Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 145
aktuelno izdanje
Stres ispod pokrivača
Piše: Marijana Vasiljević
Statistike su neumitne – najmanje jedna trećina ljudi starosti između 20 i 40 godina bar povremeno pati od jednog od oblika seksualnih smetnji. Kod starijih godišta to je još češći slučaj, mada je seksualno funkcionisanje, kao retko koji aspekt života, individualno uslovljen.
- Istorija seksualnosti nam govori da su seksualni poremećaji oduvek postojali, ali su bili tajna bračne postelje. U poslednjih par decenija oni su “razotkriveni”, kad su mnogi počeli da se obraćaju stručnjaku za pomoć. Zato je pogrešno govoriti da je zastupljenost ovakvih problema veća nego ranije, objašnjava za "Bilje i zdravlje", docent dr Aleksandar Milošević, urolog i seksolog.
Muškarci svoju seksualnost doživljavaju kroz erektilnu funkciju, pa je njen izostanak, ili pak izostanak ejakulacije, na vrhu liste najčešćih problema kod muškaraca. Na drugom mestu je nedostatak želje (tek kod 10 posto muškaraca).
- Žene su drugačije, kaže dr Milošević. - Kod njih je najčeši problem smetnja u doživljavanju orgazma, ali su one ređi pacijenti u ordinacijama, jer se prilagođavaju situaciji, objašnjava dr Milošević.
Prema njegovim rečima, uzroci disfunkcija mogu biti psihičke i organske prirode, a njihovo rešavanje uključuje sve medicinske stručnjake: endokrinologe, kardiologe, urologe, ginekologe.
- Okidač impotencije često je dismorfofobija, odnosno strah od nedovoljne veličine penisa. Standardna veličina penisa u erekciji je od 10 do 16 centimetara, a srpski muškarci su sebi dali velike zadatke, pa im se to vraća kao bumerang. Ti problemi se mogu prevazići, uz adekvatnog lekara i pacijenta koji sarađuje i sluša - objašnjava dr Milošević.
Seksualne smetnje su u većini slučajeva kod muškaraca do 40 te godine, psihogene prirode, sa jednim zajedničkim imeniteljem -osećanjem straha.
- To su strahovi vezani za same seksualne relacije, kao što je strah od fizičkog izgleda, od izražavanja želja i potreba, ili strah od odbacivanja.
Takođe, dodaje dr Milošević, savremeni život, i stres koji on donosi, nalazi se u vrhu uzroka psihičke prirode.
Organski faktori, s druge strane, češći su kod muškaraca starije dobi, ali su u 20 posto zastupljeni i kod mlađih osoba jačeg pola.
- To su bolesti hipertenzije i dijabetesa na prvom mestu, ali poznato je i da dejstvo nekih lekova protiv epilepsije, depresije, hipertenzije, posle duže upotrebe mogu da poremete seksualno funkcionisanje, kaže dr Milošević.
Za poboljšanje seksualnog života dr Milošević savetuje najpre prestanak pušenja, smanjenje težine, pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost, smanjenje stresa, i dovoljno sna i odmora.
Kako kaće dr Milošević, najteže je sebi priznati da si loš u seksu. Ali ako vas to muči, javite se lekarima. Ti problemi se danas uspešno rešavaju terapijom.
- Ona je u 80 posto slučajeva kombinovana, odnosno psihogena i farmakološka. Od lekova, na našem tržištu koristimo cijalis i vijagru, s tim što cijalis deluje duže, a vijagra je “instant” varijanta. Koristi se i vakuum terapija, ali i injekciona terapija, u vidu prostaglandina. Ako ništa od ovog ne pomogne, prelazi se na hiruršku terapiju ili penilnu protezu, kaže dr Milošević.

IZGLED I KOMUNIKACIJA
Rezultati obimnog istraživanja, u kojem su uz dr Miloševića učestvovali mnogi stručnjaci, pokazali su da je muškarcima, da bi stupili u seksualni odnos, na prvom mestu važan fizički izgled. Ženama je on tek na sedmom mestu, a na prvom je - komunikacija.

KOLIKO PUTA JE NORMALNO?
Ako se vaš seksualni život svodi na jedanput mesečno, ne paničite. Ova cifra je podjednako "normalna", kao i ako imate seks dva puta nedeljno, tvrdi dr Milošević. - Takođe, odlazak lekaru se savetuje tek ako se problemi u seksualnom odnosu javljaju u najmanje 50 odsto pokušaja.

DIJAGNOZA
Razlučivanje psihičke od organski uzrokovane impotencije se može utvrditi već iz razgovora sa osobom. Muškarci sa psihogenom impotencijom obično imaju noćne ili ranojutarnje erekcije. Takođe, na samom pregledu, ubrizgava se injekcija za postizanje erekcije, pa ako do nje dodje, to znači da su nervi i krvni sudovi koji su potrebni za erekciju očuvani. I u tom slučaju, poremećaj ima psihički uzrok.

MUŠKARCI
Najčešće seksualne disfunkcije

*Impotencija

Nemogućnost postizanja ili održavanja erekcije, uzroci mogu biti organske i psihičke prirode (najčešće stres).

*Problemi s ejakulacijom

Prerana ili odložena ejakulacija, možete je „prevariti“ tako što ćete penis, kad osetite da ste blizu kraja, izvući iz vagine i preći na druge seksualne tehnike (oralne, milovanje...), pa ga onda ponovo vratite.

*Gubitak seksualne želje

Javlja se usred hormonskih poremećaja, psihičkih poremećaja i zloupotrebe lekova.

*Dispareunija

Bol pre, tokom ili posle seksa javlja se u testisima i na vrhu glavića penisa, lečenje je složeno.

*Anafrodizija

Nedostatak seksualne želje, odnosno libida, najčešće uzrokovana psihičkim tegobama.

*Zakrivljenost penisa

Može da bude urođena ili stečena, usred raznih bolesti, kao što je ateroskleroza. Ako je zakrivljenost tolika da onemogućava seks, treba potražiti profesionalnu pomoć.

ŽENE

Najčešće seksualne disfunkcije

*Anorgazmija

Učestala pojava kod žena, čak u 50 odsto slučajeva, odlikuje je nemogućnost doživljavanja orgazma. Lakši slučajevi se leče razgovorom između partnera, a u težim se treba javiti lekaru (na primer, ako žena nikada nije doživela orgazam).

* Vaginizam

Grč mišića vagine koji penisu onemogućava da prodre, zbog čega svaki pokušaj čini bolnim po ženu. Najčešće je uzrok psihičke prirode.

*Dispareunija

Bol pre, tokom i posle seksa, koji može da bude uzrokovan psihičkim problemima, ali i premalom vlažnošću vagine. Ukoliko je problem u vlažnosti, probati s upotrebom lubrikanata. Ako ni to ne pomaže, javite se lekaru.

*Anafrodizija

Polna hladnoća, takozvana frigidnost, zbog koje ona ne oseća nikakvu želju za partnerom i seksualnim činom. Najčešći su psihički uzroci.

Broj 145
Hrast čisti spolja, trezni iznutra

Beli luk za sve bolesti

Hmelj peva uspavanku

Jesenja nega
Vlažnost čuva zdrav ten

Dijetalna ishrana
Recite zbogom masnom i slasnom

Čokolada
Hrana za bogove mami na greh

Supe i čorbe
Greju dušu i telo

Vežbe za bebe
Da brže prohoda

Onkologija
Pregled glavu čuva

Stomatologija
Kod zubara i kad ne boli