Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 148
aktuelno izdanje
Oslobodite se
telesnih otrova
Piše: J. Matijević
Jetra je najveća žlezda u organizmu, glavna telesna "laboratorija" i jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše. Ima brojne važne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči. Žuč se nakuplja u žučnoj kesi i izlučuje prilikom probave. Ova “tečnost” neophodna je za razgradnju masti, pomaže apsorpciju vitamina A, D, E i K i pretvaranje beta karotina u vitamin A. Jetra reguliše strukturu krvi i osnovne biohemijske procese u telu, pa je zadužena za regulaciju metabolizma i proizvodnju i čuvanje proteina u telu, kao i za neutralisanje štetnih materija u organizmu.
Jetra precizno i tiho obavlja sve funkcije u organizmu pa se uglavnom zanemaruje dok nešto ozbiljno “ne krene po zlu”. Zato bi, s obzirom na njenu moć regeneracije, trebalo povremeno da joj se posveti pažnja i potpomogne njen rad. Čišćenje jetre bi trebalo da se obavi posle pročišćavanja probavnog trakta da bi se izbeglo gomilanje otrova u telu. Međutim, regeneracija i čišćenje jetre lekovitim biljem ne preporučuje su ako imate kamenac u žučnoj kesi, dijabetes, prehladu, grip i zarazne bolesti. Trudnoća i dojenje su, takođe, stanja kod kojih bi trebalo da se izbegava pročišćavanje jetre.

PITOMA NANA
Od domaćeg lekovitog bilja, u lečenju jetre i žučnih puteva, pitoma nana je za sada dala najbolje rezultate. Složenog je hemijskog sastava, a osim etarskog ulja prijatnog mirisa, u listu ima malo tanina, gorkih materija i drugih korisnih sastojaka, zbog čega je lekovito dejstvo ove biljke višestruko. Koristi se protiv gasova, nadimanja i grčeva, za smanjenje bolova prouzrokovanih kamenom u žuči, otklanja glavobolju, umanjuje ili potpuno neutrališe neuralgične tegobe. Upotrebljava se kod bolesti organa za disanje, prehlade i gripa. Snižava temperaturu i ublažava upale.

RECEPT

- 50 g pitome nane
- 50 g matičnjaka
- 50 g ruse (rosopasa)
- 50 g krušine
- 1,5 l vode
Mešavinu trava prelijte sa proključalom vodom, odmah poklopite i ostavite 3 sata. Čaj procedite i tokom dana pijte neslađen umesto vode.

CVEKLA
Bogata je vitaminima, mineralima, belančevinama, mastima i ugljenim hidratima. Lako je probavljiva, može da se uzima bez ograničenja i opasnosti od štetnih posledica. Cvekla sadrži i gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum i brom. Ima i vitamina B1, B2, C , kao i vitamina B12, izuzetno retkog u namernicama biljnog porekla. Antocijan (daje crvenu boju) obnavlja krv i deluje antikancerozno. Delovanje cvekle je izuzetno i u slucajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocenom u borbi protiv arterioskleroze i usporavanja procesa starenja. Osnov višestruke lekovitosti ove biljke, ipak, čine betanin i betain, jer podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol i podsticu rad jetre.

RECEPT

- 3 cvekle srednje veličine
- 3 kašike pšeničnog brašna
- 500 g šećera
- 700 g suvog grožđa
- 4 šoljice šećera
- ½ l vode
Cveklu dobro operite i neoljuštenu iseckajte. Stavite je u teglu od 3 litra i dodajte brašno i šećer. Teglu stavite na tamno mestu i držite 2 dana na sobnoj temperaturi. Potom dodajte suvo grožđe, šoljice šećera i vodu . Poklopite da odstoji 7 dana (svaki dan promešajte). Procedite i dobićete oko litar soka. Uzimajte 1 kašiku soka 3 puta dnevno pola sata pre jela. Kad potrošite napravite pauzu od 3 meseca, a posle pauze ponovite uzimanje soka sa tromesečnom pauzom još dva puta. To bi trebalo da bude dovoljno da se jetra potpuno pročisti.

PRESLICA (RASTAVIĆ)
Sadrži kremenu, oksalnu i jabučnu kiselinu, tanine, pektin, vitamin C i silicijum. Koristi se za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega i u lečenju malokrvnosti. Nezamenljivo je sredstvo u lečenju čira na želucu i fistula na debelom crevu. Efikasna je protiv grčeva u bešici, slabe bešike, bolnog mokrenja, zadržavanja mokraće, upale bubrega sa pojavom belančevina u mokraći, upale bubrežne karlice, krvarenja bubrega, kod hroničnog nadražaja bešike sa pritiskom na mokrenje (kod žena), kod početne tuberkuloze bubrega i bešike. Koristi se i protiv gasova, a čajevi su dobri u lečenju leukoreje, arterioskleroze, hipertonije i gihta.

RECEPT

- 50 g poljske preslice
- 50 g kukuruzne svile
- 50 g cvetova nevena
- 400 ml vode
U proključalu vodu dodajte kašiku ove mešavine i kuvajte na tihoj vatri 2 minuta. Poklopljeno nek odstoji 30-40 minuta. Procedite i popijte pola čaše 3 puta dnevno posle svakog obroka. Čaj pijte 3 nedelje, pauzirajte 7 dana i ponovite još jednu sedmicu.

ŽUTIKA (ČESMINA)
Lekovita svojstva imaju kora, koren i zrele bobice. Sadrži berberin, jabučnu kiselinu i šećere. Koristi se za zaustavljanje krvarenja, za jačanje organizma, lečenje jetre, za izbacivanje bubrežnog kamenca i protiv žutice.

RECEPT

- 50 g žutikinih bobica
- 50 g brezinog lista
- 50 g pelina
- 50 g stolisnika
- 200 ml vode
Kašiku mešavine prelijte proključalom vodom i neka odstoji pola sata. Pijte po jednu šolju čaja ujutru i uveče.

SMILJE
Svi lekoviti sastojci ovog omiljenog narodnog leka još nisu potpuno proučeni. Sadrži tanine, smole, gorke materije i etarsko ulje. Koristi se za lečenje žuči (izbacivanje žučnog kamena) i organa za mokrenje.

- 120 g smilja
- 120 g kantariona
- 90 g troskota
- 30 g cvetova kamilice
- 60 g drena
- litar vode
U hladnu vodu stavite 4 kašike mešavine i ostavite da prenoći. Ujutro prokuvajte na tihoj vatri 5 minuta i kad se ohladi procedite. Prvu čašu popijte ujutro natašte, a ostatak razdelite na 4 dela i popijte u toku dana, sat posle svakog obroka.

Broj 148
Plodovi juga protiv prehlade i gripa
Pasulj - zrna puna proteina

Homeopatija:
Kad od stresa puca glava

Samolečenje/Nesanica:
Naterajte san na oči

Praznična trpeza:
Za gurmane i sladokusce

Pedijatrija:
Šta govori bebin plač

Kardiologija/Infarkt:
Brza reakcija spasava srce

Bolesti zavisnosti/Alkoholizam:
Kobna čašica više

Tai masaža:
Istezanje koje leči