Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 143
aktuelno izdanje
Kišobrančić za
srce bez mane
Piše: M. Vasiljević
Registrovani šum najčešće je rezultat ubrzanog protoka krvi kroz srce u određenom uzrastu, ili se javlja ako je dete uplašeno, plače, ima infekciju sa visokom temperaturom, ili posle napora. Ipak, šum može da bude i znak ozbiljnih urođenih srčanih anomalija. Ukoliko se, uz šum, javljaju: plavilo oko usta, modri nokti, otežano disanje, znojenje po glavi, nužno je posetiti pedijatrijskog kardiologa.
- Najčešće srčane mane su defekti na pretkomorskim i komorskoj pregradi, a najopasnije su anomalije gde su nerazvijeni delovi srca, ili su nerazvijeni krvni sudovi koji su neophodni za život, objašnjava dr Milan Đukić, dečji kardiolog Univerzitetske dečje bolnice.
Najteže mane moraju da se operišu, ali najnovije interventne procedure, omogućavaju da se veliki broj i teških srčanih mana danas rešava bez operacije.
- Te defekte možemo da zatvorimo takozvanim kišobrančićima, specijalnim čepićima. Anomalne krvne sudove, ili krvne sudove koji se nisu zatvorili, rešavamo embolizacionim tehnikama. Dok, tamo gde postoje suženja u krvnim sudovima ili unutar srca, specijalnim balonima ili balonima sa stentom ta suženja možemo da proširimo, i rešimo kompletnu srčanu manu, objašnjava dr Đukić, jedan od lekara koji je specijalizovan za ovu metodu.
Veliki broj srčanih mana zahteva intervenciju već u prvoj godini života, a neretko i tokom prva dva meseca života.
- Prošle godine je u našoj angio-sali 110 srčanih mana otklonjeno bez operacije, kaže dr Đukić.
Prednosti ovih nehirurških metoda su brojne.
- Manje su invazivne. Sve se izvodi malim ubodom sa tri kapi krvi. Ne otvara se grudni koš, radi se kroz venu na preponi ili vratu, a ceo postupak je gotov za 15-20 minuta. U 99 odsto slučajeva već sutradan posle procedure dete ide kući potpuno zdravo bez ikakvih problema.
Koliko je ova metoda značajna, govori činjenica da klasična operacija traje satima.
- Srce mora da se vadi i hladi, nakon čega nikad više ne radi isto. Daje se tuđa krv, oporavak traje minimum sedam dana, a takve operacije uvek prate traume i veliki ožiljci – zaključuje dr Đukić.

BEZ POSLEDICA
Kod pojedinih procedura, u najpoznatijim svetskim centrima, smrtni ishod dostiže i osam odsto. Naši stručnjaci u dečjoj bolnici u Tiršovoj, ni u najtežim zahvatima, do sada nisu imali smrtni ishod.

ŠUM NE ZNAČI BOLEST
Kada prvi put saznaju da njihovo dete ima šum na srcu, roditelji ne bi trebalo da se uplaše i da paniče, jer se zna da od 1.000 dece sa šumom, samo 3-4 zaista ima oboljenje srca. Sve teške urođene srčane mane se po pravilu ispoljavaju u prvim danima ili mesecima života, pa je verovatnoća da dete, kome su lekari prvi put otkrili šum sa 7 ili 11 godina, ima tešku srčanu manu, veoma mala.

DOBAR ILI LOŠ ŠUM
Kada se šum pojavi kod inače zdravog srca on se naziva funkcionalni ili fiziološki šum (u žargonu se često naziva i "šum zdravog srca"). On se najčešće otkrije tokom infekcije (bilo kog porekla) praćene povišenom temperaturom. Ovakvi šumovi imaju svoje specifične zvučne karakteristike koje ih odvajaju od šumova kod bolesnog srca (tzv. organski šumovi). Iskusan pedijatar je sposoban da napravi razliku između fiziološkog i organskog šuma i najčešće ne saopštava odmah roditeljima da njihovo dete ima šum. Najčešće, pedijatri sačekaju da prođe infekcija, pa uporede kvalitet i jačinu ovog šuma - ako je šum slabiji ili je nestao, potpuno je sigurno da se radilo o fiziološkom šumu, a ukoliko je šum istog intenziteta upućuje dete dečijem kardiologu.

DIJAGNOZA
Zadatak dečjeg kardiologa je da osim kliničkog pregleda (auskultacije), uradi barem i EKG ispitivanom detetu. Nakon ovog osnovnog kardiološkog ispitivanja sa velikom verovatnoćom može da se isključi postojanje ozbiljne urođene srčane mane. Postoje, međutim, neke srčane mane koje ne moraju da budu praćene jakim šumom ili ozbiljnim tegobama. Zbog toga bi bilo dobro, posle ovog pregleda zakazati i ultrazvučni (ehokardiografski) pregled. Ukoliko se i ovim pregledom potvrdi da se radi o funkcionalnom šumu, odnosno da je srce deteta potpuno zdravo, ispitivanje je završeno. Kada jednom dokažemo da nema urođene srčane mane (ultrazvučnim pregledom), dalje kardiološke kontrole više nisu potrebne, osim kod dece koja se bave aktivnim, takmičarskim sportom.

Broj 143

Medom protiv tumora

Uroš Petrović, predsednik Mense:
Najpametniji Petar Pan

Homeopatija za proširene vene:
Oprezno s brđankom

Rakija sa biljem:
Čašica vidarica

Radonske mineralne vode:
Po receptu Svetog Save

Dijabetes kod dece:
Kao grom iz vedra neba

Limfom:
Kad se odbrana veže u čvor

Nova vrsta zavisnosti:
Jesi li faca na Mreži?