Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 151
aktuelno izdanje
Svaki dan je
dobar za pevanje
Piše:Jelena Matijević
Da su joj muzika i pesma životno opredeljenje Lena Kovačević nagovestila je u filmu “Profesionalac” a svojim prvim albumom to je na nabolji način i potvrdila. Na nedavno objavljenom CD-u uspela je da spoji tradicionalnu, etno, džez i pop muziku i da sve to upotpuni neobičnim, “odnegovanim” glasom.
- Čuvanje glasa podrazumeva poseban način života, jer celokupno stanje organizma utiče na glas. Nisam pušač, retko i umereno pijem alkohol, a voda je moje omiljeno piće. Izbegavam i glasan govor u zadimljenim prostorijama jer umara glasnice pa je posle neophodna posebna pažnja da se one odmore i povrate u zdravo stanje. Odmor je, takođe, važan za glas, pa je onih osam sati sna i preporučljivo i poželjno. Trudim se da sve ovo uvek imam na umu i tako štitim glas. Ukoliko imam snimanje ili nastup, izbegavam mlečne napitke i proizvode, keks, orahe, lešnike i sve što kasnije može da smeta glasnicama. Važno je i da se jede na vreme, najbolje 2-3 sata pre pevanja.
Lepota obično prati mladost ali našoj sagovornici je, čini se, bila naročito naklonjena pa može da se pohvali da ima i “glas i stas”, ali ne krije da posebnu pažnju poklanja nezi kose, lica i tela.
- Volim da se bavim lepim, a nega to jeste. Pretpostavljam da u negovanju svako ima neki prioritet koji zahteva više pažnje. Bez obzira na to da li je u pitanju nega kože, lica ili tela, težim da pronalazim prava rešenja i da uživam u njima. Dopada mi se što danas imamo širok izbor prozvoda i što svako može da odabere odgovarajuće preparate prema svojim mogućnostima. Ali osim kozmetike koju mogu da kupim u parfimerijama i prodavnicama, izuzetno cenim i onu prirodnu, pa koristitim pojedine stare biljne preprate iz “domaće radinosti” koje sama pripremam.

SPONTANO AKTIVNA
A kada je reč o fizičkim aktivnostima, Lena kaže da je “kampanjac”.
- U principu, nisam neko ko se “vezuje” za određeni termin vežbanja, jer više volim da svaki dan ili periodično, organizujem različite fizičke aktivnosti. Dopada mi se brzo hodanje, plivanje i trčanje na traci, a zimi volim da skijam ili da odem na klizanje. Nekako sam navikla da se “spontano” bavim sportom, pa sam uvek “spontano” i aktivna. Ipak, trudim se da pronađem ravnotežu između bavljenja telesnim i duhovnim, tako da mi briga o izgledu i telu ne postane cilj za sebe.

UŽIVA U NOVIM UKUSIMA
Da li je gurman naša sagovornica nije baš sigurna, ali kaže da voli “dobre zalogaje" i pića koja ih prate.
- Obožavam izuzetno začinjenu hranu, ali ne i masnu. Nju izbegavam! Volim da jedem ljuto, kiselo, slatko i da svemu dodam poneki začin. Posebno volim sve ove kombinacije odjednom. Na jednoj porodičnoj zabavi umalo sam dala “smrtonosan savet” našem prijatelju, da proba “ljuću” varijantu jednog specijaliteta. Čovek je prvo zanemeo, pozeleneo, “obratio se bližnjima” i onda počeo da kašlje i “plače”. Eto, pitao me za savet i dala sam mu ga, ali o ukusima se ne raspravlja! Osim pikantne hrane volim da popijem i čašu dobrog, pomalo slatkog belog vina, kako uz testeninu i ribu, tako i uz jela kojima bi možda pre odgovaralo neko drugo piće, a zimi priuštim sebi i poneku čašu kuvanog crnog vina. Kada je o svakodnevnim napicima reč, najradije pijem sok od ceđene pomorandže, posebno uz salatu i lakše obroke.
Nedavno je shvatila da voli i da priprema hranu.
- Nazovimo to “kuvanjem”! Privuklo me je to što ceo proces može da bude veoma kreativan, a istovremeno imam priliku da pripremim nešto po svom ukusu. Uz malo sreće, tim “kreacijama” mogu nekog i da obradujem. Zasada su to neka relativno jednostavna jela s mesom, ribom, testeninama ili povrćem. Ali volim recepte gde se jednostavnom obroku dodaju interesantni začini i dodaci koji ga čine “novim” i zanimljivijim. Biram one recepte sa sastojcima koje mi ovde možemo da kupimo i ne volim da, na primer, prijateljima u Holandiji dajem recepte sa bobicama sa Kopaonika.
Dok je živela u Amsterdamu, Lena je iskoristila priliku da bolje upozna holandsku kuhinju, iako je često čeznula za srpskim specijalitetima.
- U Holandiji mi je nedostajala naša hrana, a posebno sremski sir, urnebes salata, prebranac, ljute papričice, gibanica, proja, tople lepinjice, šnenokle i domaći palačinci! S druge strane dobra odlika njihove kuhinje je što često jedu ribu. Može da se kupi na “svakom ćošku”, odlično je pripremljena, a cene su zaista povoljne. Ipak, njihova kuhinja nije tako lagana kao što stranci misle. Holandska tradicionalna jela podrazumevaju meso, a posebno kobasice, pripremljene na hiljadu i jedan način. I mi i oni posebno volimo mlečne proizvode, a obzirom da je Holandija “zemlja sireva”, Holanđani vole da jedu “sir sa sirom”. Večeraju uglavnom oko 18 časova. Tu se pomalo razlikujemo od njih.

SRPSKE I HOLANDSKE NAVIKE
Upoređujući srpske i holandske navike Lena već zna koje njihove bi "prenela" nama i koje ovdašnje bi "pozajmila" njima:
- Lepo je što vode računa o ishrani i izgledu. Dosta se kreću, provode vreme na vazduhu i svakodnevno voze bicikl. Žene su uglavnom pobornici prirodne kozmetike, ne preteruju u šminkanju i doterivanju, pa deluju sveže i negovano. Imam utisak da nisu u “grču” i strahu od godina i starenja, nasmejane su i izgledaju mladoliko. Ono što bi mogli da im pozajmimo, je spontanost u dogovaranju za druženje, izlazak i viđanje sa prijateljima. Nama još uvek, nije neophodna agenda i umemo da održavamo kontakt sa prijateljima, porodicom i familijom. Holanđani jesu porodični, ali moje iskustvo je da mi apsolutno prednjačimo u vremenu koje provodimo jedni sa drugima, a to je podjednako važno kao i organizacija radnog vremena!

UTISCI SA PUTOVANJA
Osim Holandije, što poslovno što privatno, ova mlada umetnica je obišla više zemalja, odmarala se i zapažala navike i običaje žitelja.
- Poslednjih godina, kada odem u mediteranske zemalje, primećujem da i njihova hrana postaje sve “brža” i da je moda da se grickalice kao što su čips i kikiriki dodaju svakoj vrsti hrane. Tako su, nažalost, i mediteranci, poznati po zdravoj ishrani i dugovečnosti, počeli da se goje! U Izraelu sam, pak, videla koliko vole da pripremaju povrće, da prave razne neobične namaze i pite. Sada već postoji njihov lanac restorana sa specijalitetima za vegeterijance, koji osvaja zapadno tržište. A kada je o poslasticama reč, u Italiji sam kao mala probala, za mene, i dalje najlepši sladoled pa često kažem: “Italija - jednako je sladoled!”
Osim ovih lepih putovanja, Lenu Kovačević najviše odmaraju “pozitivne misli, pozitivni ljudi, pozitivne vesti” i, naravno, muzika.
- Verujem da muzika deluje blagotvorno. Za mene je relaksirajuća, naročito pevanje, pa je u tom smislu
svaki dan zaista dobar za muziku i pevanje. Ukoliko nisam raspoložena, ne čekam da me to prođe nego se “raspevavam”. I najčešće se posle koncerta, probe ili snimanja osećam “lepo umorno”. Dobro je što moja profesija čini svaki dan dobrim danom za pevanje!

HOLANDSKI “PEVAČKI” RECEPT
S obzirom na to da je u Amsterdamu završila Muzički konzervatorijum, Lena je i od Holanđana naučila kako da čuva glas.
- Moja prijateljica, koja je sjajna operska pevačica otkrila mi je jedan njihov stari “pevački recept” koji podrazumeva da se na dan pevanja, kao i tri dana pre, ne pije ništa osim prokuvane vode, i to u povećim količinama.
Ne dolazi u obzir nikakav čaj, jer se za glasnice “sve lepi”. Pošto sam ga isprobala, recept sam savetovala još jednoj koleginici moram da priznam da smo obe konstatovale da - “radi”!

PILING ZA LICE
Lena kaže da ima osetljivu kožu, pa u isprobavanju “hemije” mora da bude umerena. Zato voli proverene, stare recepte za pripremanje prirodnih pilinga, a za jedan nam je i otkrila recepturu.
- 2 kašike badema
- 2 kašike mleka
- ½ kašičice brašna
- ½ kašičice meda
Sameljite bademe u blenderu ili ih sitno iseckajte, dodajte mleko, brašno i med i mešajte dok ne nastane gusta, ujednačena smesa. Nežno i ravnomerno je utrljajte u kožu lica da deluje petnaestak minuta. Isperite toplom vodom i nanesite osvežavajući tonik.

PLANOVI
- Muzikom se bavim od detinjstva pa nisam mnogo morala da odlučujem o profesiji. Rano sam osetila da je muzika moj izbor, a tokom školovanja zainteresovala sam se za komponovanje i pisanje tekstova. Autor sam muzike i većine tekstova na albumu “Dobar dan za pevanje”, ali oko tekstova na srpskom jeziku sarađivala sam sa Bajagom. Volela bih da se ovaj album i muzika što više približe slušaocima, da napredujem kao autor i izvođač, i da nastavim da učim, da za desetek godina budem zadovoljna privatno i poslovno, i da ljudi oko mene budu srećni. Kao što Bajaga kaže, da budemo “la, la” - poručuje Lena.

MAGIČNOST MUZIKE
Na albumu prvencu Lena Kovačević je pokazala da srpska muzika ima potencijal za kombinovanje u različite muzičke varijacije što se najbolje ogleda baš u džezu.
- Ovakav spoj deluje nemoguć, a da ne bude neprirodan ili “rogobatan”. Međutim, to je ona magičnost muzike, koja spaja nemoguće i koja, kada se svi “sastojci” vešto spoje, učini da svi budu – jedno. To zovemo “stilom”. Producent ovog albuma, Teodor Jani (poznat našoj publici po saradnji sa Goranom Bregovićem, Emirom Kusturicom i grupama EKV i
Oktobar 1864), potpuno je razumeo pravac i stil koji me je zanimao i koji sam želela da postignem ovim albumom. Njegova kreativnost i razmevanje različitih muzičkih pravaca, kao što je džez ali i naša tradicionalna muzika (zvuk trube i harmonike), uticali su da album ponese sve ove elemente, a da ostane “neopterećen” njihovim spojem.

Broj 151
Samolečenje/Emotivne tegobe
Budite gospodar, a ne rob emocija


Feng šui/Biljke u domu
Dobra energija iz lista i cveta


Zdravlje/Lekoviti začini
U svakoj čorbi - lek!


Makrobiotika/Posle gozbi
Lagani obroci od sezonskog povrća

Dijagnostika
Redovne kontrole čuvaju zdravlje


Otorinolaringologija
Šta slabi sluh


Ishrana i zdravlje/Pivo kao hrana i lek?
Sve moći “tečnog hleba”


Gastroenterologija
Jetru čuva umerenost


Dr Božica Fatović-Milićević
-Žena sa bezbroj talenata


Začini
U svakoj čorbi - lek