Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 141
aktuelno izdanje
I alergije goje!

Piše:A. Radulović
Gojaznost odavno nije samo estetski problem. Višak kilograma često je jedan od glavnih uzroka narušenog zdravlja i najčešći uzrok hroničnih obolenja u svetu. Povišen krvni pritisak, visoke vrednosti holesterola, kardiovakularne bolesti, dijabetes tip 2, degenerativni artritis, psihički problemi, pa čak i maligni tumori, sve češće se dovode u vezu sa povišenom telesnom težinom. Pokušaji da se na brzinu, drastičnim dijetama skine višak kilograma, obično su neuspešni. Takve dijete ne deluju na uzrok gojaznosti pa se kilogrami brzo vraćaju.
Kroz "funkcionalnu" ili ortomolekularnu medicinu, uzrocima gojanosti bavi se dr Milka Popović, doktor medicinske biohemije. Ona kaže:
- Funkcionalnom medicinom ispitujemo biohemijski disbalans koji je uzrok bolesti ili problema. Testovima urina, krvi, kose, dobijamo podatke koji nam omogućuju da napravimo efektivan tretman za svaku osobu pojedinačno. Studije koje se odnose na gojaznost, pokazuju da u
novije vreme unosimo 20 do 25 odsto kalorija manje nego sredinom sedamdesetih, a ipak se gojimo. Razlozi za to su nejasni i protivrečni. Osim preteranog unosa hrane, u niz faktora se "upire
prstom" a jedan od njih je intolerancija organizma na neke namirnice.
Naša sagovornica kaže kako preosetljovost na pojedine vrste namirnica može da se otkrije  jednostavnim testom. Ukoliko se ishrana uskladi sa dobijenim rezultatima, osim smanjenja telesne težine, izbacivanje alergena iz ishrane omogućiće da se ublaže ili nestanu hronični problemi kao što su sinusitis, ekcem, migrena ili artritis.
- Testovi preosetjivosti na hranu rade se na osnovu simptoma. Postoje dve vrste alergijskih reakcija. Prva je klasična alergija kod koje se alergijska reakcija javlja odmah prilikom kontakta sa
alergenom (IgE imunoloski odgovor). Može da se javi i zakasnela alergijska reakcija ili intolerancija, kada reakcija na određeni alergen nastane izmedju prvog i 72. sata (IgG imunološki odgovor) od kontakta sa alergenom. Odložene reakcije se teže otkrivaju, naročito zbog toga što mogu da ih izazovu uobičajne namirnice koje svakodnevno unosimo u organizam.
Senzitivnost ili netolerancija prema hrani ne samo da izaziva imunološku, alergijsku reakciju,već i mnoge druge simptome. Različita antitela, koja se kao odgovor na intolerantnu hranu, stvaraju na
zidovima stomaka, mogu da izazovu oslobađanje histamina koji utiče na propustljivost creva.
-Kad se propustljivost creva poveća, hrana koja je delimično svarena može da prodre u krv. Ovo izaziva brojne imunološke reakcije, čak i razna zapaljenja u telu i autoimune reakcije. Senzitivnost na hranu meri se otkrivanjem imunoglobulina G (IgG) antitela i drugih imunoloških odgovora - dodaje naša sagovornica.
Zanimljivo je da alergijska reakcija na hranu koju telo ne podnosi može da ga "natera" da zadrži čak do četiri odsto težine u obliku vode, što, uprkos visokoj ceni testa, može da bude dovoljna preporuka da ga ipak uradite. U ordinacijama i laboratorijama koje se bave funkcionalnom medicinom, uveliko se primenjuju testovi senzitivnosti na hranu IgG - Elisa metodom. Analiza se radi iz seruma krvi. Pre testiranja se ne sme jesti najmanje osam sati. Takođe, preporuka je da se 48 sati pre testa ne uzimaju steroidi (kreme i inhalatori) i antihistaminici.

HRANA I STRES
Smatra se da stres može dosta da utiče na telesnu težinu. U uslovima velikog stresa, najčešća reakcija je prepuštanje "iću i piću". Akutni stres izaziva otpuštanje šećera iz depoa, što je isti efekat kao da jedete slatkiše. To može da poremeti kontrolu insulina, metabolizam i balans polnih hormona u organizmu. Uobičajeni izvori stresa u ishrani su: kofein, nikotin, šećer i alergeni iz hrane.

KORISNI TESTOVI
Osim testa na intoleranciju namirnica, poslednjih godina rade se i drugi specifični testovi koji mogu da odgovore na pitanje: zašto se gojimo i kad ne jedemo isuviše:
-Test organskih metabolita: Merenjem različitih metabolita u urinu sagledava se metabolizam masnih kiselina, ugljenih hidrata, energetski metabolizam ćelija, markeri vitamina b-kompleksa...
-Test tiroidnih hormona: Kao glavni regulatori metabolizma, tiroidni hormoni imaju veliki uticaj na gojaznost jer kontrolišu sagorevanje ugljenih hidrata i masti.
-Adrenalni stres test: daje sliku bitnih stres hormona DHEA i kortizola. Kako istraživanja pokazuju, preterano lučenje kortizola jedan je od glavnih uzroka gojaznosti i povećanja masnih rezerva u telu. Nizak DHEA je takođe usko povezan sa gojaznošću.
Takođe, hipotiroidizam(smanjena funkcija štitne žlezde) izaziva usporen metabolizam i dobijanje kilograma.
-Test na insulin rezistentnost: Insulin je hormon koji luči pankreas, neophodan za pravilno iskoriščavanje i deponovanje glukoze u organizmu. Insulin rezistentnost nastaje kada normalne vrednosti insulina izlučene iz pankreasa nisu dovoljne da bi se glukoza iz krvi vezala za ćelije i njihovo iskoriščavanje za proizvodnju energije i deponovanje. Posledica toga je povišen nivo šečera u krvi. Utvrđeno je i da insulin rezistentnost može da bude uzrok povećanja telesne težine.

RIZICI

Faktori koji povećavaju količinu masnog tkiva:
- Stil života koji podrazumeva mnogo sedenja
- Gubitak mišićne mase
- Mnogo masti u ishrani
- Mnogo ugljenih hidrata
- Nedostatak vitamina i minerala
- Stres
- Izloženost hemikalijama
- Dominacija estrogena
- Alergije na hranu

STRATEGIJE ZA VITKOST
-Povećajte aktivnost - uključite i kardiovaskularne vežbe i trening sa opterećenjem. Smanjite unos zasićenih masti iz životinjskih i mlečnih proizvoda.
-Povećajte unos nezasićenih masti iz ribe, oraha, badema, lešnika i raznih vrsta semenki. Odreknite se koliko god možete rafinisanih ugljenih hidrata kao što su šećer, belo brašno i oljušteno semenje.
-Obezbedite hranu koja sadrži mnogo vitamina i minerala, integralno semenje, povrće raznih boja i tekstura i umerene količine voća. Efikasno upravljajte stresom.
-Smanjite izlaganje toksinima iz hrane, pića i životne sredine. Da biste smanjili dominaciju estrogena umereno unosite mahunarke i proizvode od soje.
-Smanjite unos hrane na koju vaše telo može da bude osetljivo. Tek kada se uzmu u obzir svi faktori koji mogu da utiču na vašu telesnu težinu, može da se napravi plan za skidanje viška kilograma.

Broj 141

Na čaju - Biljana Topić
Spremna za velike uspehe

Homeopatija - Problemi u trudnoći
Da mučnina prođe.

Alternativa - dr Ljubinka Stojković
Čudotvorno lekovito bilje i recepti..

Fitoterapija - Biljna vlakna
Za dobro zdravlje i vitak stas..

Rekreacija
Lagano do dobre forme.


Feng šui
Pojačajte energiju zemlje

Školska užina
Najbolje sendviče prave mame i tate

Ishrana
Dijeta sa grožđem.


Kulinarstvo - Riblji specijaliteti
Riba pliva tri puta....

Test
Da li ste borbeni?..


Preosetljivost na hranu
I alergije goje.

Vaskularni sistem/Nizak pritisak
Male tegobe, velika neprijatnost.


Intimna higijena
Sapun i voda čuvaju zdravlje.

Rehabilitacija kuka
Dođeš na štakama, odeš kao nov!.

Porodica
Deca i razvod roditelja..


Tumačenje snova
Seks u snovima.....

Maja Nikolić
Volja oblikuje telo

Biljna apoteka
Trava iva, detelina, ehinacea, šipurak, mlečika, oskoruša, ...

Lepota
Kako ukloniti ožiljke

Fitoterapija
Čudotvorne biljke sa Rtnja

Konzerviranje
Zlatna pravila pripremanja zimnice

Alternativa
Masaža pokreće vitalnu energiju