Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 145
aktuelno izdanje
Biljem isperite grip i prehladu

Piše: A.Radulović
Jesen je zakucala na vrata u velikom stilu, a broj prehlađenih je naglo porastao. Jedan od prvih simtoma prehlade je kašalj. Može da bude akutni i hroničan, ako vam se suše usta i osećate grebanje u grlu, najverovatnije se radi o infekciji gornjih disajnih puteva i uskoro možete očekivati i kašalj. Najbolji način da ga ublažite je inhalacija, kaže za „Bilje i zdravlje“ farmaceut Veroljub Marković iz Kragujevca, koji se godinama bavi samolečenjem.
- Ako počnete na vreme da se inhalirate sedam do deset puta dnevno, skratićete trajanje bolesti. Na početku je najvažnije da ovlažite suvu i upaljenu sluzokožu grla i sinusa. Možete da se inhalirate i etarskim uljima – predlaže naš sagovornik. - Kašalj sam po sebi nije bolest, već pratilac prehlade i gripa. Čim osetite prve simptome počnite lečenje. Pre svega jedite što više rena, crnog i belog luka, jer prirodni fitancidi iz tih namirnica pomažu da se bolest zaustavi u korenu. Ako nemate temperaturu, čim dođete s posla potopite noge u lavor sa toplom vodom i brašnom od slačice koju ste stavili u platnenu vrećicu. Posle desetak minuta, noge operite i obujte tople čarape.
Naš sagovornik napominje da su antibiotici beskorisni, pa čak i štetni ukoliko kašljete, naročito za decu. Oni suzbijaju imunološku reakciju organizma i ne deluju na viruse. Najveću korist će bolesnik imati od ispiranja grla čajevima od lekovitih trava, pre svega žalfije, bosiljka i kamilice.
- Dok je kašalj suv, preporučuju se sirupi protiv suvog kašlja koji se kupuju u apoteci. Samo pazite da ih ne pomešate sa preparatima za iskašljavanje jer se oni uzimaju tek kroz tri do četiri dana od kada se pojavio sekret, koji će sirupi da razrede i olakšaju njegovo izbacivanje – napominje Veroljub Stevanović. - Ukoliko kašalj ne prolazi ni posle dve sedmice, to znači da je prešao u hronični.

RASTVORI ZA ISPIRANJE
* Prelijte supenu kašiku listova žalfije (ili neke druge trave) čašom kipuće vode, ostavite da odstoji petnaestak minuta, procedite i ispirajte grlo time četri do pet puta na dan. Možete i da sipate u čašu vode sobne temperature tri kašičice jabukovog sirćeta i dve kašičice meda i time ispirate grlo tri puta dnevno. Svaki put spremite svež rastvor.

* Čašu sveže isceđenog soka od „zimske“ crne rotkve razredite sa 1/2 čaše vode i time što češće ispirajte grlo. Ukoliko je kašalj veoma jak, dobro je piti sok od rotkve, pošto smiruje upaljenu sluzokožu i kašalj.
* Sok od rotkve - jedan deo soka od rotkve pomešati sa dva dela meda i uzimati po jednu supenu kašiku tri do četri puta na dan.

* Šest do osam kriški crne rotkve iseckajte, pospite ih gustim slojem šećera i ostavite u zatvorenoj posudi. Kroz 10-12 sati napraviće se sladak sok. Uzimajte po jednu supenu kašiku na sat tokom celog dana.

PREHLADA ILI GRIP?

Prehlada
Simptomi:
- curenje iz nosa, začepljenosti, kijanje
- kašalj
- normalna ili malo povišena temperatura
- umereni umor
- glavobolja i grlobolja

Uzroci:
- Više od 200 virusa mogu da izazovu prehladu od 2 do 4 puta godišnje kod odraslih i 4 do 8 puta godišnje kod dece

Prevencija:
- Moguća ako češće perete ruke, ne delite hranu, peškire sa drugima, i ako dovoljno jedete i spavate.
Pomažu li antibiotici?
- me osim, ako nemate propratnu bakterijsku infekciju.

Samopomoć:
- pijte što više toplih napitaka.
- dovoljno se odmarajte i spavajte.
- oprezno koristite lekove protiv prehlade.
- odrasli mogu koristiti cinkov glukonat tokom prehlade.
- ne smeju ga koristiti trudnice i bolesnici u imunosuprimiranom stanju.

Grip
- grlobolja
- kašalj
- temperatura (viša od 37,6)
- umeren ili jak umor i slabost
- bolovi u mišićima

Uzroci:
- nekoliko Inluenca virusa tipa A ili B uzrokuju grip manje od jedanput godišnje kod odraslih.

Prevencija:
- postoji vakcina protiv gripa, preporučljivo je vakcinisati se svake jeseni.

Pomažu li antibiotici?
- ne, antivirusni lekovi su dostupni, ali deluju samo ako se lečenje započne na početku bolesti.

Samopomoć:
- pijte što više tečnosti zbog opasnosti od dehidracije
- dovoljno se odmarajte i spavajte
- oprezno koristite analgetike koji se kupuju bez recepta

SAVET PLUS: Potražite pomoć lekara ako imate sledeće simptome: otežano disanje, malaksalost, jaku grlobolju, produktivan kašalj (posebno ako je iskašljaj zelen ili žut), bol na licu, promenu stepena budnosti ili bolujete od hronične bolesti.

* Preparati protiv gripa i kijavice (Rinitis)

Tradicionalni recept: ispiranje nosnih kanala. Prokuvati kašiku soli u osmini litra vode. Ostaviti da se ohladi i pipetom ukapati u nozdrve.
Alternativna medicina: inhalacija. Sipati pet kapi ulja eukaliptusa u dva litra ključale vode. Peškirom pokriti glavu i 15 minuta udisati paru na usta i nos.
Savet službene medicine: sprej za nos. Ne bi trebalo koristiti više od nekoliko dana jer isušuje sluzokožu i može da izazove reaktivni rinitis.

* Kašalj
Tradicionalni recept: trljanje. Više puta dnevno istrljajte leđa rakijom. To smanjuje nadražaj i olakšava iskašljavanje.
Alternativna medicina: ispiranje grla. U čašu mlake vode sipati jednu kašičicu ulja od kima i više puta dnevno ispirati grlo. Ova mešavina dezinfikuje i smanjuje nadražaj koji nagoni na kašalj. Ulje možete da kupite u apoteci.
Savet službene medicine: Upotrebiti razne sirupe za rastvaranje šlajma (sekreta). Mogu se nabaviti u apoteci.

Broj 145
Hrast čisti spolja, trezni iznutra

Beli luk za sve bolesti

Hmelj peva uspavanku

Jesenja nega
Vlažnost čuva zdrav ten

Dijetalna ishrana
Recite zbogom masnom i slasnom

Čokolada
Hrana za bogove mami na greh

Supe i čorbe
Greju dušu i telo

Vežbe za bebe
Da brže prohoda

Onkologija
Pregled glavu čuva

Stomatologija
Kod zubara i kad ne boli