Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 150
aktuelno izdanje
Rode lete iz epruvete
Piše: A.Radulović
"Dolazak rode" za mnoge parove je očekivani vrhunac veze. Na žalost, neki od njih ne uspevaju da se ostvare kao roditelji. Statistika pokazuje da se u našoj zemlji više od 15 odsto parova bori s infertilitetom. Ginekolozi preporučuju da ako posle godinu dana pokušavanja ne dođe do trudnoće, treba obavezno posetiti lekara i poražiti uzrok. Mnogi parovi izgube mnogo vremena dok shvate da imaju problem s plodnošću, a kada se na to doda vreme potrebno da se dođe do prave dijagnoze, nekada se izgubi i nekoliko godina. Uz sveopšti trend sve kasnijeg stupanja i brak i odlučivanja na roditeljstvo, jasno je da parovima koji se bore s infertilitetom sat neumoljivo otkucava.
- Utvrđena je veza između starosnog doba žene i smanjenog fertiliteta. Taj pad počinje u ranim tridesetim i povećava se u četrdesetim godinama – kaže za "Bilje i zdravlje" profesor doktor Aleksandar Ljubić, direktor Istituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije i predsednik Komisije za vantelesnu oplodnju. - Otprilike je gotovo trećina brakova neplodna ako je starost žene od 35 do 44 godine, jer starenjem dolazi do iscrpljivanja rezervi jajnih ćelija. Drugi činilac koji umanjuje plodnost starijih žena je povećan rizik od spontanih pobačaja. Četrdesetogodišnjakinje imaju dvostruko veći rizik od spontanog pobačaja nego u ranim tridesetim. Utvrđeno je i da se plodnost muškarca smanjuje posle 45.godine, kao i da postoji veza između kvaliteta "gameta" i starosti muškarca.

UZROCI
Smatra se da je žena uzrok bračnog infertiliteta u 40 do 50 odsto slučajeva, muškarac u 30 do 40 procenata. U ostalim slučajevima uzrok su poremećaji kod oba partnera, pojašnjava naš sagovornik.
- Najčešći uzroci neplodnosti žena su oboljenja jajovoda, endometrioza, poremećaji funkcije jajnika, anovulacija, urođene anomalije, zapaljenski procesi ili tumori bilo kog dela genitalnog trakta. Smanjena plodnost muškarca može da bude posledica smanjenja broja, pokretljivosti ili morfologije spermatozoida – pojašnjava naš sagovornik. - Takođe, infertilitet para može da bude posledica nekih sistemskih bolesti (dijabetes, bolesti tireoidne žlezde, hronična insuficijencija jetre ili bubrega), delovanja toksina, imunoloških faktora dok se neobjašnjeni oblik infertilitet javlja kod 3,5 do 22 odsto!

VEŠTAČKA OPLODNJA
Postoji više različitih metoda asistirane oplodnje: IUI – intrauterina inseminacija i ITI - intratubarna inseminacija, ICSI – mehanička metoda oplodnje i najpoznatija IVF(In Vitro Fertilizacija) – vantelesna oplodnja. Iako se nikada ne radi prva već kada se isrcpe druge mogućnosti, veštačka oplodnja je veoma raširena metoda lečenja neplodnosti. Još od kada se pre 31. godinu začuo plač Lujze Braun, prve bebe iz epruvete, više od 3,5 miliona beba na svetu je doneto na svet uz pomoć vantelesne oplodnje.
- Od prve posete lekaru, uz prikupljanje svih potrebnih analiza, do dijagnoze i pokušaja vantelesne oplodnje prođe u proseku 6 meseci – kaže nam dr Ljubić. - Period pripreme za vantelesnu oplodnju obuhvata “programiranje” menstruacije i fazu stimulacije ovulacije uz praćenje razvoja folikula. Pre nego što se započne sa postupkom vantelesnog oplođenja, trebalo bi da postoji saglasnost bračnog para za taj postupak. Bračni partneri moraju biti informisani o postupku, o mogućim komplikacijama i nemogućnosti garantovanja uspeha, kao i o mogućim nepoznatim uzrocima oštećenja ploda.
Prosečna uspešnost vantelesne oplodnje u Srbiji, kao i u svetu, iznosi oko 30 odsto. Za nastanak trudnoće ovim putem značajni su brojni činioci: starost majke, kvalitet embriona, tehnika transfera embriona, transfer više embriona, kvalitet endometrijuma, broj pokušaja in vitro fertilizacije. U toku postupka stimulacije ovulacije moguće su komplikacije, kao što su sindrom hiperstimulacije jajnika, nastanak višestrukih trudnoća, neuspešna stimulacija jajnika. VTO metoda nije uvek brza, ni laka, ali je vredna truda, u to su ubeđeni svi koji su iz borbe za potomstvo izašli kao pobednici.

ŠTA URADITI?
Da bi se primenila neka od metoda asistirane reprodukcije, potrebno je uraditi sledeće preglede:
- ispitivanje stanja materice (bimanuelni pregled, histerosalpingografija HSG)
- ispitivanje dostupnosti jajnika (ultrazvučna dijagnostika i eventualno laparoskopija),
- funkcionalna ispitivanja (hormonske analize, postkoitalni test, biopsija endometrijuma),
- analiza mikroorganizama (kultura cervikalnog i vaginalnog brisa),
- dijagnostika hlamidije (Chlamidiae trachomatis, mikoplazme (Mycoplasmae), ureaplazme (Ureaplasmae urealiticum) u cervikalnom sekretu,
- serološka ispitivanja (HIV, HbsAg,HCV, toksoplazma (Todžoplasma), rubela (Rubella) citomegalovirus (Cytomegalo virus – CMV)),
- analize krvi (krvna grupa i Rh faktor, faktori koagulacije),
I muškarci bi trebalo da obave sve potrebne preglede a to podrazumeva:
- analizu sperme (dva spermograma u intervalu od 15 dana),
- kulturu sperme na mikroorganizme,
- dijagnostiku hlamidije trihomatis, mikoplazme, ureaplazme u brisu uretre,
- serološka ispitivanja (HIV, HbsAg, HCV, toksoplazma, rubela, CMV),
- imunološke analize (prisustvo antitela na spermatozoide).


VIŠESTRUKA TRUDNOĆA
- Višestruka trudnoća je kod VTO česta. Moguće je redukovati broj transferisanih embriona ili uraditi embrioredukciju, koja se savetuje pacijentkinji u slučaju implantacije više od dva embriona – pojašnjava naš sagovonik. - Problem viška embriona se može rešiti metodom krioprezervacije - zamrzavanja embriona, koji se kasnije mogu koristiti za ponovni pokušaj. Na žalost, u našim uslovima za sada nema mogućnosti zamrzavanja jajnih ćelija i spermatozoida.

ŠTA AKO "OMANE"?
U slučaju neuspešne oplodnje par može da ponovo krene u proceduru posle dva spontana menstrualna ciklusa odnosno, tri meseca posle prvog pokušaja. Teorijski, broj pokušaja nije ograničen, ali smatra se da, ako su pacijentkinje starije od 40 godina, postupak in vitro fertilizacije treba ponoviti najviše tri puta. Obzirom da su kod pacijentkinja starijih od 40 godina trudnoće ređe, a učestalost spontanih pobačaja veća, prema nekim programima, metoda IVF se primenjuje do 40 godina starosti kod potpuno zdravih supružnika, ali postoje, svakako, odstupanja i individualni pristup svakom paru sa problemom infertiliteta.

KO MOŽE U BESPLATAN PROGRAM
Program vantelesne oplodnje o trošku RZZO sprovodi se od 2006. godine i do sada je zahvaljujući njemu rođeno više od 600 dece. Lista čekanja je smanjena, ali i dalje postoji i stalno se dopunjava. Podaci o parovima uključuju opšte podatke, podatke o infertilitetu (dijagnozu, do sada izvršene postupke, način lečenja) kao i druge informacije (postojanje prethodnih trudnoća, operacija). Uslovi da bi se parovi prijavili u program su:
- da žena ima manje od 38 godina
- da žena nije rađala ili nema žive dece
- da je funkcija jajnika očuvana
- da je par neplodan i pored odgovarajućeg lečenja
- da imaju normalan indeks telesne mase

Broj 150
Prirodna terapija sa svih meridijana

Na čaju sa: dr Goran Milašinović,
kardiohirurg i pisac

Leči srce, hrani dušu

Velnes na srpski način

Suvo voće:
izvor snage i dobrog raspoloženja

Posle svetkovina -
Spas u pravi čas

Pokaži mi nokte i znaću kako si

Štetno zračenje svuda oko nas

Zavist -
ljudski je da ponekad "pozeleniš"