Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 148
aktuelno izdanje
Zalogaj po zalogaj i
"ode mast u propast"
Piše: I. Kovačić
Kad obim struka kod muškaraca pređe 102 cm, višak kilograma nije više samo estetski problem već ozbiljna pretnja zdravlju : gojaznost je naime glavni faktor rizika za pojavu kardiovaskularnih smetnji, dijebetesa, hipertenzije...
- Glavni razlog za pojavu gojaznosti i kod muškaraca i kod žena jeste povećan unos hrane i nedovoljna potrošnja, kaže dr Jelena Kašanin, specijalista higijene iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”. Drugi bitan razlog jeste genetska predispozicija, koja može, ali i ne mora da se ispolji.

PRAVILNA ISHRANA
Iako kod nekih postoji genetska uslovljenost za pojavu gojaznosti, ona se umerenom i pravilnom ishranom od najranijeg detinjstva može sprečiti.
Pravilna ishrana koja podrazumeva pet obroka dnevno (tri glavna obroka i dve užine), najbolja je prevencija prekomerne težine, tvrdi dr Kašanin. Većina zaposlenih, međutim, ima neredovne obroke, njihova ishrana se često svodi na jedan glavni i prilično obilan obrok dnevno, a da nevolja bude veća, veliki broj ljudi obeduje tek u kasnim popodnevnim satima, po povratku sa posla. Do tada, najčešće glad zavaravaju grickalicama i takozvanom brzom, kaloričnom hranom. Takve nezdrave navike neminovno dovode do poremećaja metabolizma i taloženja kilograma.
- Ukoliko se prvi glavni obrok uzme u kasnim popodnevnim satima, recimo oko pet, šest sati popodne, sasvim je izvesno da će drugi biti oko deset, jedanaest uveče, kaže naša sagovornica. Te kasne večere, posle kojih se odlazi u krevet, ne dozvoljavaju organizmu da sagori unetu hranu. Tako, umesto da se pretvore u energiju, kalorije “odlaze” u salo.

RIZICI GOJAZNOSTI
Gojaznost nije samo estetski problem. Činjenica je da kod debelih muškaraca dolazi do ozbiljnih patoloških promena.
- Istraživanja pokazuju da se kod sedamdeset odsto gojaznih muškaraca javlja stečeni hipogonadizam, što znači smanjenje nivoa testosterona, objašnjava profesor dr Srđan Popović iz Instituta za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije.
A nizak nivo ovog "muškog" hormona uzrok je brojnim nevoljama kao što su gubitak libida i nezainteresovanost za seks, smanjenje vitalnosti i fizičke snage i pojava depresije. Sve to može dovesti do smanjenja kvaliteta semene tečnosti, kao i do erektilne disfunkciju.
- Istraživanja su, takođe, pokazala da je kod pedeset odsto muškaraca erektilna disfunkcija uzrok pojave infarkta i cerebrovaskularnog udara, odnosno, šloga. I to se najčešće javlja u trećoj godini od pojave erektilne disfunkcije, kaže dr Srđan Popović.

TERAPIJA
Kod terapije gojaznosti, posebno muškaraca, kako kaže profesor dr Popović, preporučuje se pregled kod više specijalista, jer su zdravstveni problemi koji se javljaju složeni i uzrokuju više smetnji.
- Erektilna disfunkcija je usko vezana za stanje kardiovaskularnog sistema, i kao alarm trebalo bi da podstakne pacijenta da hitno ode na pregled kod kardiologa, ali i urologa i endokrinologa. U lečenju erektilne disfunkcije uspešno se koriste lekovi koji mogu da posluže i kao vazodilatatori, odnosno lekovi koji širi krvne sudove, kaže dr Popović.
Drugi bitan korak je dijeta koja mora biti postepena i kontrolisana, što znači da se gubi samo par kilograma mesečno i da se postepeno smanjuje količina pojedene hrane.
- Uz adekvatan higijensko dijetetski režim ishrane, supstituciona terapija testosteronom može doprineti kvalitetnijem životu. Ona se primenjuje ukoliko je prostata zdrava, a praćenje njenog tumor markera je obavezno čak dva puta godišnje kod muškaraca preko 50 godina, kaže naš sagovornik.

TIPOVI GOJAZNOSTI
U zavisnosti od mesta na kojima se masno tkivo najviše taloži razlikuju se dva tipa gojaznosti. Prvi je “kruškasti” ili ginoidni, karakterističniji za žene, a drugi “jabuka” ili androidni, češće zastupljen kod muškaraca. Kod “ženskog tipa gojaznosti” masti se nagomilavaju u donjem delu tela, obično u predelu bokova, tako da telo dobija izgled kruške. Kod “muške gojaznosti” masne naslage se uglavnom sakupljaju u predelu stomaka, pa telo dobija izgled jabuke.

INDEKS TELESNE MASE
Usvojen princip u svetu, i kod nas, po kojem se određuje stanje uhranjenosti jeste indeks telesne mase (ITM).Ovaj indeks kod normalno uhranjenih ima vrednost od 18,5 do 24,9. Kada ova vrednost prelazi 25, onda govorimo o prekomernoj težini, dok kod gojaznih osoba ova vrednost prelazi 30!
Indeks telesne mase (ITM) izračunava se tako što se telesna masa izražena u kilogramima podeli sa kvadratom telesne visine, izražene u metrima. Npr. Ako je neko visok 1,70m i težak 70 kg, njegov ITM će biti 24,2 (70:(1,7dž1,7)=24,22), što znači da nema višak kilograma.

BUCMASTA VEĆINA
Istraživanja Instituta za javno zdravlje Srbije iz 2000. godine pokazala su da više od polovine odraslog stanovništva Srbije (54 odsto) ima problem prekomerne uhranjenosti (predgojaznost i gojaznost) od čega je 36,7 odsto predgojazno, a 17,3 gojazno. Najveće nevolje sa viškom kilograma imaju stanovnici Vojvodine - 58,5 odsto. Veći indeks telesne mase imaju žitelji seoskih područja za razliku od onih u gradskim.

AMERIKANCI NAJDEBLJI
Smatra se da će 21. vek obeležiti vreme kada će gojaznost poprimiti epidemijske karakteristike. Istraživanja rađena 2000. godine pokazuju da najveću zastupljenost gojaznosti u svetu imaju SAD, čak i do 50 odsto. Na drugom mestu je Australija, a od evropskih zemalja, to su zemlje bivše Jugoslavije, gde je ovaj procenat između 30 i 40 odsto. Prema proračunima statističara, ako se nastavi porast gojaznosti do 2025. godine u SAD će 100 odsto stanovništva biti debelo!

Broj 148
Plodovi juga protiv prehlade i gripa
Pasulj - zrna puna proteina

Homeopatija:
Kad od stresa puca glava

Samolečenje/Nesanica:
Naterajte san na oči

Praznična trpeza:
Za gurmane i sladokusce

Pedijatrija:
Šta govori bebin plač

Kardiologija/Infarkt:
Brza reakcija spasava srce

Bolesti zavisnosti/Alkoholizam:
Kobna čašica više

Tai masaža:
Istezanje koje leči