Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 149
aktuelno izdanje
Oprezno za
belom pilulom
Piše:Vukosava Stevanović, apotekar
Jedan od najstarijih i najpopularnijih lekova, aspirin, nastao je kao rezultat naučnih provera iskustava narodne medicine da kora vrbe pomaže da uminu bolovi i da snižava povišenu telesnu temperaturu. U 19. veku je farmaceut Henri Leru izolovao lekoviti sastojak iz kore vrbe i nazvao ga salicin (hemijski je to bila salicilna kiselina), sintetički oblik acetilsalicilne kiseline (sada poznat kao aspirin) prvi je u laboratoriji napravio nemački hemičar Feliks Hofman 1897. godine, a dve godine kasnije registrovan kao robna marka u berlinskoj kancelariji za patente.
Naš akademik, profesor Jovan Tucakov, često je govorio da je lek samo ono što je dostupno svima! Na osnovu toga može da se kaže da je aspirin u prvom smislu reči lek i da nema boljeg i dostupnijeg medikamenta namenjenog otklanjanju bolova i snižavanju povišene telesne temperature. Naravno, ovo važi samo za one koji nisu hronični bolesnici! Hroničari ne bi trebalo da koriste aspirin pre konsultacije sa lekarom ili apotekarom.

KOME SE NE PREPORUČUJE
Trebalo bi da se zna da aspirin ne smeju da koriste:
- alergični na acetilsalicilnu kiselinu
- trudnice u poslednjem trimestru trudnoće
- skloni krvarenju
- oni sa aktivnim čirom na želucu
- pacijenti koji su imali alergične reakcije na salicilate ili nesteroidne protivupalne lekove (ibuprofen, diklofenak, indometacin, naproksen) kao i oni koji koriste lek metotreksat u dozi od 15 mg ili više nedeljno.

INDIVIDUALNE REAKCIJE
Osim toga aspirin može da prouzrokuje i individualne reakcije, pa bi trebalo obavezno da se javite lekaru ili apotekaru ako vam se posle upotrebe aspirina pojave sledeći simptomi:
- modrice, češće nego ranije
- osećaj konfuzije
- vrtoglavica
- nesvestica (osećanje slabosti)
- muka i povraćanje
- bol ili zujanje u ušima
- povremen ili stalan bol u stomaku, grčevi ili pečenje
- iznenadan umor.
Upotrebu aspirina prekinite i obavezno se javite lekaru u slučaju:
- bilo kakvog gubitka sluha
- krvarenja
- alergijskih reskcija (otežano disanje, kožni osip, znaci stomačnog krvarenja - tamna ili katranska stolice ili krvarenja u ustima).

MOGUĆI SPOREDNI EFEKTI
Redovna upotreba aspirina zahteva opreznost jer mogu da se jave i sporedni efekti:
* pacijenti koji svakodnevno koriste aspirin imaju veći rizik od stomačnih krvarenja ako koriste alkoholna pića
* bolesnici koji koriste lekove zbog kojih redovno kontrolišu vreme zgrušavanja krvi (protrombinsko vreme) u opasnosti su od pojačanog krvarenja ako istovremeno koriste aspirin
* kod dijabetičara aspirin može da pojača delovanje nekih antidijabetika (visoke doze aspirina mogu da redukuju nivo glukoze u krvi zbog čega se menjaju potrebe za insulinom pa se ovakvim bolesnicima ne preporučuje upotreba aspirina bez konsultacije sa lekarom)
* aspirin može da pogorša stanje obolelih od gihta ali i da smanji efekte lekova koji se koriste u terapiji ove bolesti
* pacijenti sa smanjenom funkcijom jetre i bubrega ne bi trebalo da koriste aspirin bez konsultacije, odnosno da ga koriste samo pod stalnim nadzorom lekara
* asmatičari, bivši čiraši i skloni anemijama aspirin mogu da koriste samo pod stalnim nadzorom lekara
* aspirin se izlučuje mlekom i zato ne bi trebalo da se koristi tokom dojenja.

RIZIČNE KOMBINACIJE
Trebalo bi da se ima na umu da aspirin može da stupi u reakciju
sa drugim lekovima i izazove negativne efekte. To se pre svega odnosi na:
- lekove protiv povišenog pritiska iz grupe ACE inhibitora (kaptopril, enalapril, lizinopril, ramipril, cilazapril, kvinapril, fosinopril, zofenopril)
- medikamente (antacidi) za neutralisanje želudačne kiseline
- lekove protiv zgrušavanja krvi (heparin, varfarin)
- kortikosteroide (prednison)
- lekove za srce (digoksin) i one koji podstiču izmokravanje (spironolakton).

OPREČNA MIŠLJENJA
Kada je reč o upotrebi aspirina u prevenciji srčanog i moždanog udara od skoro se javljaju oprečna mišljenja! Rezultati kliničkih studija pokazali da male doze ovog leka povećavaju rizik od oštećenja želudačno-crevne mukoze. Utvrđeno je da pacijenti koji uzimaju 75 mg aspirina u 11% slučajeva imaju čir i dvostruko povećan rizik od nastanka krvarenja u stomaku (potvrđeno u 24 kliničke studije). A, ako se terapija aspirinom kombinuje sa nesteroidnim protivupalnim lekovima (ibuprofen, diklofenak ...) rizik od krvarenja raste sa 2,6 % na 5,9 %, iako aspirin izaziva manje komplikacija od nesteroidnih protivupalnih lekova. Osim toga i pacijenti koji su inficirani Helicobacter pylori imaju veći rizik od krvarenja. Istine radi ovakve rezultate demantuju proizvođači lekova, odnosno medicinski menadžeri zaposleni u farmaceutskoj industriji.
Priklanjamo se onima koji se zalažu da se stane na put veoma raširenoj i nekritičnoj upotrebi aspirina, neretko i uporedo sa nesteroidnim protivupalnim lekovima.

DOZE
Za odrasle
Protiv bolova i visoke temperature - 600 mg na 4 sata, 500 mg na 3 sata, a 1000 mg na 6 sati, dok je potrebno.
Artritis i druga reumatična stanja - 3,2 - 6 g dnevno podeljeno u više doza
Profilaksa - 100 mg dnevno.

OPREZ
Aktivna supstanca u tabletama aspirina menja se pod uticajem vlage i svetlosti i izdvaja se sirćetna kiselina. Ako tablete mirišu na sirće nisu za upotrebu.

OD ANBOLA DO MIDOLA
Jednostavna proizvodnja i velika popularnost su uticale da većina farmaceutskih kompanija ima aspirin u asortimanu proizvoda ili je acetilsalicilna kiselina (aspirin) jedna od komponenti proizvoda i preparata pod različitim imenima. Kod nas se javlja kao - aspirin, anbol, andol, midol, acetisal pH 8, ask pH 8... Jačine su od 100, 300, 500 i 1000 mg.

Broj 149
Čiste bronhije - brže ozdravljenje

Na čaju sa Veljom Pavlovićem
Deca nas teraju da budemo bolji

Impotencija:
On boluje, ja patim

Pilula za dan posle:
Da uživanje ne presedne

Klin se klinom ne izbija

Med na svečanoj trpezi:
Simbol sreće i radosti

Oštećenja sluha kod dece:
Aparat rešava problem

Feng šui:
Kasica mami bogatstvo

Psihologija:
Bele i crne laži