Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 149
aktuelno izdanje
Lekovi iz prirode
su najsigurniji
Piše: O. Manić
Ljubitelje fitoterapije ovih dana je obradovalo izdanje "Odabrano lekovito bilje u prirodi" Bosiljke Jeremijaš iz Niša. Za svakog iskrenog tragaoca za prirodnim, ova knjiga je pravi dar. Bosiljka nam ukazuje da sve što je čoveku potrebno je na dohvatu ruke, tu pred našim očima. Dovoljno je malo radoznalosti i želje da se čuje ono što priroda šapuće. A šapuće meko, nenametljivo, nežno baš kao i njena knjiga.
- Biljke nam pružaju ljubav kroz sebe, svoju lekovitost i nesebičnost, kaže Bosiljka. - Treba samo da se setimo da potražimo.
Recenzent ove knjige doktor Sonja Stanković, kaže da je Bosa napisala knjigu korisnu i đaku i studentu, ali i profesoru. Praktična je i jasna, kao priručnik za nove i stare skupljače biljaka i sve one koji žele da se upoznaju sa fitoterapijom.
- Otac je radio kao sezonski radnik, majka je bila domaćica, živeli smo od obrađivanja zemlje i čuvanja stoke. Kao dete, čuvajući stado, često sam se povređivala. Rane od trnja koje bi veoma brzo zagnojile, baka mi je lečila oblogama od žilovlaka (bokvice) i lojem od divljeg zeca – priseća se baka Bosiljka, rođena u siromašnoj porodici u selu Rujnik kraj Niša. - Od malih nogu sam upoznala biljke i osetila na sebi njihovu lekovitost. Moja baka je često brala lekovito bilje - majčinu dušicu, kantarion, hajdučku travu, vranilovu travu, lipu, kamilicu, podubicu, divlju nanu, a svoje znanje prenela je mom ocu.
Dalji događaji u Bosinom životu još više su upućivali na to da darovima iz prirode ne treba okretati leđa.
- Pre petnaestak godina razbolela sam se od reumatoidnog artritisa. Lečila sam se u Niškoj Banji u Zelengori, na reumatološkom odeljenju, kako ambulantno, tako i stacionarno. Na odeljenju sam ležala sa gospođom koja je nosila veliku dioptriju. U razgovoru sa njom saznala sam da je svoj vid oštetila koristeći "bazične" lekove. Tada sam se ozbiljno zabrinula i prestala da koristim sintetičke, a okrenula sam se lekovima iz prirode. Stalno sam čitala literaturu o lekovitom bilju, prisećala se biljnih mešavina iz detinjstva i onih koje sam naučila od baba Dare, istraživala, proučavala biljke, brala ih i sušila. Sama sam spravljala tinkture, meleme, masti, čajeve, kupke.
Majka Bosiljkina poruka je da verujemo u moć prirode i budemo uporni u korišćenju lekovitih biljaka. Ako verujemo u lekovitu moć bilja i budemo istrajni u onome što preduzimamo za svoje zdravlje, pronaći ćemo sebi prirodan lek, zaključuje Bosiljka.

NAUK OD BAKA DARE
- Kod moje svekrve je dolazila travarka Dara sa planine Tare. Brala je i sušila bilje i prodavala ga na pijaci u Bajinoj Bašti. Zbog lošeg prevoza i dugog pešačenja, baba Dara bi svakog četvrtka svraćala kod moje svekrve na konak. Nekada bi baba Dara sedela kod moje svekrve i po nekoliko dana brala lekovito bilje i sušila ga u šupi, napravljenoj od okrajaka stabala. Meni je to bilo jako zanimljivo, pa sam pratila baba Daru i pomagala joj. Bila sam radoznala i stalno sam gledala kako iskusna travarka to radi sa puno volje i ljubavi. Baba Dara ubrane biljke nikada nije prala, već bi ih vezivala u male snopiće i vešala o kanap. Na promaji i u hladu bilje bi se brže sušilo,i ne bi izgubilo prvobitnu boju i lekovitost - priseća se Bosiljka.

RECEPTI
Protiv ciroze jetre

- 20 g koprive
- 20 g hmelja
- 10 g ruse
- 30 g kukuruzne svile
- 30 g vodopije
- 10 g nevena
- 30 g hajdučke trave
- 10 g gorke deteline
- 10 g rastavića
Na 1/4 l ključale vode dodati kašičicu ove mešavine. Ostaviti da se hladi tri do četiri minuta. Nakon toga procediti i piti bez zaslađivanja.

Čaj protiv nesanice

- 10 g bosiljka
- 10 g kantariona
- 10 g matičnjaka
- 10 g hmelja
- 10 g majčine dušice
- 10 g koprive
- 10 g korena odoljena
- 10 g pitome nane
Na 1/4 l ključale vode doda se kašičica mešavine ovog čaja. Ostaviti čaj da se hladi do tri minuta. Nakon toga procediti i piti u gutljajima bez zaslađivanja.

Čaj protiv raka

Spravlja se od mlade divlje kruške koja još uvek ne rađa. Staviti u lonac 300 g opranih žila, naliti 3l vode i kuvati dok u loncu ne ostane 1 l vode. Zatim sve procediti i piti 5 dana po šolju 3 puta u toku dana. Terapija traje 10 dana a zatim sledi pauza 10 dana. Posle toga ponoviti postupak.

Protiv peska u bubrezima

- 60 g lista breze
- 60 g korena pirevine
- 40 g rastavića
- 40 g ploda šipka
- 20 g majčine dušice
Biljke isitniti na što manje komadiće i pomešati. U 2 l vode staviti 15 g ove mešavine i ostaviti preko noći. Ujutro kuvati na tihoj vatri do ključanja. Čaj treba da ključa najviše minut a zatim ga poklopiti i ostaviti da se hladi. Nakon toga čaj procediti i sipati u staklene boce. Dodati svež limunov sok od jednog limuna. Čaj piti umesto vode, najmanje 1,5 l dnevno.

Protiv čira na želucu
- 10 g nevena
- 10 g kore hrasta
- 10 g majčine dušice
- 10 g podubice
- 10 g koprive
10 g rosopasa
Tri kašičice ove mešavine preliti sa 600 ml ključale vode. Ostaviti poklopljeno da se ohladi 1 sat, zatim procediti i piti 3 puta u toku dana. Terapija traje 20 dana.

Protiv glavobolje
- 20 g bosiljka
20 g lista mirođije
60 g nane
Mešavinu preliti sa litrom ključale vode. Poklopiti i ostaviti tečnost da ostoji 2 sata. Nakon toga čaj procediti i piti tokom dana. Terapiju sprovoditi 5 uzastopnih dana.

Za regulisanje hipertenzije
- 10 g đurđevka
- 10 g nane
- 10 g korena odoljena
Na 200 ml ključale vode dodati kašičicu mešavine čaja. Poklopiti i ostaviti 10 minuta, a nakon toga procediti i piti 3 puta dnevno bez zaslađivanja. Terapija traje 5 uzastopnih dana a zatim sledi pauza od 2 dana. Terapiju sprovesti pod nadzorom lekara i uz primenu odgovarajuće dijete.

KUVANO VINO ZA SRCE
Litar domaćeg vina, 2 kašike vinskog sirćeta, 300 g meda i 10 korena peršuna s lišćem. Peršun ne sme biti tretiran hemijskim đubrivom. Peršun dobro iseckati i promešati s vinom i sirćetom. Kuvati sve zajedno 10 minuta, a zatim dodati 300 gr meda i kuvati još 4 minuta. Vruću masu procediti i sipati u male staklene boce. Dobro zatvoriti. Vino uzimati 3 puta po 2 kašike dnevno.
Za dobar rad srca preporučuje se i belo domaće vino pomešano sa jagorčevinom. Uzeti bocu zapremine 1 do 2 l. Rastresito je napuniti jagorčevinom i naliti bocu belim vinom. Ostaviti na suncu 14 dana. Srčani bolesnici treba da uzimaju po 3 kašike dnevno.
antrfile

Tinktura protiv artritisa
- 20 g nevena
- 20 g hajdučke trave
- 20 g koprive
- 20 g rastavića
Sveže ili suve biljke sitno iseckati i izmešati. Smesom napuniti bocu do grlića i naliti je domaćom voćnom rakijom jačine 38 do 40 odsto. Ostaviti bocu 15 dana na suncu ili u blizini grejnog tela. Bocu treba svakodnevno blago promućkati. Posle dve nedelje tečnost procediti i uzimati 3 puta dnevno posla sata pre jela po kašiku rastvorenu u pola čaše sa vodom ili biljnim čajem.

Broj 149
Čiste bronhije - brže ozdravljenje

Na čaju sa Veljom Pavlovićem
Deca nas teraju da budemo bolji

Impotencija:
On boluje, ja patim

Pilula za dan posle:
Da uživanje ne presedne

Klin se klinom ne izbija

Med na svečanoj trpezi:
Simbol sreće i radosti

Oštećenja sluha kod dece:
Aparat rešava problem

Feng šui:
Kasica mami bogatstvo

Psihologija:
Bele i crne laži