Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 151
aktuelno izdanje
Bol kao
magnetom odnesen!
Piše: Marijana Vasiljević
Ne postoji osoba koja nije čula za neobičnu moć magneta, da telo oslobađaju tegoba, bolova, pa čak i pojedinih bolesti. Upotreba magneta u terapeutske svrhe poznata je više od 3.000 godina, a u to doba magnetoterapija se najpre primenjivala u Kini. U staroj Grčkoj, Aristotel je prvi govorio o terapeutskoj primeni prirodnih magneta.
Poznato da je Kleopatra nosila magnetni nakit i magnetni kamen na čelu kako bi održala lepotu i zdravlje. Tibetanski sveštenici decenijama upotrebljavaju magnete za uklanjanje depresije. Istraživanja u Japanu potvrđuju da magneti uklanjaju bolove u vratu i ramenima (svaki osmi Japanac koristi terapeutske magnete).
Korišćenje statičkih magneta u terapeutske svrhe danas je uobičajena pojava. Magnetoterapija se najčešće koristi za poboljšanje cirkulacije i uklanjanje bolova. Upravo je taj analgetski učinak magneta najviše istraživan u svetu.
A, način na koji deluju na organizam, i u kod kojih tegoba su najefikasniji, objašnjava diplomirani fizičar Radoslav Jevtović, sa Instituta “Mihailo Pupin”.
-Nervni impulsi u našem telu prenose se slabom “strujom“, koju ćelije same proizvode. Svaka ćelija u našem telu sadrži elektropolarizovane čestice (jone), koji reaguju na te podražaje. Osećanje bola nije ništa drugo nego “strujni“ signal koji ćelije šalju u mozak, alarmirajući ga da nešto nije u redu. Raskrsnice tih nerava su akupunkturne tačke, na koje se postavljaju magnetići, što je slično kao kod akupunkture iglama. Razlika je u tome što se igle moraju postaviti tačno na mesto gde se spajaju nervi, dok je dejstvo magneta šire, pa se samim tim stimuliše i akupunkturna tačka i predeo oko nje. Delovanjem magneta na te tačke početni nivo impulsa se vraća na normalu, kaže Jevtović.

SPEKTAR DELOVANJA
Delovanje magnetskog polja je višestruko: poboljšava snabdevanje telesnih ćelija hranljivim materijama i ostalim materijama neophodnim za život, podržava nesmetanu regeneraciju ćelija, održava elektromagnetnu ravnotežu ćelija i nervnog sistema, povoljno utiče na poboljšanje cirkulacije i vaskularnog sistema. Pad magnetnog polja uzrokuje lošu cirkulaciju i samim tim slabije dovođenje kiseonika i hrane u ćelije. Mnogi korisnici svedočili su da magnetoterapija olakšava i bolove uzrokovane sportskim povredama, artritisom, osteoporozom, migrenom.
Izuzetno efikasno i svetski priznato dejstvo ima upravo “magnetoplag”, proizvod Instituta “Mihailo Pupin” koji se koristi u lečenju hemoroida, ali samo ako se uspostavi precizna dijagnoza lekara. Primena, po sistemu “sam svoj doktor” nekada može biti potpuno kontraproduktivna, pa čak i opasna.
-Upotreba magneta u slučaju polipa, na bilo kom delu tela se apsolutno ne preporučuje. U njihovom prisustvu polipi prosto bujaju. Zato što “magnetoplag” deluje lokalno, ubrzava cirkulaciju krvi i limfe, dovodeći do sto hiljada puta ubrzanijeg metabolisanja. Dotok svežih materija samo ubrzava rast polipa, pa je zato prisustvo magneta u tim slučajevima nepreporučljivo, naglašava Jevtović.

MIKROMAGNETI
Drugi izum “Pupina” su mikromagneti za stimulaciju akupunkturnih tačaka - “akma”, za dugoročnu stimulaciju tkiva. Oni se flasterima fiksiraju na željene akupunkturne tačke, izazivaju oscilacije membrane ćelije, pa tako mnogo brže pospešuju proizvodnju zdravih ćelija.
-Magnetići imaju efikasno dejstvo kod epilepsije, tako što se broj epileptičnih napada smanjuje za 30 posto. Kod spondiloze, kod glavobolja, sinusa, migrena, svuda gde je problem cirkulacija, zatim bolovi u kolenima, hladna stopala, bolovi u krstima, bolovi u vratu. Tamo gde su uboji, masnice, magnetići eliminišu otok, nabraja Jevtović.

MAGNETNA NARUKVICA
A, magnetna narukvica, se kaže on, preporučuje za one sa hipertenzijom, jer sprečava oscilacije pritiska delujući na akupunkturne tačke na zglobu. Uspešno se koristi i kod onih koji imaju probleme sa zamorom, depresijom.
Danas se na tržištu pojavljuju razni magneti u nakitima, narukvicama ogrlicama. Ali, kako kaže naš sagovornik, magneti koji se nalaze u mnogim od njih su na bazi elemenata “retkih zemalja”.
- To su elementi koji su nepostojani, ili slabo postojani u prirodi, odnosno prave se samo u laboratorijama. Radi se o radioaktivnim elementima. Oni u otvorenom kolu, imaju magnetnu indukciju 10.000 gausa ili jedan tesla. Kad se ta polja primene na tkivo oni bukvalno razaraju ćeliju. Međutim, oni su pogodni za ugrađivanje u nakit jer su pravilnog oblika, pa lako mogu da se umetnu u minđuše, narukvice, ogrlice. Samo keramički magneti, izotropni barijum ili stroncijum ferit, koji je crne boje nije štetan za ćelije organizma u trajnoj upotrebi, kaže Jevtović.

IMUNITET I CELULIT
Terapijsko dejstvo magneta se svake godine širi i na ostale oblasti medicine.
- Na “Torlaku” se kontinuirano rade istraživanja delovanja magnetnog polja na imunitet. Nezvanični rezultati koji su rađeni na pacovima, kojima su magnetići bili postavljeni iznad hipofize, pokazali su da im se imunitet pojačao za oko 30 posto. Uskoro će se pojaviti i naš novi proizvod, magneti za strije i celulit. Dokazano je da se površinskom stimulacijom kože razbijaju masne naslage, koje u stvari predstavljaju celulit. Takođe, budućnost magneta leži i u kozmetici. Magnetima se može raditi piling lica, jer se poboljšanjem prokrvljenosti kože ona postaje glatka i sjajna.

JAČINA
“Magnetoplag” za hemoroide i “akma” akupunkturni magnetići proizvode se u tri veličine. Bez obzira na veličinu magneta oni imaju istu jačinu magnetnog polja. Na samoj površini tog magneta jačina polja je 600 gausa, što zadovoljava medicinske norme i standarde, jer jačina magnetnog polja za dugoročnu stimulaciju tkiva ne sme da pređe 800 gausa. Ti magneti su ispitani na VMA na Klinici za maksilofacijalnu hirurgiju i na Stomatološkom fakultetu na klinici za protetiku.

SMIRUJE GANGRENU
U stomatologiji se magneti koriste za eliminaciju gangrenoznih procesa u ustima.
-Prave se privremene proteze sa magnetima koje se nose od tri do šest meseci. Magneti deluju tako što izazivaju oscilacije membrane ćelija, odnosno u zoni dejstva magneta proizvodnja zdravih ćelija je brža nego proces truljenja, kaže Jevtović.

DEPRESIVNA RAVNICA
Zemlja je okružena magnetnim poljem i naš organizam apsorbuje taj prirodni magnetizam. Na život svih živih bića, ljudi, životinja i biljaka, utiče zemljino magnetno polje. Magnetno polje nije isto u svim delovima Srbije. Tako, u ravničarskim krajevima niže je od normalne vrednosti zemljinog magnetnog polja, odnosno 0,47 gausa. Niže magnetno polje se negativno odražava na psihu, izaziva dezorijentaciju, apatiju i depresiju.

Broj 151
Samolečenje/Emotivne tegobe
Budite gospodar, a ne rob emocija


Feng šui/Biljke u domu
Dobra energija iz lista i cveta


Zdravlje/Lekoviti začini
U svakoj čorbi - lek!


Makrobiotika/Posle gozbi
Lagani obroci od sezonskog povrća

Dijagnostika
Redovne kontrole čuvaju zdravlje


Otorinolaringologija
Šta slabi sluh


Ishrana i zdravlje/Pivo kao hrana i lek?
Sve moći “tečnog hleba”


Gastroenterologija
Jetru čuva umerenost


Dr Božica Fatović-Milićević
-Žena sa bezbroj talenata


Začini
U svakoj čorbi - lek