog sistema). Takođe, veliki napredak je zabeležen u istraživanju obnavljanja tkiva pankreasa kod diabetesa tipa 1. Sva ova istraživanja su dovela do nastanka nove grane medicine – regenerativne medicine. Regenerativna medicina je kombinacija upotrebe matičnih ćelija sa farmakologijom i hirurgijom.


ZANIMLJIVOST
Naučnici su utvrdili da čak četiri generacije iz jedne porodice mogu da se leče matičnim ćelijama novorođenčeta.
Čak i majka, ukoliko oboli, može da se leči ovim ćelijama.

PREPORUKA
Doktori preporučuju čuvanje matičnih ćelija ukoliko u porodici postoje sledeće bolesti ili rizici:
- ukoliko je prisutna porodična istorija kancerogenih oboljenja, oboljenja krvi ili bilo kojih drugih bolesti koje su izlečive matičnim ćelijama;
- kod parova različitih rasa ili različitog etničkog porekla zbog nemogućnosti pronalaženja kompatibilnog davaoca;
- kod trudnoća nakon veštačke oplodnje.


UGOVOR
"Krio-sejv" se ugovorom obavezuje da matične ćelije čuva 20 godina, a u slučaju potrebe, na osnovu pismenog zahteva, u roku od 24 časa ćelije će biti dostavljene bolnici autorizovanoj za transplantacije. U prvih 18 godina ćelijama raspolažu roditelji i mogu da ih upotrebe isključivo za lečenje. Posle punoletstva, o ćelijama odlučuje isključivo dete.

Broj 137

Breskva
Sočni simbol dugovečnosti

Homeopatija
Jedić kao sucobran

Prva pomoć
Pec pec i druge nezgode

Sve o lekovitom blatu

Dijetom protiv visokog pritiska

Dermatologija
Kako sa pegama i flekama?