Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 147
aktuelno izdanje
"Bokserka" nežnog srca
Anđelika Simić


Piše: J. Matijević
Iako je njena imenjakinja poznata holivudska diva, ime glumice Anđelike Simić najpre nas je asociralo na istoimenu lekovitu biljku za koju botaničari kažu da je “nezamenljiv začin poslastičarima, neodoljivog mirisa i ukusa najpre slatkastog, a potom aromatično ljutog”.
- To je najbolji i najkraći opis mojih osobina – uz osmeh kaže naša sagovornica. - Čula sam za tu biljku, a jedan gledalac, koji je gledao predstave u kojima sam igrala, poklonio mi je crtež anđelike i još uvek ga čuvam. Ali, za njene karakteristike do sada nisam znala i iznenadile su me.

* Kada ste Vi umiljati i „slatki“, a kada ljuti?
- Pokušaću da budem objektivna, mada bi moji prijatelji to bolje znali da kažu. Imam ljudsku toplinu, ali ponekad umem da budem prgava i ljuta. Trudim se da se obradujem svakom danu, volim da budem sa prijateljima, jer me oni odmaraju i moja su druga polovina, ona koja nedostaje da bi čovek bio potpuna ličnost. S druge strane dok radim, na probama, dešava se da budem impulsivna i ljuta ali ne u pravom smislu reči. Možda je bolje da se kaže da sam žestoko predana što je posledica stvaralačkog procesa.

* Nije nam promaklo da imate savršenu liniju, a čini se i da redovno vežbate.
- Ne mogu da se setim kada sam počela da vežbam, ali poslednjih desetak godina se trudim da bude redovno. Oduvek sam volela da se „družim“ sa sportom i da budem fizički aktivna. To je deo moje prirode, a ne moranje, mada moj posao zahteva dobru kondiciju. Fizička aktivnost je moja velika potreba i ako napravim pauzu od četiri-pet dana, onda sam ljuta na sebe, iako mi je, ponekad, teško da u isti dan „upakujem“ probe, predstavu i trening, naročito ako sa predstavom imamo gostovanja. Zasada vežbam samo u teretani i trudim se da to bude, u najboljem slučaju, pet puta sedmično. Žao mi je što sam zbog obaveza prekinula da treniram boks, ali razmišljam da počnem ponovo.

* Otkuda to, za žene još uvek neobično interesovanje?
- Naravno, nisam sebe „videla“ u tom sportu, jer sam mislila da ne pripada mom biću. Ali, jednom prilikom, dok sam vežbala u teretani, pružila mi se prilika da probam boks. Pošto volim izazove, nisam odolela. Već posle prvog treninga kupila sam bokserske rukavice, počela da vežbam i uvidela da mi prija. Boks je odličan kardiotrening i za oblikovanje tela, jer aktivira sve mišiće. Posle prvog treninga sam, iako sam redovno vežbala u teretani, osetila upalu mišića za koje sam tek tada saznala da postoje. Boks je jedna od mojih najuzbudljivijih sportskih aktivnosti.

* Jeste li nekada imali problema sa viškom kilograma?
- Nisam. Češće mi je problem manjak kilograma iako sam ljubitelj hrane i ne znam da li postoji nešto što ne volim da jedem. Uživam i da kuvam, pa mogu slobodno da kažem da sam gurman, jer jedem sa slašću i velike porcije. Jedino se s voćem slabije „družim“. Povremeno ujutro popijem okrepljujući sok od sveže ceđenog grejpa i pomorandže, a banane jedem pre i posle treninga. Imam lošu naviku da ne doručkujem iako me od detinjstva mama učila da iz kuće ne izlazim bez doručka. Ali, moram dobro da „načnem“ dan da bih nešto pojela. Ipak, u poslednje vreme se trudim da poboljšam ishranu, tako što osluškujem šta mi organizam traži pa to jedem.

* Hvale Vas da ste žena baršunastog tena. Koliko vremena posvećujete nezi lica?
- Ne mogu da se pohvalim da sam disciplinovana, a nemam baš ni idealan ten. Koža mi je osetljiva i mešovita, pa najmanje jednom mesečno idem kod kozmetičara. Tragam za kremama koje prijaju mom licu i nije mi žao da za njih trošim pare.

* Da li uveče pre spavanja uvek obavezno očistite lice?
- Uh! Ne, uvek! U novinama, na ovo pitanje uglavnom čitam iste odgovore: „Koliko god da sam umorna, poslednjim atomima snage pre spavanja skidam šminku“. Ako su to iskreni odgovori, divim se tim ženama. Ti atome snage meni ponekad nedostaju, ali o tome brinem tek sutradan, kad se probudim.

* Imate dosta obaveza, redovno odlazite u teretanu, a kako i gde se najradije odmarate?
- Na putovanjima! Ne mogu baš da se pohvalim da sam obišla Srbiju, ali sam putovala po svetu. Snažan utisak na mene je ostavio Buenos Ajres. Rim me očarao i potisnuo utisak koji je, prethodno, na mene ostavio Pariz. Važno mi je i u kom godišnjem dobu posećujem neko mesto i najviše volim da to bude leti, pošto sam isključivo „letnji“ tip. Zasto volim Grčku i njena mora, ali najbolje se odmorim u Beogradu. Naročito leti kada temperature dostignu četrdeseti podeok, kada je grad pust i svi su „pri reci“. Tada uživam da koračam vrelim beogradskim ulicama, kada sve treperi od vrućine. To mi prija i odmara me.

POZORIŠTE NA PRVOM MESTU
* Publika Vas češće gleda u pozorištu nego na filmu?.

- U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, nedavno je bila premijera predstave „Za sada nigde“. U ovom pozorištu glumim i u „Mletačkom trgovcu“, „Fedrinoj ljubavi“, „U lovu na bubašvabe“. U Ateljeu 212 igram u predstavama „Posetilac“, „Svici“ i „Odumiranje“ i u Zvezdara teatru „Brod ljubavi“. Ovih dana, u Bitef teatru pripremamo zanimljivu predstavu „Džeki Kenedi/Medeja“. Oba dela su monodrame, ali igraju četiri glumice.
* Aktivni ste s obzirom na to da ste u statusu slobodnog umetnika.
- Mora se!

VODA ZA DOBRO JUTRO
- Nisam ljubitelj kafe i nemam jutarnji „kafeni“ ritual. Skuvam je pre podne, jedino kada imam slobodan dan, a važno mi je i da je popijem u pozorištu pre početka probe. Pijem mnogo vode, najviše ujutru kad ustanem. Neko bi pomislio da sam večerala rakiju!

Broj 147
Virusna oboljenja:
Moćno oružje iz košnica

Na čaju sa.../Karmen Vegas de Spalajković
Zbog ljubavi iz egzotike u sneg

Homeopatija/Glavobolja
Bambus odnosi bol

Travke umesto pilula

Brzo i lako do top forme

Prva linija odbrane protiv bakterija

Post - suzdržite se od obilnih obroka

Pilećom supom pobedite infekciju

Svi lekovi protiv povišene temperature

Pomozite plućima da lakše dišu