Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 147
aktuelno izdanje
Muke zbog kiseline
Piše: J.M.
Gorušica je jedna od najčešćih tegoba među zdravima, pa se smatra da je samo neprijatna i prolazna pojava koja ne stvara naročite zdravstvene posledice.
- Jedan od simptoma dispepsije (lošeg varenja) je gorušica koja nastaje zbog vraćanja želudačne kiseline u jednjak – objašnjava primarijus dr Vesna Janjušević, specijalista opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja “Stari grad”. - Osim gorušice, simptomi lošeg varenja su bol ili nelagodnost u gornjem delu trbuha praćen nadimanjem, podrigivanjem, ranom sitošću i mučninom.
Naša sagovornica kaže da čak 60 odsto onih sa lošim varenjem nema patohistološke promene (nema bolest) u organima za varenje već funkcionalni poremećaj, koji uzrokuje povećano lučenje kiseline u želucu. Samo 40 odsto ima neku bolest koja može da izazove gorušicu, kao što su čir (ulkusna bolest) ili refleksni ezofagitis (zapaljenje jednjaka koje se osim gorušicom ispoljava i regurgitacijom - vraćanjem hrane).
- Važno je da se zna da je posle prejedanja normalno da se određena količina hrane iz želuca vrati u jednjak i da se tom prilikom oseća “kiselina”. Međutim, ako je to vraćanje hrane količinski veliko, često i dugotrajno može da ošteti sluznicu jednjaka i izazove upalu koja je najčešće hronična. Blaga grušica leči se antacidima, lekovima koji skupljaju višak kiseline i uzimaju se po potrebi. U težim slučajevima daju se lekovi koji sprečavaju lučenje kiseline i njih propisuje lekara.
Pravi uzrok lošeg varenja se ne zna. Ipak, kako kaže dr Janjušević neke preporuke za prevenciju i ublažavanje tegoba postoje:
1. Najpre prestanite da pušite, jer pušenje pospešuje lučenje kiseline.
2. Promenite način ishrane. Izbegavajte sva gazirana pića, kafu, proizvode od paradajza, pomorandže i čokolade, kao i masnu, kiselu i ljutu hrana. Ako imate slab stomak vodite računa koja hrana vam izaziva smetnje i izbegavajte je. Na primer, nekom smeta pasulj, nekom karfiol, grašak i luk.
3. Smanjite telesnu težinu, jer su kod gojaznih tegobe izraženije.
4. Vodite računa o dinamici uzimanja hrane. Nemojte da obedujete najmanje tri sata pre spavanja, jer toliko vremena je potrebno da sva hrana iz želuca pređe u creva.
5. Kod izražene gorušice spavajte na višem uzglavlju, tako da vam glava i ramena budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na telo.
6. Nemojte da oblačite tesnu odeću i da stavljate kaiševe koji stežu struk, kao ni uske, tesne suknje i pantalone.
7. Ne nervirajte se jer svakodnevno nerviranje povećava lučenje kiseline. Naučite da se na pravi način suočite sa stresom.

HELIKOBAKTERIJA
- Jedan od mogućih uzroka problema sa varenjem je i bakterija helikobakter pilori. Ukoliko takva sumnja postoji, neophodno je da pacijent uradi test na helikobakteriju. Ako su testovi pozitivni onda se radi eradikacija bakterije koja se sprovodi kombinacijom dva antibiotika i leka za kiselinu. Terapija traje 7 dana – objašnjava dr Janjušević.

MOGUĆE KOMPLIKACIJE
- Dugotrajno, pojačano lučenje kiseline i nelečenje gorušice u periodu od 10-20 godina, ponekad izaziva promene u donjem delu jednjaka i pojavu takozvanog “Baretovog jednjaka”, koji može da prouzrokuje razvoj adenokarcinoma u 5-10 odsto slučajeva – kaže dr Janjušević.

GORUŠICA U TRUDNOĆI
- U trudnoći se povećava telesna težina i plod pritiska organe za varenje, što uzrokuje vraćanje hrane i gorušicu. Ona se podrazumeva i čest je “pratilac” trudnoće – objašnjava naša sagovornica.

OBILNE SLAVSKE TRPEZE
- Često se misli da gazirana voda poboljšava varenje zbog ugljendioksida koji olakšava podrigivanje i umanjuje pritisak u stomaku. Ali, upravo gazirana pića izazivaju pojačano lučenje kiseline! Svima koji odlaze na slave preporučujem da ne idu gladni da ne bi jeli više nego što im je potrebno, posebno kada se ide na večere. A kada jedu ne bi trebalo da zaborave da se osećaj sitosti javlja oko pola sata posle jela. Ako se jelima na trpezi ne odoli, sutradan se preporučuje voće, salate i dosta tečnosti. Nikako meso, jer se dugo vari (10 sati) – poručuje dr Janjušević.

Broj 147
Virusna oboljenja:
Moćno oružje iz košnica

Na čaju sa.../Karmen Vegas de Spalajković
Zbog ljubavi iz egzotike u sneg

Homeopatija/Glavobolja
Bambus odnosi bol

Travke umesto pilula

Brzo i lako do top forme

Prva linija odbrane protiv bakterija

Post - suzdržite se od obilnih obroka

Pilećom supom pobedite infekciju

Svi lekovi protiv povišene temperature

Pomozite plućima da lakše dišu