Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 146
aktuelno izdanje
Lagano otkotrljajte kameničiće!
Piše: Mr ph Veroljub Marković
Ako ste ikada doživeli oštre bolove u predelu bubrega, često veoma snažne, koji se javljaju bočno i šire prema preponama, mučninu i povraćanje, obilno znojenje, krv u mokraći (tamna, mutna mokraća), onda sigurno znate kako izgleda imati kamen u bubregu. Ovo oboljenje se javlja kod tri odsto žena i deset procenata muškaraca. Češće se javlja u mlađem i srednjem životnom dobu. Bolest je učestalija kod stanovnika toplijih krajeva (jer je kod njih češća dehidratacija, zbog čega imaju povećanu koncentraciju minerala u mokraći).
- Ukoliko je prisutan upalni proces, ovim simptomima se pridružuju temperatura i groznica i učestala potreba za mokrenjem, koje je otežano, praćeno bolovima a mokraća je često neprijatnog mirisa – kaže za “Bilje i zdravlje” magistar farmacije Veroljub Bata Marković. - Uzroci stvaranja bubrežnih kamenova nisu sasvim jasni i najčešće uzrok ostaje nepoznat. Pojava ima naslednu dimenziju, a sklonije su joj osobe koje boluju od gihta, upalnih bolesti mokraćne bešike i hroničnih upala mokraćnih puteva.
Takođe se zna da nedovoljan unos tečosti, kao i dugotrajno ležanje, podstiče stvaranje kamenčića. Hrana koja je bogata kalcijum-oksalatom, kao što su čokolada, grožđe, spanać, jagode i druge, kod ljudi koji imaju predispoziciju za ovu bolest, takođe mogu ubrzati nastanak bubrežnog kamena.
- Pošto se bolest dijagnostikuje, kao “prva pomoć” preporučuje se unošenje dovoljno vode ( 3-4 litra na dan) i uzimanje sredstava protiv bolova u iščekivanju mogućeg spontanog izbacivanja kamena putem mokrenja. Statistika pokazuje da više od 90 odsto bubrežnih kamenaca se izbacuje spontano u roku od jednog do dva meseca, dobrom hidratacijom i kretanjem ukoliko su kamenovi takve veličine i oblika da mogu da prođu kroz kanale urinarnog trakta – dodaje naš sagovornik. - Ako je kamen toliki da ne može da se spontano izbaci, nužna je hirurška intervencija ili specijalna tehnika litotripsije kojom se veliki kamenovi razbijaju u komadiće.


KADA KOD LEKARA

U slučajevima kada su prisutni simptomi kamena u bubregu potrebno je da dobijete zvaničnu dijagnozu od lekara specijaliste. Lekar će uzeti iscrpne podatke, uraditi biohemijske analize i rendgenski pregled, ultrazvuk, kako bi se utvrdilo prisustvo kamena, njihov broj, veličina i položaj. Takođe će utvrditi i biološke faktore rizika koji su doprineli i koji podstiču nastajanje prisutnog kamena. Tek kada imate sigurnu dijagnozu, možete da pristupite samolečenju.


SAMOLEČENJE

Cilj lečenja i samolečenja, navodi Veroljub Marković, je sprečavanje pojave kamena u bubregu, usporavanje njihovog rasta, ukoliko su već nastali, i podsticanje njihove spontane eliminacije. Na taj način se sprečavaju i smanjuju problemi upala, infekcija, bolova, zastoja u protoku mokraće, poremećaji u radu bubrega i mokraćnih kanala.
* Potrebno je piti makar šest do osam čaša vode svakog dana, posebno u letnjem periodu. Ako smo izloženi napornim fizičkim aktivnostima duže vreme, potrebno je unositi i više. Na osnovu učestalosti dnevnog uriniranja i boje i količine urina pratimo da li pijemo dovoljno vode. Osećaj žeđi nije pouzdan kriterijum za nedostatak vode u organizmu a odrasli vodu treba da unose i kada nismo žedni (najmanje 2 litra dnevno).
* Kada je hana u pitanju, potrebno je smanjiti uzimanje namirnica koje sadrže kalcijum - oksalat (spanać, grašak, jagode, slatka crvena paprika, celer, grožđe, čokolada, crni čaj, cvekla, krastavac, grejpfrut, peršun, koštuničavo voće).
* Ukoliko imate kamen od mokraćne kiseline potrebno je smanjiti unos namirnica koje sadrže urine (riba, školjke, crveno meso, integralne žitarice, pasulj, karfiol, grašak, spanać). Takođe je potrebno smanjiti količinu belančevina u ishrani.
* Na povećanje oksalata u mokraći utiče i kuhinjska so (natrijum hlorid), čija dnevna količina ne treba da prelazi 3 grama!
* Na povećanje nivoa kalcijum-oksalata u mokraći a time i stvaranje uslova za nastanak kamena utiče potencijalno i vitamin D (koji se rastvara u mastima i deponuje u masnim tkivima zbog čega može doći do predoziranja). Vitamin D treba dozirati uz konsulataciju s lekarom.
* Na stvaranje oksalatnih kamenova utiče višak oksalata. Dijeta sa visokim unosom masnoća i soli i niskim unosom fibrinskih vlakana povećava rizik od nastanka kamena.
* Mineral kalijum koga ima dosta u voću i povrću pomaže u prevenciji formiranja bubrežnih kamenova.
* Mineral magnezijum može da pomogne rastvaranju kamenova manje veličine pre nego što oni postanu veliki problem. Potrebna dnevna količina magnezijuma je oko 300 mg.
* Vitamin B6 ima dvostruko korisno delovanje, deluje kao prirodni diuretik, a takođe pomaže razlaganje kamenova. Dnevno se unosi 10 mg.
* Vitamin C treba izbegavati budući da od njega u organizmu nastaje oksalat, ali samo ako je dnevna doza veća od 6g!


BILJEM PROTIV KAMENA

* Pirevina se koristi za sprečavanje stvaranja kamena u bubregu i upalnih procesa urinarnog trakta. Treba piti oko četiri šolje čaja dnevno( u 2 dl kipuće vode doda se kašičica suve biljke).
* Rastavić smanjuje tegobe izazvane kamenom u bubregu i poboljšava opšte stanje urinarnog trakta. Deluje diuretično.
* Čaj od đumbira primenjen lokalno kao vruća kompresa izaziva nadražaj kože i time smanjuje centralne bubrežne bolove.
* Selen se koristi kao snažan diuretik (dve do četiri kašičice suve biljke na šolju kipuće vode) jednom dnevno.
* Peršun je takođe diuretik. Dnevno se koristi dve do tri šolje čaja.
* Medveđe grožđe kao blag diuretik i antiinfektivno sredstvo je korisno za zdravlje urinarnog trakta.
Napomena: Pre upotrebe lekovitog bilja treba utvrditi stanje organizma osobe koja ima problem sa kamenom u bubregu. Određivanje konkretnog lekovitog bilja, eventualnih biljnih smeša, definisanje dnevnih doza i sprečavanje neželjenih dejstava lekovitih bilja zahteva pomoć stručnjaka za fitoterapiju.

Broj 146
Homeopatijom protiv gripa
Osećanje bira lek

Na čaju sa Toni Liversejdž
Čuvam Andrićeva pisma

Kako do skladnije figure?

Prošireni kapilari
Ne samo esteski problem

Pazi da se ne lupiš po glavi!

Aloja - pustinjska fontana mladosti

Jela od cvekle
Crvenim razoružajte viruse

Oštećenja sluha
Da te bolje čujem

Odnosi roditelja i dece
Beg u prijateljstvo