Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 146
aktuelno izdanje
Biljnim štitom protiv virusa
Piše: Vukosava Stevanović, apotekar
Kao što smo mogli i da očekujemo stigla je epidemija novog gripa, pa je razumljivo da veliki broj pacijenata dolazi u apoteke i traži pomoć za tegobe koje ih muče. Ili, jednostavno savet kako da se ponašaju. Šta bi, kada je reč o preventivi trebalo da znaju?
Da bi sprečili pojavu infekcije pre svega bi trebalo da znamo da su istraživanja humanih virusa potvrdila da u spoljašnjoj sredini virus opstaje 2 do 8 časova. Uništava ga temperatura od 75 - 100o C, a neotporan je i na 3% hidrogen, 70% alkohol i sapun. Zbog toga se i preporučuje često pranje ruku ili čišćenje hidrogenom ili alkoholom. Preporučuje se i dezinfekcija radnog prostora i izbegavanje dodirivanja sluzokože oka, nosa i usta neopranim rukama.
Osim ovih higijenskih mera dobro je da se:
* pije što više tečnosti (biljni čajevi i sokovi) i da se izbegavaju gazirani napici kao i oni sa kofeinom (kafa, crni čaj, zeleni čaj). Jer, kofein deluje diuretično i dehidrira organizam kome je i u preventivi potrebno dovoljno tečnosti
* često provetravaju prostorije jer visoka temperatura i suv vazduh pogoduju virusima
* održava vlažnost sluzokože nosa i očiju i češće ispiraju fiziološkim rastvorom, slezom, kamilicom ili nevenom
* jednom dnevno jede beli luk (studije koje ukazuju na blagotvorno delovanje u zaštiti od prehlade) i koristi propolis (ima virustatične osobine).

TERAPIJA

U izboru terapije trebalo bi da se vodi računa da ona ne poremeti prirodne odbrambene sposobnosti. Stoga je važno da se uzme u obzir opšte zdravstveno stanje pacijenta, sklonost alergijama, koje lekove redovno koristi, da li je reč o ponovljenoj infekciji... Zbog toga je najbolje da terapiju prepiše lekar. Ali, u svakom slučaju ne bi trebalo da se koriste antibiotici jer ne deluju na viruse, a i ozbiljno se sumnja u opravdanost stava da sprečavaju komplikacije. Obavezno koristite papirne maramice, posle upotrebe ih bacite i operite ruke. U slučaju da neko oboli odvojite njegovu čašu i peškir, a predmete koje dodiruje dezinfikujte. A, kada je reč o ishrani smanjite količinu masti i šećera u obrocima, kao i alkohola zato što slabe odbranu organizma.

BILJKE ZA JAČI IMUNITET

Koren i herba ehinacee (Echinaceae palide radix, Echinaceae purpureae herba, Echinaceae purpureae radix) smanjuje tegobe i skraćuje vreme trajanja prehlade. Povoljni efekti se postižu ako se ehinacea koristi posle pojave prvih simptoma i to u obliku kapi svaka 2 sata po 3 - 5 ml.
Sibirski ženšen (Eleutherococcus senticosus) pospešuje aktivnost imunih ćelija (dijabetičari oprez jer snižava nivo šećera!)
Koren ženšena (Ginseng radix) jača imuni odgovor organizma na viruse (dijabetičari oprez jer snižava nivo šećera!).

Biljke koje pospešuju znojenje

Cvet zove (Sambuci flos), osim što pomaže da se više znojimo, smanjuje bronhijalnu sekreciju i ublažava simptome prehlade.
Često se koristi sa lipom, a u komercijalnim preparatima se kombinuje sa ehinaceom i propolisom.
Cvet lipe (Tiliae flos) podstiče znojenje i izlučivanje mokraće i smiruje kašalj izazvan prehladom.

BILJKE PROTIV SUVOG KAŠLJA
I BOLOVA IZAZVANIH VIRUSOM

Koren belog sleza (Althaeae radix) ublažava iritaciju sluzokože usta, grla i želuca i smiruje suv kašalj.
List belog sleza (Althaeae folium) takođe ublažava lokalnu iritaciju koja izaziva suvi kašalj.
Plod borovnice (Myrtilli fructus) koristi se u lokalnoj terapiji upale sluzokože grla i usta.
List crnog sleza (Malvae folium) koristi se u slučaju iritirane i isušene slušokože usta i grla i iritirajućeg kašlja.
Cvet crnog sleza (Malvae flos) primenjuje se u slučajevima iritirane i isušene slušokože usta i grla i kod iritirajućeg kašlja.
Plod trnjine (Pruni spinosae fructus) ublažava tegobe koje nastaju kao posledica upale sluzokože usta i grla.
Herba uskoliste bokvice (Plantaginis lanceolatae herba) koristi se da ublaži tegobe zbog iritirane sluzokože usta i grla.
List kupine (Rubi fruticosi folium) koristi se da ublaži tegobe izazvane upalom sluzokože grla i usta.
List žalfije (Salviae officinalis folium) koristi se za ispiranje (grgljanjem) upaljene i inficirane sluzokože grla i usta.

Trebalo bi da se ima na umu da je važno da primena biljnih preparata i čajeva počne sa prvim simptomima. I, da terapija mora da se prilagodi problemima koji prate bolest. Na primer kad je povišena temperatura koristite biljke koje pospešuju znojenje, u slučaju začepljena nosa inhalirajte se eukaliptusom i mentom, a za grlo koristite preparate za umirivanje nadražene sluzokože. A, čajevi od pojedinačnih biljaka ili smesa koriste se za ispiranje grgljanjem, ali mogu i da se piju u malim gutljajima češće tokom dana.


DIJETETSKI PROIZVODI

U terapiji gripa i prehlade najčešće se koriste:
* vitamin C, iako postoji niz kontradiktornih tvrdnji, svi se slažu da su u slučaju virusnih infekcija povećane potrebe za ovim vitaminom. Preporučuju se doze od 1 - 4 g, ali tako visoke doze, ipak, bi trebalo da se piju samo dok traje infekcija. Izuzetak su pacijenti koji imaju bolesne bubrege ili kamen jer vitamin C u visokim dozama može da utiče na pojavu kamena.
* Mineral cink, koji je vrlo važan u terapiji jer može da zaustavi ili bitno skrati vreme trajanja prehlade. Bitno je da bude u obliku glukonata, glukonat-glicina ili acetata i da se uzima na 2 sata 13 - 15 mg. Cink, osim toga, ometa razmnožavanje virusa, sprečava da uđu u ćeliju i pomaže imunom sistemu da se izbori sa njima.
* Propolis, takođe, skraćuje vreme trajanja prehlade a istraživanja su pokazala da ekstrakt propolisa kod dece redukuje infekcije gornjih disajnih puteva.


TEMPERATURA PROTIV VIRUSA

Na temperaturi višoj od 33o C virusi se najbrže razmnožavaju, ali povišena telesna temperatura tome ne pogoduje, a kisela želudačna sredina, uz povišenu temperaturu, inaktivira viruse. Iz tih razloga se skidanje temperature preporučuje tek kada ona bude viša od 380 C. Izuzeci su deca koja su imala konvulzije, stariji ili hronični bolesnici.

Broj 146
Homeopatijom protiv gripa
Osećanje bira lek

Na čaju sa Toni Liversejdž
Čuvam Andrićeva pisma

Kako do skladnije figure?

Prošireni kapilari
Ne samo esteski problem

Pazi da se ne lupiš po glavi!

Aloja - pustinjska fontana mladosti

Jela od cvekle
Crvenim razoružajte viruse

Oštećenja sluha
Da te bolje čujem

Odnosi roditelja i dece
Beg u prijateljstvo