Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 150
aktuelno izdanje
Umerenost je ključ zdravlja
Piše: A. Radulović
Bilo da je Ognjenka, heroina iz prošlosti u potrazi za muškarcem, ili Milica, pomalo uštogljena "japi" dama iz serije "Ono kao ljubav", glumica Sonja Kolačarić publiku s neverovatnom lakoćom uvodi u čarobni svet mašte. Onaj, koji je privilegija glumaca, jer im daje mogućnost da ceo život budu deca, kaže nam šarmantna glumica.
- Glumački posao je naporan, mentalno i emotivno i fizički, ali sam svesna da je to moj život i moj izbor. Trudim se da u svemu nađem meru i balans. Periode prevelike zauzetosti zbog posla smenjuju oni kada se odmaramo i posvećujemo i drugim stvarima, tako da smo mi na neki način privilegovani – kaže nam Sonja Kolačarić.
Posle mnogobrojnih likova koje je tumačila u filmovima i predstavama, Sonja ne izdvaja nijedan koji priželjkuje. Ali, čezne što ovde, u Srbiji neke filmove nema prilike da radi – nedostaje joj zapadna produkcija, akcioni filmovi, naučna fantastika i specijalni efekti, jer bi to za nju bio pravi izazov. Čak ni zahtevne scene tokom snimanja bajkovitog "Čarlstona za Ognjenku" nisu bile preveliki zalogaj za nju.
- Bilo je zahtevno i naporno, naročito pri kraju – prepričava nam sagovornica. - Naročito je mašta morala da radi punom parom, jer smo dosta scena snimali samo zamišljajući okolnosti koje su tek naknadno dodavane specijalnim efektima!
Uloge su raznoliko dolazile do nje, neke je tražila a neke su je – same našle. Reditelj Uroš Stojanović je baš Sonju od početka video kao mističnu Ognjenku, glavnu junakinju ovog filma. Sonja dodaje da zahvaljujući našem malom glumačkom tržištu gde se svi znaju, i kada glumac na kastingu "ima loš dan", nije smak sveta, jer se zna koliko ko vredi. Glumački život je stalno u amplitudi čija su dva kraja – snimanja i periodi odmora. Naša sagovornica kaže da se veoma trudi da osmisli svoje slobodno vreme.
- Kada radim na nekom filmskom ili pozorišnom projektu, nemam vremena ni za šta drugo osim posla, ali zato se trudim da slobodne periode što bolje organizujem. I to je, između ostalog, jedan od razloga zašto volim da pravim velike pauze između snimanja – iskrena je mlada glumica, koju trenutno gledamo u popularnoj televizijskoj seriji "Ono kao ljubav".
Vreme posle napornih snimanja koristi da sredi svoje zdravlje i vrati se u formu. Pobornik je prirodne kozmetike, ali još uvek nema potrebu da preteruje s previše krema i tretmana. Dok je u kuhinji, salata od krastavca nekada završi na licu, seti se "jednom u sto godina" da maslinovim uljem "obraduje" kosu.
Iako se uglavnom hrani makrobiotički, kaže da nije fanatik u ishrani ni isključiva, pa u društvu bez problema jede i druge namirnice koje su na meniju. U umerenosti je ključ zdravlja. Sonja pije kafu, ali samo jednu,ujutru, više je to ritual nego potreba, jer "može da prođe" i ona bez kofeina. Posle desetogodišnjeg pušačkog staža, prestala je bez problema – iz opklade!
S linijom nikada nije imala problema, mada, kaže da je mnogima čudno što je tako "tanana" jer su joj porcije uvek "solidne".
- Suprug Andrej i ja se šalimo da je razlog za to moje nemirno spavanje, jer ispada da veliki deo kalorija potrošim noću, okrećući se po krevetu - uz osmeh dodaje naša mlada glumica.

TANGO, PLES I STRAST
Poslednje tri i po godine Sonja ne može da zamisli život bez – tanga! Ljubav na prvi pogled rodila se kada je bila na letovanju kod sestre u Dubaiju, a sada već ima svoj studio i aktivno "živi" ovu prelepu strastvenu igru.
- Čim me je sestra, koja se bavila tangom, odvela na prvi čas, zaljubila sam se! Tango mi je potpuno promenio život.

NISAM "MANIJAK" ZA VEŽBANJE
Osim nezaobilaznog tanga, koji je iziskuje napor, ali nije ozbiljan trening, Sonja dodatno vežba, ali nije "zaluđenik" za sport. Raspored treninga joj zavisi od raspoloženja i obaveza, ali priznaje da nikada nije bila "manijak" za teratanu. Uostalom, njenoj nežnoj građi svakako više pristaje strastveni tango nego predimenzionirani bicepsi.
- Volim da odem na plivanje, a kod kuće koristim steper i vijaču, kombinujem sve po malo. Bitno je da se ne zapuštam, uvek sam aktivna, uostalom, tokom godina treniranja odbojke navikla sam na to – iskrena je Sonja.

"BEŽI” OD MANIKIRA
Sonja kaže da ne preteruje s kozmetikom, jer joj godine još dozvoljavaju mladalačku negu. Skidanje šminke, krema i uobičajeni ženski rituali su svakodnevni kao i mazanje mlekom za telo, jer ima suvu kožu.
- Kod kozmetičara sam bila samo jednom do sada ali baš ovih dana planiram da krenem malo ozbiljnije na neke tretmane koji su me privukli. Kod manikira ne idem, jer ne mogu da podnesem zvuk turpijanja noktiju. Taj posao moram onda da obavljam sama kod kuće, zapušim uši i krenem, ne pitajte me kako mi je – iskrena je naša sagovornica.

ZA KOSU - NAJBOLJE
Kosi poklanja posebnu pažnju, zbog eksperimentisanja s farbama vlasi su joj u jednom momentu bile veoma oštećene.
- Dugo sam bila plavuša i posle dužeg tretiranja jakim farbama, kosa mi je bila u jako lošem stanju. Poslednje tri godine imam prirodnu boju, a posebnu pažnju obraćam na preparate koje koristim – priča nam Sonja.
Iako je često menjala boju, ne vidi sebe ni kao plavušu ni crnku. Lice mi je zahvalno za transformacije i to mi se dopada. Trenutno je u “prirodnoj” fazi i to joj prija.


SVE LEČI BELIM
LUKOM I RAKIJOM

Sonja smatra da je dobro zdravlje kombinacija genetike i ponašanja i okolnosti.
- Na žalost, ne mogu se pohvalim dobrom genetikom, jer mi je mama pre pet godina umrla od raka, kaže nam Sonja Kolačarić. - Nekako mi se čini da je veoma važno šta jedemo. Pre nekoliko godina sam išla na makrobiotičku obuku i bila sam na medicinskoj makrobiotici četiri meseca. Kada kuvam, to je makrobiotika, ali gurmanska varijanta, jer je ukusnija. Moj suprug gunđa, ali prihvati. Kada se razboli, onda se seti da pita "gde ti je onaj kuzo", kroz smeh dodaje Sonja. - I kuvanjem se bavim "kampanjski", u pauzama između snimanja, ali u tim periodima kuvam redovno i hranom oporavljam organizam od napornih obaveza. Na taj način i podižem svoj imunitet za koji imam "čarobnu formulu" - nikad ne uzimam lekove, jedem beli luk, pijem rakiju i čaj od đumbira, to je lek za sve.
Iako se nerado seća soka od cvekle koji je morala da pije kao mala, i obloga od masti na grudidima koje su joj stavljali kada se prehladi, danas shvata koliko su ti narodni lekovi bili dobri i delotvorni.

PLESOM SMIRUJE STRES
- Čini mi se da je priča o stresu malo "prenaduvana" - ubeđena je mlada glumica. - Jer, kad pogledamo realno, sve je stres. Kada poznati teniser izađe na teren, pod pritiskom da pobedi, on je pod strašnim stresom, jel da? Trudim se da se "čupam" iz stresnih situacija, kako najbolje umem. Obično imam u rukavu nešto da me umiri i dovede u ravnotežu. Nekad je to ples, nekad čitanje ili odlazak u crkvu, ne pali uvek ista metoda, zavisi od situacije i događaja.

Broj 150
Prirodna terapija sa svih meridijana

Na čaju sa: dr Goran Milašinović,
kardiohirurg i pisac

Leči srce, hrani dušu

Velnes na srpski način

Suvo voće:
izvor snage i dobrog raspoloženja

Posle svetkovina -
Spas u pravi čas

Pokaži mi nokte i znaću kako si

Štetno zračenje svuda oko nas

Zavist -
ljudski je da ponekad "pozeleniš"