Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 149
aktuelno izdanje
Muzika me
čini srećnom
Piše:T. Marković
Godinu na izmaku pevačica Jelena Tomašević pamtiće po prvom solo - albumu i solističkim koncertima širom Srbije.
Kristalno zvonkim glasom publiku je osvojila još 2005. godine nastupom na Beoviziji. Pravi uspon usledio je 2008. godine kada je sa pesmom „Oro“ pobedila na Izboru za pesmu Evrovizije. Zanimljivo je da je Jelena pevačku karijeru započela sa svega osam godina, na dečjem muzičkom festivalu Šarenijada. Usledila su gostovanja i nastupi u okviru kragujevačkog KUD "Abrašević", festivali, a zatim i veliki izazov - učešće u televizijskom takmičenju emisije "3K-dur".
- Pobeda u superfinalu "3K-dura" je bila "odskočna daska" za sve što se dešavalo kasnije. Prekretnicu mi je ipak donela 2005. godina, jer mi je pobeda na Beoviziji promenila život. Tada sam se odvojila od porodice, preselila u Beograd i počela samostalni život, što mi je veoma teško palo. I baš zbog toga što sam zbog posla promenila život iz korena, utoliko osećam veću odgovornost.

Da li ste zadovoljni dosadašnjim tokom karijere i godinom koja je na izmaku, kakvi su Vam planovi za sledeću godinu?
- Zadovoljna sam. Imala sam puno nastupa i gde god da sam pevala publika me je jako lepo prihvatila. Posle koncerata u Pozorištu na Terazijama u Beogradu i Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sa novosadskim Big bendom, u pripremi su i gostovanja u Podgorici i većim gradovima u Srbiji. Počinjem da pripremam materijal za drugi album, a koncert u Centru "Sava" bi trebalo da se održi na proleće.

Kako izgleda jedan običan dan Jelene Tomašević?
- Kada imam mnogo obaveza ustajem rano i obično ceo dan provodim van kuće, u automobilu, završavajući poslove. Ukoliko nisam u gužvi, prioritet mi je da se dobro naspavam. Ustajem obično oko 10-11 sati, ali ako posle koncerta u nekom dalekom gradu doputujem ujutru oko 6-7, dešava mi se da spavam do tri popodne. Volim da provedem dan u društvu pozitivnih ljudi, da šetamo pored reke, ili gledamo neki dobar film. Mada, postoje momenti kada želim da se osamim i pišem pesme, da nešto čitam ili slušam muziku.

Koliko vodite računa o ishrani?
- Dan obično počinjem uz kafu, koju volim da pijem "zbog mirisa i ukusa", ali i zato što imam nizak pritisak. Dešava se da nekad preskočim "pravi" doručak, ali su tu uvek musli i kornfleks. Volim maminu kuhinju, mada i sama kuvam. Na meniju su razne supice i čorbice od povrća, najradije spremam riblje specijalitete. Volim i paste i slatkise, ali se trudim da ih što manje jedem i to samo onda kada ne mogu da im odolim.

Imate li vremena za sport, boravak u prirodi, kako održavate kondiciju?
- Boravak u prirodi mi najviše prija. Kad god imam vremena idem u Akademiju zdravog zivota "Profeks", gde uz ličnog trenera vežbam po posebnom programu. Fizička aktivnost nije značajna samo za izgled, već i zdravlje. Tako, naravno, stičem i kondiciju za nastupe, pa često i ne osetim dva sata koncerta.

Kako se borite sa stresom i izazovima svakodnevice, koliko Vam u tome pomaže muzika?
- Ranije sam bila osetljivija, sve me je pogađalo. Vremenom sam razvila odbrambeni mehanizam i uspevam da se zaštitim od svega sto me se ne tiče, što samo može da mi naudi. Tu je naravno i moja porodica, koja mi pruža najveću moralna podršku, kao i prijatelji na koje sam veoma ponosna. Muzika je za mene izvor sreće. Tako je bilo sa sedam godina, tako je i dan danas. I srećna sam kada osetim da ljudi to prepoznaju i vraćaju mi istom merom.

Slobodno vreme, da li ga radije provodite sa dragim osobama, ili izlazite?
- Volim da idem na koncerte, u pozorište i bioskop. Beograd je ponovo postao centar dobrih koncerata, pa nas više ne zaobilaze ni svetske zvezde. Mada, za dobar sa društvom najviše volim sedeljke kada uz dobro vino i gitare zapevamo svi u glas i napravimo odličnu atmosferu.

Koliko i kako brinete o lepoti i izgledu?
- Često sam pod jakom šminkom, a imam osetljivu kožu, pa zaista vodim računa. Kada ne moram, onda se i ne šminkam. Idem jednom mesečno na tretman, moja kozmetičarka Dragica mi tako lepo izmasira lice i vrat da obavezno zaspim kod nje, čak i sa maskom na licu. Ponekad namažem med na lice i usne, to je stari recept za lepotu. Neretko odlazim na masažu i u saunu.

Karijeru ste gradili lagano, bez želje da se probijete preko noći. Koliko Vam je to važno?
- Doslednost sebi i svojim kriterijumima je uvek pravi put ka dugotrajnom uspehu. Iskreno, najviše bih volela da posle dosta CD-ova i hitova održim mnogo koncerata i da moja karijera još dugo traje.

VELNES LICE
Nedavno je Jelena Tomašević proglašena za velnes lice 2009. godine. Reč je o priznanju koje dodeljuju Klub privrednih novinara Srbije i Centar za velnes i spa, a daje se svake godine javnim ličnostima za celokupan utisak koji ostavljaju u javnosti. Jelenina muzika, ponašanje, stil, kao i odnos prema zdravlju i prirodnost kojom zrači doneli su joj i nagrade, putovanje u Budimpeštu, godišnju člansku kartu spa centra Skajvelnes u Beogradu i kućnu saunu.

KOKTELI ZA DOBRO ZDRAVLJE
- Vodim računa o zdravlju, zdravo se hranim, svakog dana popijem vitaminsku "bombu" - sok od ceđene pomorandže, grejpfruta i limuna. Glas čuvam izbegavajući hladna i gazirana pića. Ako promuknem, uz razne oriblete, najviše mi pomaže lek koji sama pravim. U većoj šolji dobro se umuti jedno jaje, doda kašičica meda i prelije se vrelim mlekom. To ne samo da je lekovit napitak, već je i iznađujuće prijatnog ukusa.

PRAZNICI I ŽELJE
Mada mašta o dočeku Nove godine na nekom egzotičnom putovanju, na Havajima ili Maldivima, Jelena će 2009. godinu da isprati sa Banjalučanima na gradskom trgu. Božić će, kao i svake godine, da provede okružena najmilijima, sa porodicom u Kragujevcu.
- Neka nam Nova 2010. godina donese pre svega zdravlje. Da budemo nasmejani i srećni, da slušamo dobru muziku koja će da nas okrepi. Svima želim da nađu ljubav u sebi i oko sebe. Jer ljubav je ta koja nas pokreće.

BALANS
- Sreća za svakog ima drugačije značenje, a za mene je to balans između naših želja i realnosti. Da budemo u harmoniji sa samim sobom i ljudima oko nas, da se bavimo poslom koji volimo, da smo okruženi ljudima koje volimo, imamo zdravu i normalnu porodicu. Jer, bez porodice, prijatelja i muzike ne mogu ni da zamislim život.

PUTOVANJA
- Volim da putujem. Dok sam igrala i pevala u folkloru u Kragujevcu obišla sam skoro celu Evropu. I danas često putujem. Ove godine sam bila na Malti i u Portugalu i odatle nosim divne uspomene. Prija mi i Italija, mogla bih tamo da živim, a dopada mi se i Švajcarska u kojoj sam više puta boravila. Zaista sam oduševljena uređenošću i prirodnim lepotama te zemlje.

PISANJE
Još kao gimnazijalka koja je volela da čita poeziju, Jelena je pisala sastave. Dar za pisanje odlučila je da isproba i pišući stihove. Tako su nastale "Ne dam na tebe", "Med i žaoka", "Noćas dođi mi", "Ako opet odlaziš" i "Zovi me danima".

Broj 149
Čiste bronhije - brže ozdravljenje

Na čaju sa Veljom Pavlovićem
Deca nas teraju da budemo bolji

Impotencija:
On boluje, ja patim

Pilula za dan posle:
Da uživanje ne presedne

Klin se klinom ne izbija

Med na svečanoj trpezi:
Simbol sreće i radosti

Oštećenja sluha kod dece:
Aparat rešava problem

Feng šui:
Kasica mami bogatstvo

Psihologija:
Bele i crne laži