Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 139
aktuelno izdanje
Put do zdravlja za 21 dan!
Milovan Milošević

Piše: M. VASILJEVIĆ
ZNAJUĆI da su nepravilna ishrana i stres uzroci nastanka preko 70 odsto bolesti, Milovan Milošević diplomirani ekonomista i magistar organizacionih nauka, zbog narušenog zdravlja prešao je na potpuno nov način ishrane. Tako je nekadašnji klasičini hedonista postao uzorni vegetarijanac.
Primenivši na sebi savete nutricionista, uspeo je da povrati zdravlje i izbegne operaciju na srcu. Svoja iskustva je pretočio u knjigu “Servis – čišćenje organizma”. U knjizi, autor opisuje kako je rešio sledeċe zdravstvene probleme: anginu pektoris sa tri začepljene arterije, visok krvni pritisak od koga je patio više od 35 godina, povišeni holesterol(7,9), povišene trigliceride(2,9), povišen šećer u krvi (11,0) od koga je patio više od 20 godina, uvećanu prostatu koja je bila veličine kestena.
Posle objavljivanja knjige i serije predavanja na temu zdravog života, osnovao je “Centar za prirodne alternative” u rodnom selu Dubu kraj Bajine Bašte. Odnedavno, u saradnji sa Centrom za prirodnjačke studije iz Banjaluke, Milošević je osmislio paket zdrave hrane za čišćenje organizma. Paket se sastoji od 45 potpuno prirodnih zdravih namirnica za dvadesetdvodnevnu detoksikaciju organizma.

Sa željom da nešto više saznamo o ovoj kuri čišćenja organizma, pozvali smo mr Miloševića, a on nam je zakazao susret – u piceriji!
-Da vas častim picom, rekao je.

Kako to pica, “džank fud”, gde je tu zdrava hrana?
-Pica je zdrava samo ako je vegetarijanska. Ali, dođite, imam ja odgovor na sve.
Nakon prvih zalogaja, objasnio nam je:
-Sve što se sastoji od zdravih namirnica je preporučljivo. Vegetarijanska pica nema mesa, a meso je poznati trovač organizma. Meso deluje razdražujuće, pa priziva i druga uživanja: alkohol, nikotin, kafu, posle čega se pada u depresiju i traže nova sredstva za stimulaciju u vidu lekova. U mesu životinja tovljenih na farmi, a danas su sve takve, ima agrotehničkih hemikalija, veštačkih đubriva, sredstava za genetsko poboljšanje. Ali, nije samo meso krivac za trovanje organizma. Sve mesne prerađevine, slatkiši, rafinisana hrana, kao i loše navike poput prejedanja, brzog jedenja, preskakanja obroka, takođe štetno utiču. U našem telu se tako stvara otpad koji se godinama samo taloži.

Šta je posledica toga?
-Hronični umor, ukočenost kičme i zglobova, reumatizam, nesanica, razdražljivost, glavobolja, podbulost lica, ali i druge bolesti.

Pretpostavjamo, rešenje je u čišćenju organizma?
-Upravo tako. U čišćenju organizma ima više metoda, one se uglavnom svode na dijetu ili post. Post se vezuje za religiju, a u medicini postoji dijeta, koja je neka vrsta posta, jer se ne jede odgovarajuća hrana (masna, začinjena, neke vrste mesa).

I vi ste u svom izlečenju najviše koristili post?
-Nakon što sam pročitao knjigu Rudolfa Brojsa “Rak, leukemija, i druge prividno neizlečive bolesti”, rešio sam da poslušam njegovu preporuku o gladovanju u roku od 21 dana. Po njegovom mišljenju, sve bolesti se mogu izlečiti gladovanjem za toliko dana, osim raka i leukemije koji se leče gladovanjem od 42 dana. Prvu kuru gladovanja primenio sam osam dana. Posle toga osećao sam se mnogo bolje, čilo i veselo. Nisam imao reumatskih bolova, ni napada angine pektoris. Drugu kuru gladovanja sproveo sam 21 dan. Teško mi je da opišem to osećanje, a da ne upotrebljavam superlative. Odustao sam od ranije zakazane rekoronarografije.

A, da li ste nešto pili?
-Pio sam samo Brojsov sok, ima ga u prodavnicama zdrave hrane. A može i da se napravi. To sam i učinio pošto na svom imanju gajim organsko povrće bez veštačkih đubriva i zaštitnih sredstava. Nakon 10 dana više nisam mogao da pijem taj sok, baziran na cvekli, pa sam počeo da pijem surutku i čajeve, posebno Brojsov čaj za bubrege.

Većina ljudi ipak, ne može toliko dugo da gladuje.
-Tačno. Zato sam ja i osmislio ovaj paket, ali najpre sam ga na sebi primenio još 2004. godine. Regulisao se pritisak na 140/75, šećer je stalno u normali, holesterol i trigliceridi takođe. Shvatio sam da se danas leče samo simptomi neke bolesti, ali ne i njihov uzrok. A uzrok 70 posto bolesti je nepravilna ishrana. Treba se osloboditi akumuliranih štetnih sastojaka u organizmu.

Kako se to radi?
-Koliko god metoda čišćenja čovekovog organizma da postoji, svi se slažu u jednom: proceduru treba početi čišćenjem creva. Kada se oslobode svi putevi za izbacivanje otpada u crevima može se pristupiti čišćenju jetre, što za rezultat ima normalizaciju u proizvodnji krvi, izbacivanje kamena u žuči i čišćenje želudačnih puteva. Zatim na red dolaze bubrezi, krvni sudovi, krv i limfa.

Zašto dolazi do začepljenja u crevima?
-Da li ste nekad videli gojaznog geparda? Niste, a zašto? Odgovor leži u narodnoj poslovici: Kako hodaš, tako i jedeš. Isti taj gepard trči po savani pokušavajući da ulovi svoj ručak. A zatim treba da uloži još fizičkog napora da bi taj ručak pojeo. Ali, uz meso neće biti salate i pomfrita! Tako je i čovekov organizam na početku bio predodređen za aktivan fizički rad. A danas nam je apetit isti, ali nam očajno nedostaju trčanje, fizički rad, pešačenje. Zbog toga dolazi do zastoja svog otpada u crevima, onoga što je neprerađeno i nesvareno.

Izgleda da od lošeg rada creva trpi ceo organizam?
-Creva koja nenormalno rade šalju u krv ogromnu količinu toksina, opterećuju njima druge organe, pre svega jetru. Onkološke bolesti, problemi sa kožom, disajnim organima, alergijama, bolesti zglobova i krvi, imaju svoj početak u nezdravom funkcionisanju debelog creva. Hemoroidi, zatvor, česte prehlade, hronično curenje nosa, nastaju uglavnom zbog začepljenja mikroflore debelog creva.

Tek kad se pročiste creva na red dolazi paket za čišćenje organizma?
-Pet dana pre početka primene paketa hrane treba početi sa klistiranjem, a nakon sedam dana korišćenja paketa, uraditi čišćenje jetre. Za klistiranje je potrebna klizma od dva litra koja se u apoteci zove čaša Esmarha, dva litra prokuvane pročišćene vode, rashlađene do sobne temperature, maslinovo ulje i isceđen sok od pola limuna.

Iz čega se sastoji paket?
-Od 45 različitih, prirodnih namirnica, i u potpunosti je energetski izbalansiran, sadrži 1.600 kalorija. Uz to ide i priručnik o spremanju namirnica sa detaljnim uputstvima i 21 recept. Tu su i uputstva za pripremanje mleka i jogurta od soje i za pročišćenje vode.

SASTAV PAKETA ZA ČIŠĆENJE
Paket sadrži 45 različitih, prirodnih namirnica, i u potpunosti je energetski izbalansiran, sadrži 1.600 kalorija

- Integralne žitarice: integralni pirinač, pšenica, ječam, ovas, raž, heljda, kukuruz i proso.
Vrlo važan sastojak jesu jestive žitarice u celom zrnu. Jer one, za razliku od fino mlevenih(npr. belo brašno) ne stvaraju u organizmu sluz i druge otpatke koji veoma štetno utiču na razmenu materija.

- Integralne mahunarke: azuki i mungo pasulj, sočivo, proteinski grašak, naut bob i soja. One su izvor visoko vrednih proteina i esecijalnih amino kiselina.
- Seme lana i susama: najbogatiji su omega 3 nezasićenim masnim kiselinama. Seme susama, posle soje, ima najveći sadržaj gvožđa (10 mg na 100 g), a soja 12 mg na 100 g.

- Mešano sušeno povrće: šargarepa, list celera, koren celera, list peršuna, i koren peršuna.

- Musli: pšenične klice, mekinje, pšenične pahuljice, ovsene pahuljice, ječmene, ražane, sojine, kukuruzne pahuljice, suncokret oljušten, suvo grožđe i drugo sušeno voće. Ovako pomešane pahuljice imaju izrazitu ulogu u regulisanju varenja, čišćenja i rada tankog i debelog creva.

- Čaj na bazi žalfije: reguliše varenje, tečnost i hormonalnu ravnotežu, jača imuno sistem.

- Čaj za bubrege: od preslice, koprive, troskota i kantariona.


RECEPT
Čaj na bazi žalfije
(+nana, matičnjak i kantarion)

Jednu ravnu kašiku žalfije staviti u pola litra ključale vode i ostaviti da vri tri minuta. Sud sa žalfijom skloniti sa vatre i dodati po jedan prstohvat matičnjaka, kantariona i nane. Posle toga sve zajedno ostaviti da odstoji poklopljeno deset minuta. Čaj procediti, podeliti na dva jednaka dela. Prvu polovinu čaja popiti toplu ujutru pre doručka, a drugu popiti ohlađenu, pre večere.

Broj 139
Apiterapija / Napici od meda
Nazdravlje uz medno vino.

Na čaju / Dr Mila Stajević
“Popravlja” dečja srca ..

Homeopatija / Opekotine
Selen donosi olakšanje.

Alergije / Ambrozija
Lekovita zloća ..

Feng šui / Element drvo
Simbol novog početka.

Ekologija
Neškodljiva sredstva za čišćenje

Dijeta
Mikroelementi u ishrani

Makrobiotika / Gurmanluci
Za bolje raspoloženje

Napici od kafe
Čarolije crne kraljice

Test
Šta vam je važnije: posao ili zdravlje?

Zdravlje / Odvikavanje od pušenja
Nije lako al se može.

Zvučno zagađenje
Srcu prija tišina.

Endokrinologija
-Ženski hormoni.

Stanovanje
Neutrališite neprijatne mirise.

Neurologija / Epilepsija
Sudbonosni gubitak kontakta.

Psihologija / Vršnjačko nasilje
Prilike stvaraju nasilnike.

Psihoterapija /O psihopatama
Nasilnici koji se ne kaju.

Tumačenje snova
Kuća simbol tela.

Biljna apoteka
Beli slez, sladić, mirođija, miloduh, anis, smokve, kupine...

Detoksikacija
Put do zdravlja za 21 dan!

Potencija
Strah najveći neprijatelj

Nega
Lepi i posle mora

Deca
Dobro je biti brbljiv

Voda
Kako odabrati onu pravu