Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 151
aktuelno izdanje
Čarobna moć
jastrebačkih trava
Verko, Maja i Marko Janković

Piše: Z. Avramović
Gotovo da nema čoveka u kruševačkom kraju koji nije čuo za Verka Jankovića i njegove isceliteljske moći. Ne samo što spravlja biljne mešavine za bar dvadesetak boljki, već su mu i ruke magične. Prinese ih vašoj ruci, ili bilo kom delu tela. Odmah osetite kako prijatna, opijajuća toplina izvlači iz vas otrove urbanog života. Baš kao što bi rekli naši stari - “kao rukom odneto...”
Rođen u selu Poljaci, “pod pazuhom” Jastrepca, na samo dvanaest kilometara od Kruševca, Verko je rastao na razmeđi gradske vreve i seoske idile. Naslušao se kazivanja starih, koji su u životu prošli “sito i rešeto”. Slušao je i upijao te blagotvorne reči, gotovo nesvesno usvajao tajne biljnog sveta. Ne samo na oko lepog i mirisnog, već i lekovitog. Nije ni slutio da će jednog dana i sam među gorskim travkama da potraži lek. Verko Janković je danas uveren kako je bolest njegove bake Danice, očeve majke, bio božji i zov majke prirode.
- Mene, jedinca u oca i majke, koji su svoj radni vek proveli u Švajcarskoj, odgajila je baka Danica. Bila je moja druga majka. Što od svakodnevne brige, “šta li oni naši rade tamo, u dalekom svetu”, što od strepnje nada mnom, baki je počela da raste struma. Kada je našla vreme da se obrati lekaru, bilo je već kasno. “Šta si čekala do sada”? “Kako ćeš tako stara pod nož”, korili su je kruševački lekari. Tada su mi se valjda, uključili “senzori”. U sećanje sam prizvao sve ono što sam još kao dete čuo. O Jastrepcu, staroj srpskoj planini i lekovitim travkama. Krenuo sam u planinu, po lekovito bilje i počeo da spravljam čajne mešavine. Moja baka nije otišla na operaciju, pila je čajeve svog miljenika i strume se oslobodila - priseća se Verko svoh prvog travarskog uspeha.
- Od usta do usta, od rođaka do prijatelja... I više se nije moglo nazad. Te mirisne lepotice iz prirode sasvim su ga opsele. U međuvremenu, uspostavio je vezu sa profesorom doktorom Draganom Pejčinovićem i on je danas njegov stručni konsultant.
Jastrebac je, ponosno će Verko, jedina stara srpska planina, koju je Bog nagradio biljnim vrstama kojih na okolnim planinama nema. U berbu ide od Velike, do Male Gospojine, jer su u to vreme biljke prepune eteričnih ulja. Kukurek, kopitnjak, divizma, očajnica, ustupnik, vododržac, belo ivanjsko cveće, moravka ili brđanka, matičnjak, neven, različak, crni slez, gologuza (cikorija), čestoslavica, srda – vaskoliko bogatstvo krije Jastrebac u svojim nedrima! I svaka biljka je u davna vremena dobila ime po onome što leči, otkriva nam Verko.
- Povratič - da se povrati nešto izgubljeno, anđelika, ili anđeoski koren, leči od najtežih bolesti, kao što su kuga i kolera. Kada sapunjaču (čisti organizam i krv od masnoće) potopiš u vodu, ona peni. U stara vremena se njome pralo. Nisu naši stari uzalud skovali i s kolena na koleno vekovima pronosili izreku: “Zeleni se trava iva, da od mrtva pravi živa”. Nema boljke za koju nema biljke – uveren je Verko Janković.

POMAGANJE U GENIMA
Dvadesetogodišnja Maja, kći Verka i Živke Janković, takođe je fizioterapeut, i tatina desna ruka. Mlađi sin Marko, iako budući elektrotehničar, već ulazi u tajne lekovitog bilja. Zanimljivo je da su skoro svi u ovoj porodici rođeni na neki sveti dan: Maja na Đurđevdan, Marko na Veliku Gospojinu, njihova majka Živka na Svetog Stefana, Verkov otac Ranko na Svetog Ćirila.

LEKOVITE RUKE
Da Verkove ruke imaju neobičnu moć uvideli su još njegovi drugari iz mladosti.
Kad se neko tokom igranja fudbala povredi, bilo je dovoljno da stavim ruku na to mesto. Povređeni bi brzo ustajao kao da se ništa nije dogodilo – priča Verko. - I danas mi se za pomoć obraćaju ljudi sa svih strana. Ovde se smatra da sam tom moći od Boga obdaren jer se u blizini naše kuće, nalazi crkva Sveti Pantelejmon, podignuta na srednjevekovnim temeljima. O tome da je svetinja nastala, pa srušena još u vreme Otomanlija, svedoči i Pašin put, koji tuda prolazi.

PESMA “BILJU I ZDRAVLJU”
O raznolikoj nadarenosti našeg sagovornika Verka Jankovića svedoče i stihovi koje je posvetio “Bilju i zdravlju”:

RECEPT ZA DUG ŽIVOT

Ko čita “Bilje i zdravlje”,
i pije mleko kozje i kravlje,
pa ujutru i uveče kusne med -
ne može mu ništa ni vatra, ni led.
Ako s jastrebačkih izvora vode pije,
neće da mu šteti ni čaša domaće rakije.
Još ako po obroncima Jastrepca šeta,
živeće sigurno stotinu leta!

ČAJ ZA IMUNITET
Od jednakih delova hajdučke trave, trave iva, bosiljka, koprive (lista i korena), bokvice (žilovlaka ili živovlaka) napraviti čaj. Kašičicu mešavine preliti s 2 decilitra kipuće vode.

PROTIV EKCEMA I OSIPA
Čajna mešavina od trave ruse, korena maslačka i divlje ljubičice “dan i noć”.

ZA ČIŠĆENJE KRVI I BUBREGA( za razgradnju štetnih materija):
Od mešavine gladiševine, korena koprive, kičice, pirevine, troskota skuvati čaj na opisani način.

PREPORUKA (za “pranje” kompletnog organizma):
Svakog jutra, uz kašiku meda, sažvakati i nekoliko listića bokvice, ili kašičicu sveže narednanog rena pomešati u čaši jogurta i popiti.

Broj 151
Samolečenje/Emotivne tegobe
Budite gospodar, a ne rob emocija


Feng šui/Biljke u domu
Dobra energija iz lista i cveta


Zdravlje/Lekoviti začini
U svakoj čorbi - lek!


Makrobiotika/Posle gozbi
Lagani obroci od sezonskog povrća

Dijagnostika
Redovne kontrole čuvaju zdravlje


Otorinolaringologija
Šta slabi sluh


Ishrana i zdravlje/Pivo kao hrana i lek?
Sve moći “tečnog hleba”


Gastroenterologija
Jetru čuva umerenost


Dr Božica Fatović-Milićević
-Žena sa bezbroj talenata


Začini
U svakoj čorbi - lek