Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 148
aktuelno izdanje
Dama s duplom
porcijom talenta
Mina Lazarević

Piše: A. Radulović
Bez obzira da li ste je upamtili kao šarmantnu tinejdžerku Čupku iz “Porodičnog blaga”, seksi Lela iz “Seks bomb” ili kao takmičarku na Beoviziji, jedno je sigurno – kada su se delili talenti, Mina Lazarević je dobila duplu porciju!
Naizgled krhka plavuša u kojoj “čuči” devojčica, Mina kipti energijom na sve strane. Živi, kako i sama priznaje “sto na sat”, ali i po cenu umora, stiže da složi kockice privatnog i profesionalnog života. Srećna je što je dobila priliku da u jednoj profesiji ujedini sve svoje ljubavi – muziku, glumu i ples. Sve one koji uživaju u njenom predivnom glasu obradovaće 28. decembra Novogodišnjim koncertom u Domu Sindikata.
- Na koncertu kolege Ivana Bosiljčića provela sam se fenomenalno, toliko pozitivne energije nisam odavno doživela, morala sam to da ponovim - poverava nam Mina dok razgovaramo pred izvođenje predstave “Ko se boji Virdžinije Vulf” u pozorištu Slavija. - Koncert je moj način da se “igram” stvarima u kojima uživam i nadam se da će biti odlično. Pevaću svoje omiljene filmske numere, i nadam se da će i publika sa mnom pevati hitove iz Kose, Titanika, Boje noći, Brilijantina...
Na pitanje, da li se koncertom vraća muzici, prvoj ljubavi, kroz osmeh odgovara da od muzike nije nikada ni odlazila, samo se njome danas bavi na drugačiji način. Malo je poznato da je Mina zamalo postala pijanistkinja i da se najpre okušala na Muzičkoj akademiji. U jednom momentu je ipak rešila da se “preseli” na srodnu, glumačku akademiju. I nije se pokajala.
- Gluma mi omogućava da radim sve ono u čemu uživam. Dok sam sedela za klavirom, to mi je bilo statično, previše mirno za moj temperament. Ovako, u mjuziklu naročito, potpuno sam svoja – priznaje naša sagovornica, dodajući da je uopšte ne brine što su je uloge na filmu do sada nekako zaobilazile. - Uloga koju priželjkujem na pozorištu ili na filmu je Mjuzikl Viktor Viktorija. Potrefilo se da u nekim filmskim ulogama koje su mi nuđene nisam videla sebe iz raznih razloga, ali verujem da me prave uloge čekaju.
Priznaje da je uvek živela ludim tempom i stigla štošta da uradi. Mlada se upustila u avanturu roditeljstva, a dvanaestogodišnjem Luki sada pravi dvogodišnja sestrica Iva.
- Iz moje perspektive mnogo mi je lakše što je razlika među mojom decom velika. Vrlo sam temepratmentna i uvek u nekoj “frci” pa mi ovakva razlika baš prija - jedan pubertet, jedno malo dete, različiti su stresovi i radosti i nekako se lepo uklopi. Kad god sam pretpana obavezama pitaju me “kako postižeš”? Ali, ni moja deca, ni muž nisu dužni da trpe zbog moje profesije. Uspevam sve da uklopim a trpim verovatno samo ja, moje slobodno vreme i neka sitna zadovoljstva. Nekada sam strašno umorna, ali kada se sprema nešto veliko, adrenalin odradi svoje, izdržim sve i tek kad prođe, onda se “izduvam” i opustim.
Iako uglavnom uspešno organizuju svoje obaveze, Mina i njen suprug Goran Stanić imaju bezrezervnu podršku baka, koje im spremno priskaču u pomoć.
Ništa u životu ne voli da radi polovično, kaže Mina, a svoj izbor je još davno napravila – porodica je na prvom mestu.
- Život sam uredila baš kako sam htela, ali nikada ne bih birala između porodice i posla. S druge strane, realno, ženi koja napravi taj izbor jeste teže, jer ne prestaju obaveze kad se vratimo s posla, tad tek počinje ono zbog čega smo na posao uopšte i išli. Ovaj posao ide uz moj temperament, i sigurna sam da ne bih mogla da radim “od sedam do tri”.

NEMA LETENJA NA OBLACIMA
Mada je danas masovna pojava da mladi, talentovani glumci vrlo brzo odlete “na oblake”, Mina smatra jednim od većih kvaliteta što je čvrsto na zemlji.
- Ma, ne stižem da podignem glavu od posla, dodaje kroz smeh. - Nemam problem sa realnošću, shvatam glumu kao posao kojim mogu da svojoj deci omogućim što kvalitetniji život. Muzička škola me istrenirala i uvela disciplinu u moj život. Još tamo sam naučila da bez mnogo vežbe truda i rada ne može ništa da se uradi, bez obzira što je u pitanju umetnost, za koju je talenat presudan. Pre toga to je zanat, koji mora da se savlada da bismo mogli da kreiramo nešto. Ali, onaj ko pomeša profesiju sa životom i uđe u virtuelni svet na sceni ili televiziji, može da upadne u zamku. I da bude nesrećan kada se svetla pozornice pogase, jer drugi život nema.

TELO BIRA JELOVNIK
Mina kaže da je delom njen živahan karakter zaslužan za mladalačku liniju, ali da veliku ulogu ima i genetika.
- Volim da jedem, uživam u ukusima, ali se hranim zdravo. Izbegavam masno, ne jedem svinjetinu, teška jela, ne “kljukam” se teškom hranom. Ne zato da bih ostala vitka, već zato što mi ne prija. Ne volim ni da jedem pred spavanje, jer mi to želudac teško podnosi – ubeđena je Mina. - Nemam “privilegiju” da budem bolesna i baš vodim računa kako se hranim i koja mi hrana prija, a koja ne. Nedavno sam se zbog obaveza i oslabljenog imuniteta razbolela, ali već posle dan i po sam morala da ustanem iz kreveta, čekala su me gostovanja, predstave...

GURMANLUCI “A LA MINA”
- Obožavam da kuvam i stalno kreiram nešto novo, pa čak i kada kuvam isto jelo, stalno dodajem nešto što će ga promeniti u odnosu na prethodni put – široko se osmehuje kada se povede priča o hrani. - Volim da eksprerimentišem s ukusima, uklapam začine. Obožavam kad od povrća i mesa koje imam u frižideru sama “smućkam” neko svoje jelo. Ukusno, ali ne može dva puta isto da ispadne, jer ne znate koliko ste čega stavili. Mada, ni moj muž se ne libi da kuva. Kada ja ne stignem on preuzme “palicu” i vrlo je spretan u kuhinji. Ipak, volim ulogu žene u kući, kada dama kuva. Nije to kritika na ženski račun, nego sam tu prosto tradiocionalna - uvek mi bude žao muškaraca koji po tradicionalnim kafanama jure “obrok na kašiku”.

KONDICIJA ZA “PADANJE U NESVEST”
Naša sagovornica priznaje da trenutno ne ide na organizovane vežbe.
- Održavamo prilično veliki repertor, za mjuzikle moramo prilično da vežbamo i kada se još na to dodaju pripreme za koncert, mislim da bih pala u nesvest još i da idem negde na vežbe – iskrena je Mina. Kako sam pristalica ideje o vraćanju prirodi i prirodnom, svaki slobodan trenutak koristim da odemo do reke gde se najbolje smirim, to mi je potrebno. Leti se trudimo da što duže porodično provedemo na moru.

NEMAM VREMENA ZA BOLEST
Redovno idem kod ginekologa, zubara, ali nemam naviku da idem na preventivne preglede. Nemam nikakvih problema za sada, ali sam svesna da nisam takve fizičke konstitucije da mogu da “arčim” svoje telo. Alergična sam na nikotin a moram da izbegavam zadimljene prostore što je u mojoj profesiji jako teško. Jedva čekam primenu Zakona o zabrani pušenja na javnim mestima. Sklanjam sebe u situacijama koje mogu da me “koštaju”, jer posle sat sedenja u zadimljenoj prostoriji dobijem migrenu.
Mina je ubeđena sam da u prirodi postoji lek za svaku bolest – biljke, čajevi, med nam pomažu da sačuvamo snagu i zdravlje. Lekove nerado uzima, čak i vitamine. Radije bira da vodi računa o hrani i natera organizam da sam uzme iz hrane ono što mu treba nego da se “kljuka hemijom” koliko god da su vitamini dobri.

“HISTERIJA” OKO GRIPA
Ne dopada mi se panika i histerija oko novog gripa. Ni sama po prirodi nisam paničar, a hvala Bogu, deca su mi zdrava. Verujem da je to jer dobro spavaju, zdravo jedu, kod nas je “fast fud” i pekara izuzetak. Mislim da je spavanje najvažnije za regenerisanje i imunitet, pa iako nisam stroga mama, u spavanju mora da postoji red.

NE PADA IVER...
Moj prvi suprug je pijanista i nismo se iznenadili kada se Luka upisao u muzičku školu. Trenutno već završava 6. razred. Da li će nastaviti, to ne znam jer ga “drma” pubertet, ali vidim da voli i da se bori da ostane u tom svetu. Ivu od milošte zovem “Spajdermen”. Kako je još u stomaku bila strašno nemirna, takva je i danas. Moj suprug je igrač, i izgleda da je ona na njega povukla tu “žicu”.

Broj 148
Plodovi juga protiv prehlade i gripa
Pasulj - zrna puna proteina

Homeopatija:
Kad od stresa puca glava

Samolečenje/Nesanica:
Naterajte san na oči

Praznična trpeza:
Za gurmane i sladokusce

Pedijatrija:
Šta govori bebin plač

Kardiologija/Infarkt:
Brza reakcija spasava srce

Bolesti zavisnosti/Alkoholizam:
Kobna čašica više

Tai masaža:
Istezanje koje leči