Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 149
aktuelno izdanje
Uživajte bez junačenja
Piše:J. Matijević
Nekoliko slobodnih dana od Nove godine do Božića po pravilu su "okidač" za početak skijaške sezone. Mnogobrojni su oni koji će u ovom periodu prvi put stati na skije, a ima i onih koji će da obnavljaju i utvrđuju skijaško umeće. Skijanje jeste jedan od najlepših i najatraktivnijih sportova, međutim među skijašima je većina onih koji će za vreme praznika, direktno "sa radnog mesta na skije". Već posle drugog ili trećeg dana skijanja suočiće se sa upalom mišića i nedostatkom kondicije, što je glavni uzrok padova i mogućih ozbiljnih ozleda.
- Većina, odlazak na skijanje doživljava kao još jedno putovanje, rekreaciju i opuštanje, a zanemaruju da je to i te kako težak sport – kaže Miša Stojanović, predsednik komisije za alpske discipline Smučarskog saveza Srbije i sportski direktor ski kluba “Rojal” u Beogradu. - Skijanje osim umeća, zahteva kondiciju koju, nažalost, većina nema.

KONDICIJA - NAJVAŽNIJA
Najčešći izgovor za fizičku nepripremljenost je nedostatak vremena.
- Kod mnogih, to je na žalost istina, ali ako planiraju da uživaju u skijanju, pre odlaska bi morali da vežbaju. Preporučljivo je da to bude pet puta sedmično, a ukoliko je to nemoguće onda bar tri puta nedeljno po sat. Za skijaške pripreme dobri su svi sportovi, mada šetnja i trčanje prednjače. Da bi se stekla kondicija i pripremili mišići, krenite lagano i nemojte da preterujete. Svaki dan pomalo produžite trening, šetnju ili trčanje. Ne bi bilo loše i da ojačate trbušne i leđne mišiće i ruke, radite polučučnjeve i čučnjeve, a izdržljivost testirajte kraćim sprintovima.
I uz ove minimalne pripreme, po rečima našeg sagovornika, skijanje će da bude mnogo prijatnije, umanjiće se mogućnost ozleđivanja, biće i manje padova, a “zaobići će” se bolovi ili iscrpljenosti posle skijanja.

MOGUĆE POVREDE
Moguće ozlede na skijanju su mnogobrojne, ali lekari često upozoravaju na one najčešće.
- Skijaši najčešće povređuju noge i zglobove, a ligamenti su prvi na udaru – kaže dr Jelica Kalenić iz ordinacije “Kalenić” u Beogradu. - Ako se prilikom pada koleno izobliči ili otekne, ako ne može da se stoji na nozi ili noga ne može da se ispruži neophodna je pomoć lekara. To važi i ukoliko se otok i bol jave tek kada prestanete da se skijate i kada se telo “ohladi”.
Ukoliko imate ovakve simptome verovatno ste povredili jedan od ligamenata.
- Oko kolena su raspoređeni ligamenti i to bočni (spoljašnji i unutrašnji) i ukršteni (na prednjem delu kolena) koji zajedno drži natkolenu i potkolenu kost. Najčešće strada bočni unutrašnji, a povredi tog ligamenta skloniji su početnici u skijanju zbog takozvanog "pluženja", koje i nije najpravilniji ili bolje rečeno najstabilniji način skijanja. Ukoliko ga lakše ozledite, znači da je samo istegnut, a ako se radi o težoj ozledi onda je verovatno pukao.
Doktorka Kalenić kaže da je mnogo teže ako je povreda na ukrštenim ligamentima.
- Ovaj ligament vrlo lako može da se ozledi ukoliko padnete i pokušate da se podignete pre nego što se zaustavite. Najčešće ih povređuju iskusniji smučari, koji ponekad precene mogućnosti u skijanju. Tu su još povrede meniskusa koje se događaju prilikom skokova i doskoka, jer je donji deo noge fiksiran, a koleno "slobodno".
Osim povrede ligamenata, česte su i ozlede glave, pa se svima, bez obzira na dob i "skijaški staž" preporučuje da nose kacige koje mogu da ublaže udarce u glavu.
- Povrede glave najčešće nastaju prilikom sudara skijaša pri većim brzinama ili teškim padovima. Ako se posle pada i udarca glavom oseti jači bol, vrtoglavica, slabost i simptomi koji podsećaju na potres mozga trebalo bi odmah pozvati lekara. Tu su, naravno, i ozlede ruku, a naročito prstiju.
Naša sagovornica kaže da se nikako ne sme zaboraviti i na promrzline lica i prstiju na rukama i nogama.
- Pokazalo se da skijaši nikada ne mogu da budu dovoljno pripremljeni za nepredvidive vremenske prilike na planinama. Najbolja skijališta često se nalaze na 1.500-3.500 metara nadmorske visine, gde jaki vetrovi i snežne oluje mogu da prouzrokuju lakše promrzline, koje mogu da budu bolne i neprijatne.
Naši sagovornici poručuju da je najvažnije da smučari ne precenjuju svoje mogućnosti jer skijaške staze nisu mesta za junačenje već za rekreaciju i uživanje. U suprotnom, skijanje može da se pretvori u “bolno” sećanje.

KRITIČAN TREĆI DAN
- Iskustva su pokazala da je za smučare kritičan treći dan skijanja, bilo da su početnici ili iskusni skijaši. Tog dana bi trebalo da se napravi pauza i da se odmori ili da se skija umanjenim intenzitetom. Pokazalo se, takođe, da najviše povreda nastaje na kraju skijaškog dana, kada su smučari premoreni i iscrpljeni – kaže Stojanović.

PREGLED PRE SKIJANJA
- Zbog nedostatka kondicije prilikom skijanja više su ugroženi odrasli nego deca. Ne samo zbog mogućih povreda na skijanju nego i zbog niza faktora rizika koji se vezuju za starije. Odlazak na planine i u skijaške centre ne preporučuje se onima sa povišenim krvnim pritiskom, bronhitisom (čan i deci) i anginom pektoris, bez obzira na to što tamo mogu da poboljšaju krvnu sliku i steknu kondiciju – poručuje dr Kalenić.

IZBOR OPREME
Prilikom kupovine skijaške opreme Miša Stojanović savetuje da je najbolje konsultovati instruktore u smučarskim klubovima.
- Bilo da se kupuje ili iznajmljuje, oprema se bira prema visini i umeću skijaša i ne važi ustaljeno mišljenje da bi skije trebalo da budu 10 centimetara duže od visine skijaša. Posebno je važno i da se vezovi dobro podese u odnosu na kilažu smučara. Kod opreme za skijanje u poslednje vreme često se spominju različite vrste steznika za kolena i ostale zglobove. Oni, istina, pomažu ako su ligamenti već oslabljeni ili povređeni. Ali ako niste ozleđeni, ne trebaju vam! Jer, kada se koriste steznici za kolena, trpe drugi zglobovi i podložniji su povredama. Ako je, pak, jedno koleno povređeno i na njemu nosite steznik, znajte da više trpi drugo koleno i ostali zglobovi.

Broj 149
Čiste bronhije - brže ozdravljenje

Na čaju sa Veljom Pavlovićem
Deca nas teraju da budemo bolji

Impotencija:
On boluje, ja patim

Pilula za dan posle:
Da uživanje ne presedne

Klin se klinom ne izbija

Med na svečanoj trpezi:
Simbol sreće i radosti

Oštećenja sluha kod dece:
Aparat rešava problem

Feng šui:
Kasica mami bogatstvo

Psihologija:
Bele i crne laži