Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 152
aktuelno izdanje
Dan počinjem
Aleksandra Jeftanović

Piše:Marijana Vasiljević
Buran mladalački život, nedovoljno sna, i hranu "s nogu", Aleksandra Jeftanović, novinarka i voditeljka televizije "Pink", pre nekoliko godina zamenila je zdravim životom. "Pobuna" u telu na prelasku iz dvadesetih u tridesete, navela je da promeni životne navike: neprospavane noći za odmor i san, brzu hranu za laganije i redovnije obroke, a kafu - čajem od nane.
- Do tridesete godine živela sam veoma udobno, spavala sam kad mi se spava, jela kad stignem. Na pragu tridesetih sam shvatila da mi se telo buni i da mi organizam reaguje. Počela sam da se bavim sobom. Prva prepreka koju sam morala da pređem je da prestanem da delim hranu na ukusnu i zdravu. A onda sam korak po korak počela da sama spremam hranu. Sada shvatam da su ishrana i dovoljno sna veoma važni i da je životna higijena preduslov za zadovoljstvo, zdravlje i za bolji kvalitet života, priča Jeftanović.
Prestala je da pije kafu, koju je više po navici pila jer je verovala da joj podiže pritisak, koji je obično 90 sa 60. Kafu je zamenila čajevima, a posebno voli onaj od domaće nane koju nabavlja na Kalenić pijaci.
- Dan mi obavezno počinje šoljom čaja. Zatim, spremim doručak, najčešće integralni hleb sa nekim namazom, dodam turšiju, krastavčiće... Tih sat vremena pre odlaska na posao su ritual kojeg se ne odričem. Čaj i dobar doručak mi daju energiju za dan koji dolazi, a on je kao i kod svakog čoveka stresan.
Informisala se o makrobiotičkoj ishrani, ali je shvatila da nije asketa, i da ne može da se odrekne kolača, belog šećera, nekad pice i hrane iz “Meka”. A, kako kaže, obroci su joj obilni.
- Ručak mi je obično sastavljen od zdravih namirnica, dimljene ribe, belog mesa, blitve, neke vitaminske salate, ali nekad sebi priuštim i takozvanu brzu hranu, čokoladicu, keks.
I suvo meso se nađe na njenoj trpezi, goveđu pršutu obožava, ali ne i slaninu.
- Ne jedem puno ni mlečne proizvode, najčešće kupujem mladi kozji sir i sojino mleko. Obožavam i pitu od heljde! Našla sam mesto gde kupujem kore, pa sama spremam preliv od malo sira i jaja.
Na zdravu ishranu odlučila se najviše zbog zdravlja, jer nikad nije imala problem sa viškom kilograma.
- Imam brz metabolizam, pa i kad puno jedem ne mogu mnogo da se ugojim. Ipak, dva do tri kilograma, za moju konstituciju je mnogo, i najviše mi se vide na obrazima i stomaku.
Zime joj je kako kaže “preko glave”, pa sa nestrpljenjem čeka sunčane dane, koji joj daju potrebnu energiju. Inače, voli da boravi na suncu, prošle godine je celo leto provela na moru, ali čini se da ništa ne može da joj zameni vedro sunčano jutro na Adi ciganliji.
- Volim da ustanem u sedam sati i biciklom odem na Adu. Tamo popijem čaj, i uživam u mojoj oazi mira. Prija mi mentalno, a i vožnja biciklom mi održava kondiciju.
Osim vožnje biciklom, najčešći vid rekreacije joj je pešačenje, pa tako ne koristi prevoz ni za malo duže maršrute. Izbegava timske sportove, jer više sama sebi voli da odredi termine i tempo.
- Jogu sam probala i oduševila se. Planiram da nastavim sa tim vidom rekreacije.
Suplemente ne koristi, s vremena na vreme uzima antioksidant koenzim ku 10, više zbog održavanja kože, a jedino što svakodnevno pije je vitamin C.
- Ne podležem kolektivnim euforijama, nisam se uplašila novog gripa, i otrčala u apoteku da tražim nešto za imunitet. Više me plaše klimatske promene, mislim da ne vodimo dovoljno računa o okolini, i da ćemo svojim potomcima ostaviti unakaženu zemlju.

NEGU KOSE PREPUŠTAM DRUGIMA
- Kosu najmanje negujem, dobar kvalitet sam nasledila od mame. S vremena na vreme, frizer mi uradi spa tretman kose i to je sve. Kod kuće kosu perem običnim šamponom. O koži lica mnogo više vodim računa. Osetljiva je i na njoj se “ogleda” i nespavanje, stres, hormonalne promene. Za telo koristim isključivo "bekutan" mleko.

PRIJATELJI
- Mislim da po Frojdu zdravu ličnost čini porodica, posao i prijatelji. Ali, čini mi se da su porodica i prijateljstvo u današnje vreme su devalvirali. Ja imam veliku sreću da imam divne prijatelje sa kojima sam odrasla, i za koje uvek imam vremena. Ne družim se po "fejsbuku", nemam ni profil, to nije za mene. I nije mi jasno kako neko može preko interneta da stekne prijatelje. Potrebno je da se ljudi upoznaju licem u lice, da se razmeni energija koja se ulaže u te odnose, bilo da su emotivni, drugarski ili poslovni. Ja sam prilično zatvorena, i prijateljstva stičem korak po korak. Mislim da čovek ne može da ima više od dva prava prijatelja.

Broj 152
U ovom broju:

Susam štiti jetru


Bosiljak za lak san


Koje afrodizijake koriste poznati?


Teta terapija: kreirajte život kakav želite


Šta kad izostanu "oni dani"?


Amorove strele iz tanjira


Napetost škripi zubima


Akademik Svetomir Stožinić, kardiolog:
Optimizam diktira ritam srca


Jutarnje vežbe za dan bez stresa


Feng šui - kristali bude strast


Ljubav između ushićenja i brodoloma