Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 145
aktuelno izdanje
Afrodizijaci iz bašte

Piše: J. Matijević
Odavno je poznato da pojedine namirnice, osim okrepljućeg, imaju i afrodizijačko dejstvo zahvaljujući pre svega bogatstvu vitamina A, C i E, kao i vitaminima B grupe, cinku, jodu i ugljenim hidratima, sastojcima којi stimulišu seksualni nagon i stvaraju preduslove za opušten i uspešan ljubavni čin. "Čarobni ljubavni sastojci" mogu da se nađu u mnogim biljkama koje se svakodnevno upotrebljavaju u ishrani. Prirodne vijagre nisu samo bademi, orasi, zeleni anis, cimet ili kakao. Podsećamo vas i na zaboravljene i one koji potiču iz dalekih predela a mogu da se kupe u biljnim apotekama.

CELER
Onaj koji se uzgaja u vrtovima je, za razliku od divljeg, vredna lekovita biljka. Lekovite materije, kao što su antioksidans flavonoid apiin, etarsko ulje, vitamin K, dijetalna vlakna i aminokiselina asparagin, nalaze se u korenu, stabljici i listovima. Odličan lek u ranim fazama reumatizma i gihta. Preporučuje se sklonima debljanju i onima koje se "bore" protiv celulita. Snižava krvni pritisak i smanjuje nivo šećera u krvi, a sok od celera reguliše menstruacije. Deluje i kao urinarni antiseptik, delotovoran je kod bolesti bubrega i ublažava upale grla. Celer sadrži kumarin, koji sprečava štetno delovanje slobodnih radikala. Kompleks vitamina B iz ove biljke podstiče razmenu ugljenih hidrata u telu, jača živce i mozak, pomaže rad creva, čini i održava zdravim kožu, kosu, oči i jetru. Za bolju potenciju kod muškaraca, koristio se još u srednjem veku zbog sadržaja etarskih ulja, pa se u nekim zemljama i danas koristi u salatama, a najpoznatija od svih je Valdorfska.

RECEPT
- 300 g korena celera
- 200 g kiselkastih jabuka
- 3 kašičice limunovog soka
- kašičica vegete
- 100 g majoneza
- 50 g oraha
Celer i jabuke izrendajte, pospite vegetom, nakapajte limunovim sokom i izmešajte. Dodajte majonez i ponovo sve lagano izmešajte. Pospite seckanim orasima i služite u staklenim posudama.

KOMORAČ
Glavni sastojak mu je etarsko ulje sa apiolom i izoapiolom, belančevine i šećere. Pojačava rad ćelija, jača imunitet, zaustavlja razmnožavanje mikroorganizama, blagotvorno utiče na nervni sistem, umiruje i opušta. Koristi se za lakše iskašljavanje, protiv gasova u crevima. Plod komorača je sastavni deo mnogobrojnih čajnih mešavina protiv želudačnih i crevnih tegoba, smetnji u radu jetre i žuči i za mršavljenje. Od davnina se koristi kao afrodizijak.
NAPOMENA: Uzima se u manjim količinama jer semenke komorača mogu da izazovu neurološke poremećaje i halucinacije.

RECEPT
- 10 g semenki komorača
- litar vode
Semenke kuvajte par minuta u vodi, poklopite i ostavite da se prohladi. Pijte po jednu šoljicu čaja posle svakog obroka.
Pola sata pre seksualnog odnosa, takođe, možete da uzmete 4-6 kapi ekstrakta komorača s pola kockice šećera.

JEČAM
Sadrži dosta vitamina A, D, E i B12 i pantotenske kiseline, a od minerala kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, fosfor, kobalt, fluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja štite od raka debelog creva. Koristi se za lečenje plućnih bolesti, protiv raznih upala, šuljeva i promuklosti. Ova žitarica blagotvorno deluje na protok krvi kroz organizam i čisti preponske i genitalne kanale.

RECEPT

- 10 g ječmene slame
- litar vode
Ključalom vodom prelijte jačmenu slamu i kuvajte još desetak minuta na tihoj vatri. Poklopite i ostavite 2 sata da se prohladi. Pijte 2-3 šoljice dnevno.

ŠPARGLA
Iako nije priznata kao lekovita biljka, lekovitost je proslavila šparglu u istoriji. U Kini, bila je lek protiv suvog kašlja, čireva, otoka i za ublažavanje bolova u nogama. U Francuskoj su je hvalili kao diuretik, koji ima moć da rastvara kamenje u bubregu. A u 15. veku ovom "jelu s bogataških stolova" dodeljen je status moćnog muškog afrodizijaka, pa su je nazivali "čulnim štapićima". Špargla je lekovitija od mnogih priznatih lekovitih biljaka, a njen koren se odavno koristi u medicini. Blagotvorna je protiv zatvora, anemije i kao oblog protiv ekcema. Dobra je hrana za dijabetičare i rekonvalescente. Zbog visokog sadržaja folne kiseline, preporučuje se ženama koje se pripremaju za trudnoću, ali nervozni i oni koji pate od nesanice treba da je izbegavaju. Obiluje vitaminima B2 i B6. Špargla se od davnina koristi i za ublažavanje simptoma PMS, reumatoidnog artritisa i kod povišenog krvnog pritiska. Ipak, smatra se da je najznačajnije njeno diuretično svojstvo. Špargla se preporučuje pri otežanom mokrenju, obolelim od gihta, vodene bolesti i reume, ali se izričito zabranjuje bolesnicima s akutnom upalom zglobova, mokraćnih puteva i prostate. Njena tajna je u bogatstvu cinka, molibdena i asparaginske kiseline čije međusobno delovanje pojačava potenciju.

PRIPREMANJE
Može da se jede kuvana, pripremaju se supe, salate i variva, a pogodna je i za konzervisanje. Spoljašnji slojevi špargle sadrže najviše vitamina i mineralnih soli, pa bi trebalo blago da se očiste, a ne da se oljušte. Nije svejedno ni kako se kuvaju. Izdanci se povežu u snop, stave u dubok lonac s vrhovima okrenutim nagore i voda se nalije do pola. Kuva se obavezno poklopljeno. Pipremljene špargle su izvanrednog ukusa, a i hranljivost im je sačuvana. Ako su postale drvenaste i nisu za salate ili variva, kuvajte ih u čorbi od povrća, kojoj će znatno poboljšati ukus.

MAKA
Ova biljka raste u visokim predelima Anda u Peruu, ali može da se u kupi u biljnim apotekama. Koren make liči na rotkvicu, a koristi se još od doba Inka kao hrana i lek za povećanje vitalnosti, seksualne želje i plodnosti. Oblast u kojoj ova biljka raste poznata je po ekstremnim klimatskim uslovima (manjak kiseonika, mraz, jaki vetrovi i sunce) i ni jedna druga biljka koja se koristi za ishranu ne uspeva na tako visokoj nadmorskoj visini. Osušen koren make sadrži proteine, dijetna vlakana, ugljene hidrate i masti. Sadrži i kalcijum, gvožđe, vitamin B grupe, C i E, magnezijum, fosfor, cink, selen i jod, ali i alkaloide, tanine i saponine. Hemijske analize su potvrdile da sadrži biološki aktivne aromate koji imaju jedinstveno dejstvo afrodizijaka. Smatra se da pozitivno dejstvo make na plodnost potiče od blagotvornog adaptogenog dejstva na endokrini sistem i produkciju gonadotropnih hormona. Maku koriste i muškarci i žene koji žele da povećaju seksualnu energiju i plodnost, a na zapadu je naročito popularna kao pomoćno sredstvo u lečenju tegoba u menopauzi i menstrualnom ciklusu.
NAPOMENA: Ne preporučuje se uzimanje u periodu trudnoće i laktacije.

NAČIN UPOTREBE
Peruanci pojedu i do nekoliko stotina grama svežeg ili osušenog korena make dnevno. Pošto se vekovima koristi u ishrani više nego u suplementima, smatra se da je upotreba make u dijetetskim suplementima bezbedna. Nisu zabeleženi sporedni neželjeni efekti. U dijetetskim suplementima obično se uzima 4-6 kapsula od po 500 mg praška make dnevno ili 2,5-10 g korena make dnevno (1 kašičica = 2g).

Broj 145
Hrast čisti spolja, trezni iznutra

Beli luk za sve bolesti

Hmelj peva uspavanku

Jesenja nega
Vlažnost čuva zdrav ten

Dijetalna ishrana
Recite zbogom masnom i slasnom

Čokolada
Hrana za bogove mami na greh

Supe i čorbe
Greju dušu i telo

Vežbe za bebe
Da brže prohoda

Onkologija
Pregled glavu čuva

Stomatologija
Kod zubara i kad ne boli