Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sama vidam svoje rane
Zdravstveni bilten poznatih: Mila Manojlović
Mila Manojlović

Piše: B.Laćarak


Iako mlada, ambiciozna, još nesputana i slobodna glumica Mila Manojlović je po broju odigranih uloga već iskusna u tom poslu. Gledaoci su imali prilike da je vide u drami “Ilka atentatorka” Zdravka Šotre, u TV seriji “Podijum” Darijana Mihajlovića, filmovima “Rat uživo” Darka Bajića i “Skoro sasvim obična priča” Miloša Petričića. Najviše je, ipak na pozornicama “Duška Radovića” i “Boška Buhe” gde priprema predstavu “Sluga dvaju gospodara” u režiji Katarine Petrović. Istovremeno snima TV film “Bližnji” u režiji Miška Milojevića i radi kao koscenarista na novom serijalu za decu.
Vedra, nasmejana, iskrena, sa mnogo duha i optimizma priča o sebi, o planovima za budućnost, trenutnom angažmanu, snovima, omiljenim jelima...
Ukratko, Mila je rođena Beograđanka, tridesetu tek što je “preskočila” i za to vreme je imala zanimljiv i nesvakidašnji životni put. U Peruu je završila gimnaziju, a u Londonu je prošle godine magistrirala na Visokoj školi govora i drame. Tu je režirala i dve predstave i to iskustvo stečeno u Britaniji bilo značajno za njen dalji rad.
- U Londonu sam radila sa internacionalnom ekipom maltene iz svih krajeva sveta - kaže u razgovoru za “Bilje i zdravlje” Mila Manojlović.
- Upoznala sam razne mentalitete i shvatila da sa nekim mogu lakše da komuniciram. Recimo sa Bugarima i Grcima, jer imamo sličan humor, razmišljamo na isti način i učimo, ali sam se lepo slagala i sa Korejancem Sn Đn Lijem, koji mi je bio najbolji prijatelj. S druge strane sa Englezima sam teže izlazila na kraj! Čudni su i - često se izuvaju. Recimo, dođe profesor u učionicu da održi predavanje bos ili u čarapama. To je neki njihov komfor na koji su navikli.
U Britaniji nije bila oduševljena ni hranom, jer su uglavnom u studentskoj menzi pripremali jaka i masna jela, pa je radije izbegavala ove obroke. Zbog toga je stalno isprobavala specijalitete sa raznih meridijana - japanski suši, korejanski bul go ki, indijske, kineske i italijanske specijalitete.
Ipak, Mila se najviše obraduje kada na tanjiru ima dobar sendvič! Lako može da se odrekne gaziranih napitaka i drugih sokova jer ne želi da sakuplja nepotrebne kalorije. Meso joj ne prija, ali sendvičima i čokoladi s teškom mukom kaže ne. Kada pretera i kada se kazaljka na vagi opasno zaljulja u desnu stranu, a farmerke sa mukom zakopčava, zna da kaže dosta hrani!
- Čim ustanem popijem šoljicu crne kafe, bez mleka i šećera i pojedem neko voće. Povremeno moram da uzmem i čokoladne napolitanke, jer mi organizam traži slatko. Ne osećam žeđ i retko pijem vodu. Znam da to nije dobro za zdravlje, pa sebe nateram da popijem nekoliko čaša obične ili mineralne vode.
Voli da pliva i trudi se da svakog leta barem dva meseca provede kod babe na Korčuli. Tu upija u sebe prirodu i zdravlje. Kaže da joj je gušt kada rano ustane, pruži ruku kroz prozor, ubere svež plod smokve sa obližnjeg drveta i pojede je. A baka, kao svaka baka, voli da ugađa unuci, pa joj od trava koje sama gaji priprema dalmatinski čaj jedinstvenog ukusa.
- Kada ugrabim malo vremena rado odlazim i u mesto Kadina Luka nedaleko od Ljiga, gde je nekada davno moj deda Ljubiša kupio plac. A, kad sam tamo najradije idem kod komšinice Žike. Ona ima kokoške, pa sakupljam sveža jaja i odmah ih jedem.
Naša sagovornica ne puši, jer je na vreme shvatila da joj to ne prija. Sportom se ne bavi, sem plivanjem leti, na moru, ali se trudi da pešači kad god joj se ukaže prilika. U slobodno vreme gleda televiziju, nešto
piše za kompjuterom ili čita knjigu. A, kada dozvoli svojoj intimi da ispliva na površinu uzima svesku i olovku i najskrivenija razmišljanja o onome što je okružuje pomno beleži.
- Najčešće su to eseji - kaže naša sagovotnica. - Povremeno se borim i sa poezijom, koju sam ranije često pisala. Ne, ne pišem ljubavne stihove - dodaje uz smeh - iako smatram da je ljubav važna u životu Još sazrevam, istražujem sebe i, kad sam sama, često mi se dogodi da razgovaram sama sa sobom. Vraćam film minulih događaja i preispitujem šta sam uradila, rekla ili pomislila. Što sam starija sve se više trudim da ostanem verna sebi.
U poslednje vreme ume i da ode sa mesta na kojem se ne oseća neprijatno. Više se ne snebiva da nekome kaže istinu u oči i da pokaže nezadovoljstvo. To joj je, kaže, znatno olakšalo život. Voli da se šali, da razgovara sa prijateljima, da se druži, i bude iskrena. Kada je neraspoložena, povlači se u sebe, jer ne želi druge da “smara”problemima.
- Svoje rane sama vidam - kaže.

ČAJ OD KOKE
Razočaranje

Dok je sa ocem bila u Peruu posetili su Maču Pikču, a odseli u obližnjem gradu Kusko. Da se što to lakše prevalili uspon koji ih je čekao domaćini su im dali da popiju čaj od koke.
- Tada sam imala 17 godina i bila sam beskrajno uzbuđena zbog takvog gostoprimstva, ali sam se razočarala kada sam probala čaj. Shvatila sam da je bilo potrebno mnogo više lišća da bi se o tom nesvakidašnjem iskustvu mogle da se pričaju neke uzbudljivije priče.

JEŽINE
Ritual uz vino

Mila voli da jede njoke, koje sprema njena baka sa Korčule, sve morske plodove, ali najviše uživa u ježinama. To nije samo jelo, već čitav ritual. Mladi se okupe i barkom otplove do mesta gde ima ježeva. Vade samo ženke, jer u njima ima ikre, jedu se presne, i po želji, zalivaju domaćim crnim vinom.
- Ženke ježeva se lako prepoznaju jer su uvek nakinđurene. Na bodljama imaju zakačene mnogo trave i školjkica. Kada se preseku unutra se nalazi zvezdasta masa, a to je upravo ta ikra ili ježina.

MILIN RECEPT

Pakore
(indijski specijalitet)

Namirnice:

- 2 šoljice brašna od leblebija
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice kurkume
- 1 kašičica korijandera
- ½ kašičice crvene paprike
- ¼ kašičice čilija
- prstohvat asafoetide
-1 kašičica kumina u prahu
- prstohvat bibera
- ¼ kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica limunovog soka
- hladna voda
- list korijandera

Pakore se peku u dubokoj masnoći. Dobre su za probavu, a sve neophodne namirnice mogu da se kupe u prodavnicama zdrave hrane, kaže Mila.

Rad sa decom

Naša sagovornica je diplomirala na beogradskom Fakultetu dramskih umetnosti, na odseku za glumu, sa desetkom, u klasi Gordane Marić. Kaže da je duvek privlačilo pozorište, ali i srodne discipline. Često je odlazila na predstave i uvek nešto piskarala. Od nedavno je počela da radi sa decom a od prošle godine ide i na i kurs iz psihologije.


Broj 91
U ovom broju:

Zdravlje dece :
Ravni tabani do mora

Ekskluzivno: Recepti ruske
tradicionalne medicine

Mila Manojlović:
Sama vidam svoje rane

Darovi prirode:
U korenju britka snaga


Zeleni info

Čisti pluća
Verovali ili ne lepa perunika leči! Čaj od korena ove biljke pomaže u slučaju plućnih bolesti, ali i da smiri hronični kašalj.
* 1 kašiku usitnjenog korena perunike poparite sa 3 dl vrele vode, ostavite poklopljeno 10-15 minuta, procedite i pijte 3 puta dnevno po šoljicu posle obroka.
Pored toga u narodu se koren perunike daje bebama da ga grickaju kad im nuču zubi.

Gasi upale
Uobičajeno je da u listove blitve domaćice uvijaju sarmice, od njenih zelenih listova kuvaju čorbe, bare je kao prilog za ribu.., a manje je poznato da ova biljka ima i lekovite osobine. U narodnoj medicini listovi blitve koriste se za oblaganje rana i čireva, a čorbice se daju onima koji boluju od upale bešike i bubrega. Obarena blitva sa naseckanim belim lukom koristi se kao antibiotik, a ako se doda i peršun pospešuje izlučivanje mokraće i čisti krv.