Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 150
aktuelno izdanje
Glava u haosu,
mišići u grču!
Priredila: A.R.
Gotovo da nema čoveka koji makar jednom nije doživeo bol u vratu ili ramenom pojasu. Telesni bol, ma kako bio neprijatan, najkorisniji je i najvažniji signal koji nam biološki deo organizma upućuje i podseća da postoji određena smetnja, kaže za „Bilje i zdravlje“ Veroljub Bata Marković iz Kragujevca, farmaceut specijalista za lekovito bilje i samolečenje. Bolovi se značajno razlikuju po svojim karakteristikama (intenzitet, dužina trajanja, lokacija, kinetika...) na osnovu kojih možemo da odredimo njihovu važnost i značenje u samodijagnostici ili dijagnostici od strane lekara.
- Bol i ukočenost vrata i ramenog dela mogu da variraju od jedva svesne neprijatnosti koja nas ne ometa u svakodnevnim aktivnostima i koja se gubi čim nam nešto interesantnije privuče pažnju, pa do snažnih bolova i ukočenosti koji sprečavaju i najmanji pokret. Svaki iznenadan snažan, neprestajući ili čudan bol zahteva najveću pažnju i razjašnjenje – navodi naš sagovornik. - U najvećem broju slučajeva uzrok bolova u vratu i ramenom pojasu je spazam (grč) mišića, zbog čega zglobovi ne mogu uobičajeno da se pokreću. To je privremeno funkcionalno stanje koje nestaje kada dođe do opuštanja mišića.
Kako napominje naš sagovornik, uzroci privremene napetosti mišića mogu da budu različiti:
- dugi periodi provedeni u istom položaju (višečasovna vožnja automobila, rad za kompjuterom, nefiziološki položaj prilikom spavanja, prisilni radni položaji nekih profesija – knjigovođe, bankarski službenici, učesnici dugotrajnih sastanaka)
- period dugotrajne psihološke napetosti (negativna radna atmosfera, mobing, hronični porodični konflikti, dugotrajne neizvesnosti u različitim oblastima)
- povrede vrata zbog naglih trzajnih pokreta (saobraćajne i sportske aktivnosti).
Ovo stanje može da bude i dugotrajno, a bol i ukočenost tada je najčešće posledica degenerativnih procesa vratnih pršljenova, zbog čega se javlja pritisak na nervna vlakna, mišiće i tetive.
- Kada je reč o lekovima koje možete nabaviti u apoteci, mogu da pomognu lekovi iz grupe antiflogistika (protiv upale), miotonolitika (opuštanje tonusa mišića), sedativa (lekovi za smirenje) i analgetika (protiv bolova). Za samolečenje možete da koristite samo lekove iz „OTC“ kategorije - dakle one koji se izdaju bez recepta. Konkretan lek izaberite u konsultaciji sa licenciranim farmaceutom koji će napraviti izbor u skladu sa vašim konkretnim slučajem – poručuje Velimir Marković. - I uvek budite svesni da ste vi vlasnik svog zdravlja, da je ono vaše najveće bogatstvo i da niko tako iskreno i potpuno neće brinuti o njemu kao vi sami.

KADA KOD LEKARA?
- ako osim bolova u vratu i ramenima imate i glavobolju, povišenu temperaturu praćenu vrtoglavicom i osećajem slabosti. Preosetljivost na jaku svetlost je takođe ozbiljan znak.
- ukoliko imate i tegobe sa gutanjem kao i otečene limfne čvoriće na vratu (možete da ih napipati prstima)

NAPOMENA
Hitni slučajevi
Hitno idite kod lekara u sledećim slučajevima:

- kada osim bolova u vratu i ramenima gubite dah, osećate bol u grudima, probadanje i trenjenje u nogama i rukama, imate smanjenu kontrolu nad mokraćnom bešikom ili crevima, ukoliko je bol posledica povrede ili ako vam je vratni deo potpuno nepokretan!

SAMI "SVOJ MAJSTOR"
Samolečenjem se bolovi u vratu i ramenima rešavaju u sledećim slučajevima:
- kada već poznajemo sopstvene simptome bolova u vratu i ramenima, poznat nam je intezitet i prepoznamo da je to taj slučaj.
- znamo da je uzrok spazam mišića uzrokovan stresovima ili dugim ostajanjem u nefiziološkom položaju ili znamo da smo napravili nagli trzaj posle čega se javio bol prihvatljivog intenziteta po čemu ga opet možemo svrstati u kategoriju već doživljenog bola.

PREVENCIJA
Sebi ćete najviše pomoći...
- ako izbegavate dugo ostajanje u nefiziološkom položaju
- ako očuvate emocionalnu ravnotežu strategijom uspešnog rešavanja konflikata i stresova
- ako izbegavate naprezanje nezagrejanih mišića.

SAMOLEČENJE
Masaža, kupke, obloge

Bolovi u vratu i ramenima su znak da nisu preduzete adekvatne preventivne mere ili nisu primenjene pravovremeno. Kada pomaže i na koji način se izvodi samolečenje?
- Kod manjih bolova može biti vrlo korisna tehnika nežne masaže bolnih mišića zbog čega se njihov tonus, napetost smanjuje. Korisno je upotrebiti ulja ili losione za masažu sa etarskim uljima (od lavande ili geranijuma) čime se dodatno postiže aromaterapijski efekat cirkulacije i relaksacije.
- Lekovito bilje koje deluje opuštajuće može se koristiti u obliku tople kupke. Preporučujem kupku sa ruzmarinom ili lavandom (može se koristiti oblik čaja ili etarskog ulja. U obliku čaja koji se pije pre spavanja mogu se koristiti kamilica, hmelj, valerijana. Osobe sa alergijskom kijavicom ne smeju koristiti kamilicu!
- Topla obloga za vrat, kao i anatomski jastuk koji omogućava relaksaciju vratnog dela kičme su takođe veoma korisna i jednostavna sredstva.

JEDINSTVO DUŠE I TELA
Često su bolovi u vratu izazvani dešavanjima „u glavi i duši“ a ne samo u telu. Psiholozi ne bez razloga smatraju da je svest samo vrh ledenog brega, negde oko 10 odsto našeg psihološkog života a da 90 procenata predstavlja "tamni vilajet" koji nas uslovljava.
- Ljudska duša i telo neraskidivo su povezani, a naš je biološki sistem u kompleksnoj mreži misli i osećanja, dinamičkoj ravnoteži, kako unutrašnjoj, tako i sa okruženjem. Deo naše ličnosti je određen je biološkim nasleđem. S druge strane, naša ličnost formira se pod uticajem uže i šire sredine – pojašnjava naš saradnik Veroljub Marković. - Tako naša ličnost utiče i na našu biologiju, pre svega na glatke i poprečno prugaste mišiće. Glatki mišići se nalaze u parenhinskim organima (jetra, želudac, creva, pluća...) a poprečno prugasti mišići održavaju naš skelet u funkcionalnom stanju i omogućavaju nam položaj u prostoru.

Broj 150
Prirodna terapija sa svih meridijana

Na čaju sa: dr Goran Milašinović,
kardiohirurg i pisac

Leči srce, hrani dušu

Velnes na srpski način

Suvo voće:
izvor snage i dobrog raspoloženja

Posle svetkovina -
Spas u pravi čas

Pokaži mi nokte i znaću kako si

Štetno zračenje svuda oko nas

Zavist -
ljudski je da ponekad "pozeleniš"