Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 147
aktuelno izdanje
Eliksir pre jela vraća snagu

Priredila: J. M.
Za lečenje opšte slabosti, iznemoglosti, iscrpljenosti i sličnih smetnji nastalih posle bolesti vekovima se u narodnoj a i naučnoj medicini koristi lekovito bilje. Najviše se ceni ono gorkog, oporog ukusa, koje ima mnogo tanina, gorkih i mirisnih sastojaka. Bilje se upotrebljava u obliku raznovrsnih preparata: prašaka, čajeva, tinktura, ekstrakata, toničnih vina i sokova, a ono što je zajedničko svim preparatima za jačanje i oporavljanje organizma je da se uvek uzimaju pre jela kako bi poboljšali apetit i pojačali lučenje enzima u organima za varenje. Slabost i iznemoglost su, takođe, stanja u kojem organizam postaje manje otporan. To je posledica nepravilnog rada pojedinih žlezda a najveća iznemoglost se oseća posle bolesti, zato se onima koji se oporavljaju, osim lekovitog bilja preporučuje i okrepljujuća hrana, pre svega ona koja obiluje vitaminima.

LINCURA
Nema sumnje da je koren ove biljke jedno od najefikasnijih sredstava za jačanje organizma. Vrlo je gorka, ali uopšte nije škodljiva. Gorki sastojci lincure pojačavaju lučenje želudačnog soka. Sama ili u smesi s drugim lekovitim biljem sličnog dejstva, lincura se osim kao sredstvo za jačanje koristi i protiv stomačnih tegoba, protiv groznice, kašlja, za olakšavanje i ubrzavanje varenja, protiv reumatskih tegoba i artritisa, za lečenje anoreksije i lošeg apetita.
NAPOMENA: Lincura se ne preporučuje kod akutnog čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, onima sa visokim krvnim pritiskom i trudnicama!

RECEPT
- 200 g korena lincure
- 1 l komovice ili crvenog vina
Koren sitno iseckajte i stavite u staklenu posudu. Prelijte komovicom ili vinom, dobro zatvorite i neka odstoji desetak dana, ali nekoliko puta dnevno dobro promućkajte. Posle 10 dana procedite, uspite u manje i čiste boce, dobro zatvorite i čuvajte na hladnom mestu. Pijte po jednu čašicu tri puta dnevno pola sata pre jela.

NANA
Zajedno sa kamilicom ovo je jedna od najpoznatijih lekovitih trava. Vrlo je složenog hemijskog sastava, a osim etarskog ulja prijatnog mirisa (od koga potiče lekovitost nane), u listu ima i malo tanina, gorkih materija i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je lekovito dejstvo ove biljke višestruko. Nana se upotrebljava kao blag i neškodljiv lek za umirivanje, protiv gasova, nadimanja, grčeva i teškog varenja, delotvorna je protiv neprijatnog zadaha i dobra za jačanje organizma.

RECEPT
- kašika lista nane
- kašika lista matičnjaka
- kašika cveta zove
- 700 ml vode
Sve sastojke sitno iseckajte i dodajte u proključalu vodu. Poklopljeno ostavite dva sata, procedite i pijte 10 dana po 200 ml pre doručka, ručka i večere.

PERŠUN
Ovaj svakodnevni začin u narodnoj medicini je nezamenljiv lek. Bogat je vitaminima, a posle šipka i borovnice, peršunov list ima najviše vitamina C. Sadrži još provitamin A, vitamine grupe B i veoma redak vitamin B12 značajan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala ima kalijuma, gvožđa, kalcijuma, mangana, magnezijuma i bakra. Izuzetno je delotvoran kao diuretik, povoljno utiče na cirkulaciju, ublažava srčane smetnje, dobar je za umirenje živaca, ublažavanje bolova, otklanjanje nadutosti, čišćenje krvi i okrepljenje organizma, protiv groznice, bolesti bubrega, upale očiju, vodene bolesti, oboljenja mokraćnih puteva i protiv šećerne bolesti.

RECEPT
- kašika peršunovog lista
- kašika lista i cveta majčine dušice
- kašika korena celera
- kašika lista i cveta bosiljka (
Sve sastojke sitno iseckajte i stavite u 7 dl proključale vode. Ostavite poklopljeno dva sata, procediti i uzimajte po 2 dl tri puta dnevno pre jela. Čaj pijte 10 dana.

HAJDUČICA
Sadrži vitamin K, etarsko ulje, flobatanin, malo cijanogenetskog glikozida i akonitnu kiselinu. Obiluje i ahileinom, gorkom materijom koja ima hemostatična svojstva (koagulira krv), što objašnjava njenu vekovnu primenu u lečenju rana. U narodnoj medicini koristi se za jačanje organizma, protiv bronhijalne astme, kamena u bubregu, hroničnog katara želuca, hroničnog zatvora, belog pranja kao i kod gasova, nadimanja i teškog varenja.

RECEPT
- kašika lista i cveta hajdučice
- kašika lista i cveta podubice
- kašika lista ruzmarina
Iseckane sastojke prelijte sa 7 dl proključale vode. poklopljeno ostavite dva sata. Procedite i zasladite kašikom meda. Pijte 10 dana po 2 dl pre doručka, ručka i večere.

ORAHOV LIST
Sadrži etarsko ulje (miriše na katran), tanine, galne i elagne kiseline, materije ljutog i gorkog ukusa. Sadrži i dosta joda pa se koristi za lečenje hipotireoze. U tradicionalnoj medicini spolja se koristi za kupke i obloge protiv rana i ekcema, raznih kožnih bolesti i upale očiju, kao ulje za kosu i zaštita od opekotina izazvanih sunčanjem. Kada je reč o unutrašnjoj upotrebi koristi se protiv crevnih parazita, za regulisanje varenja, jačanje mišića, protiv katara želuca, skrofuloze, krvarenja desni, rahitisa, lečenja plućnih bolesti, za čišćenje krvi i jačanje organizma.

RECEPT
- 3 kašike iseckanog orahovog lista
- 3 kašike lista nane
- 3 kašike lista matičnjaka
- 3 kašike lista i cveta stolisnika
- 1 l crvenog vina
Sve sastojke stavite u bocu vina i dobro zatvorite. Držite u toploj sobi 20 dana i promućkajte više puta dnevno. Potom procedite i pijte po 1 dl tri puta dnevno, najmanje 10 dana.

Broj 147
Virusna oboljenja:
Moćno oružje iz košnica

Na čaju sa.../Karmen Vegas de Spalajković
Zbog ljubavi iz egzotike u sneg

Homeopatija/Glavobolja
Bambus odnosi bol

Travke umesto pilula

Brzo i lako do top forme

Prva linija odbrane protiv bakterija

Post - suzdržite se od obilnih obroka

Pilećom supom pobedite infekciju

Svi lekovi protiv povišene temperature

Pomozite plućima da lakše dišu