Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 137
aktuelno izdanje
Uz čaj vijuge 100 na sat
Zeleni čaj

Piše: Vukosava Stevanović, apotekar
Upotreba bilja, koje se danas koristi u ishrani ili za lečenje, seže daleko u prošlost. Mnoge od njih su preživele sve promene koje je nosila civilizacija i u istom obliku se koriste više hiljada godina. Među njima je i čaj.
Kod nas se ovaj napitak priprema od raznog bilja (najčešće kamilica, nana, šipurak), dok se onaj od listova čajnog drveta manje koristi i od kafe (ruski, kineski, indijski čaj).
I za nastanak ovog napitka vezana je legenda koja kaže da je jedan kineski car otkrio tajnu pripremanja ovog napitka tri hiljade godina pre nove ere. Dok je bio u lovu u posudu u kojoj je prokuvavao vodu iz reke pao list sa grma biljke koja je rasla u blizini. Voda je promenila boju a neobičan miris je podstakao carevu radoznalost i probao je nekoliko gutljaja. Ukus mu se dopao, a ubzo potom nije osećao ni umor. Pisani tragovi ukazuju da su budistički monasi prvi pili čaj dok su meditirali.
Kineska tradicija svakodnevnog ritualnog ispijenja čaja stara je više od hiljadu godina. Iz Kine su ovaj običaj prihvatili žitelji Tibeta u 12 veku, a u Japanu je u 17. veku postao sastavni deo tradicije i kulture. Smatra se da su čaj u Evropu doneli Arapi u 12. ili 13. veku ali pisanih tragova nema do početka 17. veka.

Lekovitost

Lekoviti deo zelenog čaja (droga) je list koji sadrži kofein (2-4%) i znatno manje ostalih jedinjenja iz ove grupe (purinski alkaloidi) teofilina i teobromina, kao i polifenolska jedinjenja (5-27%) od kojih su većina flavonoli poznatiji pod nazivom katehini kojih ima više. Lisni pupoljci i najmlađi listovi sadrže najviše jedan od katehina (epigalokatehin galat) kojeg u osušenom listu ima 8-12%, a etarsko ulje karakteriše skup više raznolikih jedinjenja koja su značajan sastojak zelenog čaja. Proteina ima oko 15%, hlorofila u suvim listovima oko 0,5% i organskih kiselina (15%), lignina (6,5%), aminokiselina (4%) među kojima je najzanimljivija teanin.
Tokom fermentacije crnog čaja katehinska jedinjenja se menjaju i prelaze u netopive u vodi flavonoide (kvercetin, kemferol, mircetin). Iz istog razloga (fermentacije) zeleni čaj sadrži B-vitamine i askorbinsku kiselinu a crni ne.

Farmakološko delovanje

Sastojci zelenog čaja (polifenoli) su snažni antioksidansi što je potvrđeno u brojnim istraživanjima. Njegovo dejstvo na povećanje aktivnosti enzima koji sprečavaju oksidacione procese u organizmu je takođe dokazano. Istraživanja na miševima su pokazala da polifenoli iz zelenog čaja povećavaju aktivnost enzima koji su katalizatori antioksidativnih procesa u tankom crevu, jetri i plućima. Objavljeni su i rezultati istraživanja prema kojima katehin iz zelenog čaja (epigalokatehin galat) blokira delovanje enzima urokinaze koji podstiče rast tumoroznog tkiva prostate. Zato se zeleni čaj preporučuje kao preventiva malignog obiljenja prostate, ali i obolelim kod kojih stanje može da se popravi. Mehanizam delovanja, istini za volju, nije do kraja razjašnjen i istraživanja se nastavljaju, jer je primećeno (statistički podaci) da manje ljudi oboli od kancera u krajevima gde se zeleni čaj redovno koristi.
Novija istraživanja su vezana i za aminokiselinu teanin. Naime smatra se da ona doprinosi povećanju sposobnosti učenja jer popravlja koncentraciju, smiruje nervnu napetost, pomaže sniženju povišenog krvnog pritiska, ublažava simptome PMS-a. Laboratorijska ispitivanja ukazuju da teanin povećava nivo jedne aminokiseline u mozgu (gama-aminobuterne), ali i da povećava nivo dopamina zbog čega nam ovaj napitak stvara prijatan osećaj.
Osim toga zeleni čaj:
- redukuje broj nepoželjnih bakterija oralne i crevne mikroflore
- inhibira Streptokokus mutans, jedan od uzročnika kvarenja desni
- osvežava (sinergizam kofeina i katehina).
Poslednjih godina zeleni čaj, odnosno njegovi ekstrakti su sastojci preparata za mršavljenje. Razlog za ovo su već navedene osobine ali i one koje se tek istražuju. Naime gojazni su često skloni da budu neraspoloženi i depresivni, pa je podizanje raspoloženja važan učinak čaja, a pospešivanje varenja, razgradnja masnoća i ubrzavanje razmene materija su dobro došli kao pomoć u oslobađanju od viška kilograma.
Sve do sada rečeno, a pre svega naučna istraživanja, razlog su za "poplavu" proizvoda koji u sastavu imaju zeleni čaj. Zato sve češće srećemo kozmetičke proizvode (kreme, tonici, parfemi), higijenska sredstva (kupke, šamponi, sapuni, vode za ispiranje usta, paste za zube), koji sadrže sastojke ili ekstrakt zelenog čaja.
Oni se preporučuju zbog osobina napitka od listova zelenog čaja ili izolovanih pojedinih sastojaka, dok nisu dovoljno istraženi efekti ekstrakta u drugim podlogama i drugim oblicima. Stoga je naša preporuka da se zeleni čaj, ipak, koristi kao čajni napitak jer su u tom obliku najčešće ispitivali njegove lekovite osobine.


ZANIMLJIVOSTI
Mora da se "probudi"

* Japanci i Kinezi u proseku piju 3 šolje čaja dnevno. Napitak pripremaju tako što kašiku (5 g) čaja preliju sa 2, 5 dl ključale vode, poklope i posle 3 minuta procede napitak.
Kinezi smatraju da voda ne sme da bude ni previše niti nedovoljno zagrejana. Kada se u vodi (pre ključanja) pojave mehurići (zovu ih „riblje oči”), voda se sklanja sa vatre i preliva preko listića u staklenoj šolji (kako bi se uživalo u boji tečnosti). Posle nekoliko minuta sledi "buđenje" čaja (od nedovoljno zagrejane vode čaj neće da se "probudi", a od pretople biće mrtav.
* Stara kineska poslovica govori o dubokom verovanju naroda u blagodeti čaja. Ona glasi: „Bolje tri dana bez vode nego jedan dan bez čaja”. Oni smatraju da miris, boja (zelenkasta) i ukus (kiselkast) zelenog čaja podstiču pozitivne misli, krepe telo, opuštaju i umiruju.
* Dobri poznavaoci zelenog čaja ukazuju da nema napitka niti smese koja može može bolje da okrepi od zelenog čaja. Jer, kofeina (ima više nego u kafi, a u kombinaciji sa katehinom daje jedinstveni učinak, ali ne izaziva nesanicu.
* Kao zaštita od gripa i prehlada u doba epidemija preporuka je da se zelenim čajem ispiraju usta kao i njegova redovna upotreba. Poznavaoci se i dalje zalažu za napitak i njegova blagotvorna svojstva što ne tvrde i za raznorazne komercijalne proizvode.

Broj 137

Breskva
Sočni simbol dugovečnosti

Homeopatija
Jedić kao sucobran

Prva pomoć
Pec pec i druge nezgode

Sve o lekovitom blatu

Dijetom protiv visokog pritiska

Dermatologija
Kako sa pegama i flekama?