Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 144
aktuelno izdanje
Zbogom operacijama!
Piše: J. Matijević

Hladno vreme s promenljivom temperaturom najbolji je "prijatelj" virusa i opasan neprijatelj grla i krajnika. Iako krajnici imaju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija, a hronična upala grla može negativno da se odrazi na opšte zdravlje (pri čemu su deca posebno ugrožena), u većini slučajeva operacija nije neophodna. Na sreću, u biljnim apotekama postoje dobri čajevi koji pomažu u lečenju ovih upala. Najčešće se koriste kamilica, žalfija, beli i crni slez, nana i hajdučica. Protiv upala grla i krajnika u narodnoj medicini odavno su potvrđene i još neke, pomalo zaboravljene trave na koje vas ovom prilikom podsećamo.

Trandavilje
Sve do kraja jeseni prikupljaju se samo lekoviti tamnoljubičasti i crveni cvetovi ove biljke. Čak i suvi sadrže mnogo sluzi, tanine i antocijanske boje. Od davnina se koristi kao lek protiv kašlja i za grgljanje kod upale usta i grla.

RECEPT
- 20 g cveta trandavilja
- 20 g cveta majske ruže
- 20 g crnog sleza
- 20 g belog sleza
- 20 g podbela
Prelijte kašiku mešavinu lekovitih trava sa 200 ml proključale, poklopite, ostavite da odstoji dva sata i procedite. Tokom dana grgljajte nekoliko puta.

Dunja
Njena lekovitost poznata je od antičkog doba a u receptima narodne medicine najviše se koristi seme. Međutim, potvrđenu lekovitost imaju i list i plod. Sadrži sluz, pektine, više vrsta šećera, ulja, jabučnu kiselinu, amigdalin, emulzin, protid i tanine. Kao sluzavo sredstvo najviše se upotrebljava za pripremanje emulzija i mikstura protiv kašlja, za obloge i protiv opekotina. Zbog sadržaja tanina i sluzi travari je cene kao blago sredstvo protiv proliva (dijareje), a list tradicionalno koriste kod upale grla i krajnika.

RECEPT
- 20 g lista dunje
- 20 g lista jabuke
- 20 g crnog sleza
- 20 g podbela
- 20 g žalfije
Kašiku mešavine poparite sa 200 ml ključale vode i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i grgljajte nekoliko puta tokom dana.

Trava od srdobolje
Po imenu se vidi da se ova biljka odnosno njen rizom (koren) u narodnoj medicini najviše koristi protiv dizenterije (srdobolje), mada je njena lekovitost potvrđena i protiv proliva, krvi u mokraći, za zaustavljanje krvarenja iz nosa i ispiranje rana. Efikasna je protiv upale ždrela, usne duplje, grla i krajnika i dobar je adstrigens (deluje na površinsko skupljanje tkiva). Oporavlja i jača organizam. U svežem rizomu ima dosta flobatanina, kinove i malo elagne kiseline, tormentola, smole, gume i skroba.

RECEPT
- 30 g korena trave od srdobolje (Potentilla tormentilla)
- 30 g korena srčenjaka (Polygonum bistorta)
- 10 g žalfije
- 10 g nane
- 10 g majčine dušice
- 10 g kamilice
Od ove mešavine uzmite jednu kašiku i prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Procedite i grgljajte više puta dnevno.

Kupina
Lekovite osobine imaju i plod i list kupine. U osušenom listu ima tanina, flavona, organskih kiselina, vitamina C i minerala. U narodnoj medicini koristi se kod želudačanih problema, za povećanje imuniteta, poboljšanje probave i izlučivanje vode iz organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proliva. Pomešano sa listom maline, jagode i ogrozda koristi se kao zamena za kineski čaj.

RECEPT
- 25 g lista kupine
- 25 g lista jagode
- 25 g lista ribizle
- 25 g lista maline
U 200 ml vode dodajte kašiku ove mešavine i kuvajte pet minuta. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se malo prohladi. Još topao čaj procedite i za grgljajte nekoliko puta dnevno.
NAPOMENA: Preostalu količinu umlačite pre svake upotrebe.

Majska ruža
Osušeni krunični listići ove vrste ruže, ubrani pre nego što se cvetovi potpuno razviju, bogati su galnim taninom, i galnom kiselinom, kvarcitrinom, voskom, šećerom i raznim solima, a sadrže i pomalo etarskog ulja. Dobar je antiseptik (sprečava razmnožavanje mikroorganizama) i prijatan adstrigens (koristi se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože). Najviše se koristi za pripremanje ružinog meda kao i sirupa i vode za grgljanje. Naše domaćice često spremaju i slatko od ovih ruža, koje je tradicionalna poslastica i narodni lek protiv ispucalih usana i raznih oboljenja usta i grla.

RECEPT
- 40 g pupoljaka majske ruže
- 40 g cveta trandavilja
- 10 g kamilice
- 10 g matičnjaka
Kašiku mešavine poparite sa 200 ml ključale vode, odmah poklopite i ostavite da odstoji nekoliko sati. Čaj procedite i grgljajte više puta dnevno.

Dobričica
Za lek se upotrebljava lišće koje sadrži tanine, etarsko ulje, gorke materije, marubin, kalijum, kalcijum, soli, sirćetnu i vinsku kiselinu, smolu, vosak, holin i šećer. Najviše se koristi za lečenje disajnih puteva i tegoba prouzrokovanih astmom. Čajevi i drugi preparati od dobričice potpomažu metabolizam, podstiču izlučivanje mokraće i olakšavaju želudačne i crevne probleme prouzrokovane pomankanjem sone kiseline. Deluje umirujuće kod nekih nervnih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod nedostatka vitamina C. Smiruje bolove kod gihta i reume, deluje kod otrovanja olovom i kod upaljenog grla.

RECEPT
- 30 g dobričice
- kašika meda
- 125 ml jabukovog sirćeta
- 125 ml vode
Pomešajte vodu i sirće, dodajte dobričicu i med i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Prohlađeno procedite i grgljajte barem 5 puta dnevno.


Broj 144

Pčelinji miks vraća snagu
Luk leči sedam bolesti

Cink smiruje nemirne noge

Lečenje gljivama
Važne su nijanse

Srčana oboljenja i stres
Srcu prija opuštena atmosfera

Probiotici
Bakterije na stolu, zdravlje u telu

Makrobiotika
Zdravi obroci u bojama jeseni

Sinuzitis
Glina "topi" sinuse

Fobije
Plaše i ljudi i prostranstva

Tajne produžene mladosti

Katarakta
Kakva sreća kad se jasno vidi