Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 137
aktuelno izdanje
U orahu je spas
Orah

Piše: J. Matijević
Poznato je da znojenje ima veoma važnu ulogu u održavanju stalne, unutrašnje telesne temperature kao i izlučivanju otrova iz organizma. Međutim, tokom vrelih letnjih dana znojenje se, često praćeno neprijatnim mirisom, pojačava i postaje problem sa kojim se teško bori.
Ipak, bilo da je po čitavom telu ili lokalizovano (na rukama, nogama, pod pazuhom) prekomerno znojenje može da se umanji ili reguliše i pomoću različitih biljnih preparata. Poznato je da velebilje, tatula i bunika deluju kao energična sredstva protiv znojenja, ali te biljke imaju vrlo jako delovanje i nepažnjom ili nepravilnom upotrebom mogu da izazovu teška trovanja, pa i smrt! Srećom, ima i neotrovnih biljaka (istina sa slabijim delovanjem), koje takođe umanjuju prekomerno znojenje.

Žalfija (kadulja)

Za lekovitost ove biljke znalo su još u antičko doba. Žalfija sadrži kalijum, kalcijum, natrijum i eterično ulje bogato cineolom, kamforom i borneolom. Osim toga sadrži i gorku materiju karnozol, triperpenske kiseline, tanin, flavonoide i njihove glikozide. Ima antiseptičko, baktericidno, fungicidno, virustatičko i protivupalno dejstvo. Čaj od žalfije pročišćava disajne organe, upaljeno grlo, ždrelo i krajnike, a pomaže i kod promuklosti. Takođe zaustavlja pojačano znojenje plućnih bolesnika, mladih u pubertetu, kao i žena u menopauzi i posle porođaja. Zanimljivo je da blagi čaj podstiče znojenje, a jači (koncentrovaniji) ga zaustavlja i sprečava.
* 2 kašike usitnjenog žalfijinog lista poparite sa 200 ml provrele vode. Poklopite i posle jednog sata procedite. Zasladite medom i popijte pre spavanja.

Miloduh

Od davnina je poznat kao veoma korisna i lekovita biljka. Sadrži flavonski heterozid diosmozid, saponozid marubiin, holin, pektin, sluz, fitosterol, tanin, šećer, razne soli (najviše kalijum-nitrata) i etarsko ulje. Kao dobar antiseptik koristi se kod plućnih bolesti, protiv noćnog znojenja, kod slabosti probavnih organa, vodene bolesti, žutice. Najviše se potroši na destilaciju etarskog ulja koje se koristi u farmaciji i parfimeriji.
* po jednu kašiku usitnjenog lista miloduha i žalfije prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Procedite, zasladite medom i pijte pre spavanja.

Orah

Kao sveto drvo Jupitera, još je u antičko doba upotrebljavan za lečenje. Sadrži etarsko ulje (miriše na katran), tanin, galne i elagne kiseline i juglandine (materije ljutog i gorkog ukusa). Lekoviti su svi delovi biljke, a naročito list i nezrele ljuske ploda. Spolja se koristi za kupke i obloge protiv inficiranih rana i ekcema, raznih kožnih bolesti, upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Čaj od lišća i nezrele ljuske plodova koristi se protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv znojenja, krvarenja desni, rahitisa, za lečenje plućnih bolesti i čišćenje krvi. Orah je izuzetni detoksikant, sekretolik, antifungal, digestiv, laksativ, antidijabetik.
* Usitnite 20 g nezrelih ljuski i po 40 g žalfije i miloduha i pomešajte. Sa 200 ml ključale vode poparite 2 kašike mešavine, poklopite i posle jednog sata procedite. Zasladite kašičicom meda i popijte pre spavanja.

Poljski rastavić (preslica)

Iako je mnogi smatraju dosadnim korovom, ova biljka koja podseća na mali bor ili jelku, stari je narodni lek. Ima dosta kremene kiseline i saponina ekvizetonina, a sadrži i vitamin C, tanin, pektin, oksalnu i jabučnu kiselinu. Koristi za izlučivanje viška tečnosti iz organizma, a povoljno deluje i kod blažih infekcija mokraćnih puteva. NAPOMENA: Lekovita je samo ova vrsta rastavića, ostale slične vrste "velikih rastavića" se ne koriste. Opasne su i mogu da izazovu trovanje. Prepoznaju se po listićima koji su vodoravni i vise, dok su kod neotrovnih vrhom okrenuti nagore.
* Usitnite 40 g preslice i po 20 g zelenih orahovih ljuski, lista kadulje i korena odoljena. Mešavinu prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji jedan sat. Procedite, zasladite kašičicom meda i pijte pre spavanja.

Hrastova kora

Mlada, glatka kora ovog drveta stari je narodni lek. Obiluje taninom, ima elagne i galne kiseline, gumu, masti, smole, pektine... Hrastova kora je adstringes i antiseptik, a po potrebi i antidot pri trovanju alkaloidima i teškim metalima. U spoljnjoj upotrebi koristi se protiv prekomernog znojenja.
* Mešavinu od 3 kašike usitnjene hrastove kore, 2 kašike orahovih listova i 1 kašike majčine dušice poparite litrom ključale vode i ostavite da odstoji deset minuta. Ovim čajem se operite ispod pazuha dva puta dnevno.

Kamilica

Nosilac lekovitosti ove dobro poznate biljke je njeno etarsko ulje, dok smole, gorke materije i tanini dopunjavaju njegovo dejstvo. Pospešuje probavu, snižava temperaturu, ublažava bol i upale, smiruje grčeve, smanjuje osipe, pomaže kod svih bolova u trbuhu... Ovaj "lek za sve" primenjuje se i za ublažavanje prekomernog znojenja.
* Kašičicu čaja ili filtar vrećicu prelijte s 200 ml vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. U mlak čaj dodajte sok od pola limuna, 3 kašike šećera i popijte pre spavanja.

Broj 137

Breskva
Sočni simbol dugovečnosti

Homeopatija
Jedić kao sucobran

Prva pomoć
Pec pec i druge nezgode

Sve o lekovitom blatu

Dijetom protiv visokog pritiska

Dermatologija
Kako sa pegama i flekama?